ACTUALITATE 11 mai 2023

Fabrica de Țigarete, transformată într-o fabrică de inspirație

de Iulia Drăghici - Taraș | 6368 vizualizări

De la biciclete și avioane, la paradă de modă și imprimare 3D, toate vor fi la dispoziția publicului până în 14 mai 

Fosta Fabrică de țigarete din Sfântu Gheorghe este, zilele acestea, o adevărată fabrică de inspirație pentru designeri din țară și străinătate, dar și pentru cei interesați de inedit și frumos. Miercuri s-a dat startul Design Week, un eveniment cu cel puțin două obiective: să fie un spațiu pentru ca designerii să facă schimb de experiență, dar și unul care să aducă acest concept, design, atât de vag și răspândit, mai aproape de beneficiari, adică oamenii de rând. 

Așadar, de ce este acest eveniment important pentru cetățenii municipiului și județului? 

Sunt foarte multe lucruri de văzut pentru publicul larg. O să găsească expoziții foarte interesante. O să fie obiecte de design, piese de mobilier, soluții de arhitectură, soluții transportation design, adică biciclete, avioane, design grafic, de echipament sportiv, de packaging (n.red. de ambalaje), o gamă foarte largă, din toate domeniile designului. O să fie și un târg de design. O să fie evenimente și workshop-uri în fiecare seară. O să fie, de exemplu, atelier de imprimare 3D pe tot parcursul evenimentului. Deci cine vrea să învețe poate să încerce ceva. Merită. Nu e un eveniment doar pentru designeri. E un eveniment cu scop dublu. Deci și pentru designeri și pentru publicul larg, să înțeleagă ce numim noi, specialiștii, design, că e de fapt un cuvânt magic”, a declarat miercuri seara, la deschiderea festivalului, designerul și coordonatorul evenimentului Damokos Csaba. 

Alături de acesta, la activitatea care a deschis Design Week, miercuri seara la Centrul de Artă Contemporană „Magma” din centrul municipiului reședință de județ, au fost și viceprimarul Vargha Fruzsina și directorul Institutului Liszt din București, Kósa András. Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc și prima acțiune din programul Design Week, prezentarea „Pur și simplu contemporan”, a Universității din Oradea.

De altfel, tot aici a fost subliniat faptul că sunt implicate în evenimentul care durează până în 14 mai, mai multe universități de profil. Este vorba despre Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea Creştină „Partium” din Oradea, Universitatea „Metropolitan” din Sopron şi din Budapesta, precum şi Universitatea Naţională de Arte. 

Tot aici, va fi prezentată și expoziţia Smart Hungary a Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria. Este vorba despre 24 produse dezvoltate în ţara vecină, grupate pe şapte teme: smart city, smart mobility, smart home, smart pleasure, smart agriculture, smart healthcare şi smart sport.

În cadrul evenimentului de miercuri seara, s-a mai vorbit despre importanța comunicării și a susținerii tinerilor artiști, respectiv s-a punctat că oricine va avea ceva de văzut aici. 

Evenimentul care a marcat deschiderea a fost unul intim, organizat într-un cadru restrâns, unde vorbitorii au stat mai degrabă alături de public, nu la distanță, pe o scenă, cum se întâmplă la acțiuni similare. Semn că aici se întâlnește o breaslă care știe importanța colaborării. Dovadă este și festivalul în sine, care ajunge la ediția a IV-a. 

Accesul la acțiunile din Fabrica de Țigarete se face pe bază de bilet, care costă 10 lei pentru vizionarea expozițiilor și 30 de lei pentru acces la prezentarea de modă, care are loc sâmbătă și care este, de regulă, cel mai așteptat moment al evenimentului. 

Programul complet este disponibil pe covasnamedia.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 11 mai 2023
tricotam ikebane in loc sa facem productie
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.