ACTUALITATE 2 august 2012

Facebook dăunează grav actorului Sebastian Marina

de Covasna Media | 216 vizualizări

O postare de pe site-ul de socializare l-ar putea costa locul de muncă

Primarul mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, a solicitat conducerii Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) să ia măsuri cu privire la un mesaj postat de către actorul Sebastian Marina pe site-ul de socializare Facebook. Mesajul, postat la o zi după Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, a devenit în scurt timp extrem de „popular” pe Facebook, fiind comentat în contradictoriu și promovat de sute de persoane pe paginile proprii sau ale altor utilizatori. Motivul pentru care mesajul a atras atât de tare atenția a fost, potrivit celor mai mulți dintre comentatori, nu neapărat mesajul transmis ci limbajul inedit ales de către autor, un limbaj caracterizat de majoritatea ca fiind vulgar și violent.

De la aprecierea sau dezaprobarea mesajului și până la promovarea acestuia în mediul virtual nu a fost foarte mult, prin urmare scandalul s-a iscat rapid și a încins imediat spiritele internauților.

Referendumul, bată-l vina!

În postarea sa, actorul Sebastian Marina și-a expus dezamăgirile vizavi de cei care au ales pe 29 iulie să nu voteze și i-a condamnat pe cei care au ascultat îndemnul premierului maghiar Viktor Orban de a sta acasă în ziua Referendumului, însă utilizatorii Facebook pe care postarea i-a revoltat s-au arătat jigniți mai degrabă de limbajul folosit; în aceeași idee, o serie de etnici maghiari au perceput mesajul ca fiind ofensator pentru această etnie.

În consecință, mesajele contra celui postat de către Sebastian Marina au început să curgă, iar de aici până la a se sesiza oameni politici, inclusiv primarul Antal Árpád, nu a mai fost decât un pas, chiar dacă între timp Sebastian Marina a șters respectivul text și a postat un mesaj cu explicații și scuze față de toți cei care s-au simțit lezați.

PCM dezavuează, Primăria nu tolerează

Potrivit Agerpres, conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Sfântu Gheorghe a cerut miercuri conducerii TAM şi Consiliului Local municipal să ia măsuri împotriva actorului Sebastian Marina, președintele PCM Sfântu Gheorghe, Bálint Jozsef declarând că mai mulţi colegi de partid s-au arătat „indignaţi” de limbajul folosit de Sebastian Marina.

„Ne-au indignat tonul şi cuvintele folosite (...) Nu putem fi de acord ca o persoană care e angajată la o unitate de cultură aflată în subordinea Consiliului Local şi care e plătită de cetăţenii din Sfântu Gheorghe să comunice în acest stil. Mai ales că este un om de cultură, iar de la asemenea oameni aşteptăm un alt comportament (...) Cerem teatrului şi Primăriei să ia măsuri” a declarat Bálint Jozsef, potrivit căruia, în cazul de față nu poate disocia calitatea de simplu individ de cea de persoană publică pe care o are Sebastian Marina.

La rândul său, primarul Antal Árpád l-a contactat ieri pe directorul TAM, Horațiu Mihaiu, cerându-i acestuia să dispună măsurile care se cuvin pentru încheierea acestei situații. Potrivit primarului Antal, Sebastian Marina a prejudiciat imaginea TAM, chiar dacă este plătit din bani publici.

„Mesajul lui Sebastian Marina, postat pe Facebook, precum și tot ceea ce a decurs de aici m-a luat prin surprindere, chiar dacă în mod normal eu nu am ce comenta despre libera- exprimare a cuiva. E vorba doar despre limbajul vulgar, iar Facebook-ul este totuși un spațiu public, nu trebuia să apară atât de violent, de vulgar. Cu toate acestea, nu l-aș acuza pe Sebastian, cred că gestul său a fost doar copilăros, clar impulsiv... Nu opinia în sine este ceea ce deranjează, ci felul în care a fost expusă și este clar că trebuie sancționată”, a declarat şi Horațiu Mihaiu.

Directorul TAM a arătat că nu știe încă în ce fel îl va sancționa pe Marina, care este unul dintre actorii reprezentativi ai TAM; potrivit lui Mihaiu, urmează ca în acest sens să se întrunească Consiliul Administrativ al TAM, în cadrul căruia se va lua o decizie.

Primarul Antal Árpád s-a arătat foarte indignat de întreaga întâmplare, spunând că de la un actor, un reprezentant al unei instituții de cultură, avea cu totul alte așteptări.

„Am citit mesajul de pe Facebook, opinia mea este că acest site este o sferă publică – cel care postează face ceea ce fac eu la o conferință de presă, adică se adresează publicului larg, nu e o chestiune intimă ca un email. Nu pot accepta vulgaritatea limbajului din partea unui om de cultură care ia salariu de la Primărie. Întreaga problemă trebuie rezolvată de către directorul TAM, deoarece afectează imaginea Teatrului. Nu mesajul politic mă interesează, ci vulgaritatea textului, așa că aștept o decizie din partea directorului Teatrului”, a declarat primarul Antal, menționând că nu vede cum Primăria ar mai putea plăti salariul actorului Sebastian Marina, în aceste condiții.

Întrebat la ce fel de sancțiune s-ar aștepta pentru Sebastian Marina, Antal Árpád s-a limitat la a spune că instituțiile din subordinea Primăriei au directori inclusiv pentru a putea gestiona astfel de situații de criză; potrivit primarului, deocamdată se așteaptă decizia directorului TAM, abia apoi putându-se comenta pe marginea acesteia.

Scuzele au venit... poate tardiv?

Actorul Sebastian Marina a șters de pe pagina sa de Facebook postarea înfierată de atât de mulți oameni, tocmai când a realizat că vorbele sale au fost luate în serios cu adevărat, drept pentru care a fost asaltat de comentarii și de mesaje. După ce a șters textul, Sebastian Marina a postat alte două mesaje, în care își cerea scuze față de toți cei care s-au simțit jigniți de vorbele sale, arătând că limbajul folosit nu ar fi trebuit interpretat „la propriu”, deoarece exprima, în mod evident, revolta autorului; actorul a mai ținut să precizeze și faptul că nu poate fi acuzat că ar avea ceva împotriva maghiarilor, arătând că tatăl și soția sa provin din familii maghiare.

„(...) Îmi cer scuze public faţă de toată lumea care s-a simţit lezată şi sunt dispus să discut cu fiecare om în parte această problemă până la soluţionarea ei. Există însă şi punctul meu de vedere, la care nu voi renunţa: un act civic trebuie făcut ca urmare a unei porniri lăuntrice, nu a unor impulsuri exterioare. (...) Aşadar, aş dori să propun o încetare a analizei semantice, morfologice şi altele ale statusului de ceva vreme şters şi să mergem înainte fiecare cu convingerile sale (...)”, a arătat Sebastian Marina în mesajele ulterioare de pe Facebook.

În plus, Sebastian Marina a redactat și o scrisoare deschisă, pe care i-a transmis-o primarului Antal Arpad și pe care intenționează să o posteze pe Facebook, pentru a fi accesibilă oricui are nelămuriri cu privire la scandalul postării sale.

„Limbajul folosit este unul extrem de dur și toți cei care au citit au spus asta. Regret situația în care s-a ajuns, nu a fost în intenția mea să creez disensiuni. Mi-am cerut scuze pe același cont pe care am scris statusul, în două rânduri, am făcut-o și separat, în mesaje private față de toți cetățenii, indiferent de etnie, care s-au simțit nedreptățiți, acum o fac din nou, public, în presa locală. Sunt dispus să fac acest lucru de câte ori este nevoie pentru ca cetățenii, în special cei de etnie maghiară, să înțeleagă că nu am avut nici măcar o fracțiune de secundă intenția de a jigni etnia lor (...). Repet, am făcut-o într-un mod brutal, ce nu se potrivește cu statutul meu, atât de persoana publică cât și de artist. (...) Dacă în anii petrecuți pe scenă am transmis mereu un mesaj artistic spectatorilor, cu acel status am vrut să transmit un altfel de mesaj (personal, de data aceasta) exclusiv celor cărora le era adresat. Nimic mai mult”, se arată în scrisoare, explicându-se încă o dată că nu s-a dorit decât transmiterea unui punct de vedere, într-un limbaj neconvențional.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.