ACTUALITATE 18 iunie 2015

Exerciţiu tactic impresionant la Lacul Sfânta Ana

de Mirela Cara Dragu | 793 vizualizări

Mobilizare generală a echipelor de salvare și intervenții din judeţele Covasna și Harghita

În ultimii ani, accidentele de orice fel par să fie unele dintre cele mai difuzate şi urmărite știri ale posturilor de televiziune din România. Nu există zi în care să nu se vorbească despre un incendiu, un accident rutier sau o situație de urgență. Accentul se pune în majoritatea cazurilor pe numărul de victime, pe starea de după accident sau pe sancțiunile aplicate vinovaților, însă rare sunt situațiile în care oamenii au acces la informații legate de eforturile uriașe pe care alți oameni le fac în cadrul operațiunilor de salvare.

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Covasna și Harghita ne-au oferit în cursul zilei de joi prilejul de a pătrunde secretele operațiunilor de salvare și a mobilizărilor pe care acestea le presupun, în cadrul unui  exerciţiu tactic desfășurat la graniţa dintre cele două judeţe, în zona Lacului Sfânta Ana.

DSCN1872

În linii mari, exercițiul a constat într-o serie de cinci scenarii, desfășurate consecutiv. Acestea au presupus stingerea unui incendiu întins pe o suprafață de 50 ha de pădure, descarcerarea a opt persoane, victime ale unui accident rutier, salvarea a trei persoane aflate pe punctul de a se îneca în Lacul Sfânta Ana, ridicarea în condiții de siguranță a unor elemente de muniție din jurul lacului și căutarea și găsirea unor turiști rătăciți într-o zonă greu accesibilă din pădure.

În acțiunile de joi au fost implicate peste 200 de persoane, 25 de autospeciale, pompieri profesionişti de la ISU Covasna și Harghita, vânătorii de munte de la Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc, la care s-au adăugat Inspectoratele Județene de Poliție și Jandarmerie Covasna și Harghita, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Tușnad și Cosmeni, Salvamont Covasna prin Asociația Alpin Sport și Salvamont Miercurea Ciuc cu echipa de scafandri, Club AutoCrono, Inspectoratul General de Aviație prin unitatea specială de aviație Cluj-Napoca, Fondul Forestier Roy Chadburry și Serviciile Județene de Ambulanță.

„Aceste exerciții se fac în ideea de a închega relațiile și comunicarea între județele Harghita și Covasna, iar dacă au apărut probleme în timpul acestor exerciții noi vom ști care sunt și le putea remedia pe parcurs. Practic, astăzi am asistat la un exercițiu de cooperare între mai multe structuri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

DSCN1879

Primul scenariu al unei operațiuni de salvare a fost cel în care 50 ha de pădure au fost cuprinse de flăcările unui incendiu. Inițial, la intervenții au plecat pompierii voluntari din zonă, în general ei fiind primii care intervin în astfel de situații. Ajunși la fața locului, aceștia au cerut sprijinul ISU Covasna și Harghita, care la rândul lor au solicitat sprijin de la Fondul Forestier Roy Chadburry, care a intervenit cu două mașini de teren. În următoarea fază a operațiunii de stingere a incendiului din pădure s-a solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviație. Acesta s-a prezentat în zona afectată cu o unitate specială de la Cluj-Napoca, intervenind cu un elicopter care a folosit așa numita bambi bucket, o găleată gonflabilă cu ajutorul căreia s-a cărat apă din Lacul Sfânta Ana până deasupra zonei afectate de incendiu.  Eficiența unei astfel de operațiuni depinde întotdeauna de factori precum intensitatea vântului sau de viteza cu care se extind flăcările, însă în simularea de joi s-a considerat că două transporturi sunt suficiente.

Cel de-al doilea scenariu s-a construit în jurul unui accident rutier în care au fost implicate două autoturisme care au căzut în prăpastie. Accidentul s-a soldat cu 8 victime, între care 7 aflate în stare foarte gravă. La fața locului s-a prezentat inițial un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD de la Pompieri, precum și echipaje de la SAJ. După evaluarea situației, s-a pus în aplicare planul roșu, care presupune existența a mai mult de 6 victime grav rănite. „Planul roșu intră în funcțiune la ordinul inspectorului șef sau al prefectului, iar asta înseamnă că se concentrează toate județele limitrofe și în funcție de ce este nevoie se cheamă ambulanța din Brașov, Harghita, Covasna și așa mai departe”, a explicat Marius Tolvaj. Una dintre victime, care era în starea cea mai gravă, a fost preluată de elicopter și transportată în regim de urgență către cel mai apropiat spital.

Scenariul următor a avut în prim plan 3 elemente de muniție neexplodată găsite în apropierea Lacului Sfânta Ana. Un turist aflat în zonă a anunțat la 112 că a dat peste muniția neexplodată. În prima fază, fiind vorba de teritoriul Harghitei, au intervenit cei de la Protecția Civilă prin echipajul pirotehnic de la Harghita, care, ulterior, au cerut sprijinul pompierilor pentru cercetarea zonei cu detectoare de metale. Elementele de muniție găsite au fost preluate în condiții de siguranță, puse în autospeciala pompierilor și transportate la un poligon în vederea distrugerii prin îngropare în pământ, unde se fac explozii controlate.

DSCN1769

Salvatorii au continuat cu un nou scenariu. De data aceasta, a fost vorba despre o ambarcațiune improvizată. Trei persoane aflate pe lac au cerut ajutorul. Mai întâi au intervenit scafandrii voluntari de la Alpin Sport Harghita, însă imediat au plecat pe lac și scafandrii militari cu două bărci. Victimele au fost preluate și transportate la echipajele SMURD.

Ultimul scenariu s-a petrecut în pădure, unde câțiva turiști străini s-au rătăcit. Apelul a venit de la o altă persoană care i-a văzut la un moment dat. Problema majoră era că unul din turiștii rătăciți fusese rănit și nu mai putea să meargă. Pentru salvarea acestora a intervenit Jandarmeria Montană cu un UTV 6x6, care poate urca în orice condiții. Au fost aduse la faţa locului și două ATV-uri de la ISU Harghita, însă în acțiunea de căutare și salvare a fost implicat și un câine special antrenat în acest sens.

Deși toți cei implicați în acțiunile de salvare simulate joi în zona Lacului Sfânta Ana sunt profesioniști, aceste exerciții sunt necesare întrucât nicio situație nu seamănă cu alta. În plus, scenariile create au fost complexe și au presupus acțiunea mai multor structuri din cele două județe. „Având în vedere starea drumurilor, atât din județul Covasna, cât și din cele trei rezervații pe care le avem aici în zonă, considerăm că este necesar un astfel de exercițiu și tocmai din această cauză am marcat un moment în scenariu cu punerea în aplicare a planului roșu, atât la nivelul județului Covasna, cât și la nivelul județului Harghita. Considerăm că prin antrenamentul pe care îl facem acum personalul participant își demonstrează capabilitățile și deprinderile, perfecționându-și totodată aceste calități pentru o situație reală”, a precizat col. Gheorghe Ganea de la ISU Covasna.

În urma acestei acțiuni, toți cei implicați vor face analiza felului în care s-a intervenit și acționat și vor desprinde concluzii despre punctele tari și punctele slabe ale echipajelor și ale întregii operațiuni. „După orice exercițiu, concluzia noastră este că mai trebuie să învățăm. Dacă cineva va spune contrariul, că noi am făcut totul foarte bine, aceasta ar fi cea mai mai mare minciună pe care am putea-o spune în primul rând față de noi înșine. E o amăgire să spunem că totul a ieșit perfect. Ceea ce urmărim este să nu repetăm greșelile pe care le facem la un exercițiu”, a conchis inspectorul șef al ISU Covasna, col. György Alfons.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.