Evidenţă online a câinilor capturaţi adoptabili
Societatea de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe, care a preluat recent administrarea Adăpostului de câini comunitari de la Câmpu Frumos, pune online la dispoziţia cetăţenilor evidenţa câinilor capturaţi şi pregătiţi pentru adopţie.
Directorul societăţii, Toth Birtan Csaba, a declarat că orice persoană care accesează site-ul instituţiei poate afla nu doar numărul câinilor din adăpost, ci şi detalii despre aceştia, cum ar fi rasa, culoarea, vârsta, semnele particulare, datele la care au fost deparazitaţi, vaccinaţi şi, eventual, sterilizaţi. De asemenea, pot vedea numărul adopţiilor şi numele celor care i-au adoptat.
Toth Birtan Csaba a declarat că adopţiile au decurs bine în ultima perioadă, în lunile august şi septembrie fiind luaţi din adăpost peste 40 de câini. „Unii au adoptat mai mulţi, nu avem nicio restricţie dacă persoana stă la casă, dar dacă locuieşte la bloc atunci trebuie să aducă şi o declaraţie de accept din partea vecinilor. (...) Desigur, nici adopţiile nu merg aşa uşor, de pe o zi pe alta, pentru că animalul trebuie să stea 14 zile sub observaţie după ce a fost capturat, ca să vedem cum se comportă, trebuie deparazitat, deci pregătit pentru adopţie”, a declarat Toth Birtan Csaba.
El a menţionat că, potrivit legii, ar fi avut obligaţia de a afişa doar la poarta adăpostului lista câinilor capturaţi, dar a considerat că aceste informaţii vor fi mai accesibile cetăţenilor dacă sunt postate pe site, iar şansele de adopţie vor creşte. Toth a mai spus că voluntarii care vin la adăpostul de câini pentru a da o mână de ajutor au realizat o pagină pe una dintre reţelele de socializare, unde postează fotografii şi poveştile acestor animale, căutându-le stăpâni.
Potrivit acestuia, în adăpostul de la Câmpu Frumos sunt la ora actuală aproape 200 de câini comunitari, numărul acestora crescând în ultima perioadă ca urmare a unei campanii demarate de Primăria Sfântu Gheorghe în cartierul Orko, unde trăieşte o comunitate compactă de romi. Mulţi dintre aceştia deţin câte trei-patru câini, pe care îi lasă în libertate, iar conducerea Primăriei încearcă să-i convingă să renunţe la o parte dintre ei, arătându-le că ar fi mult mai rentabil să crească un alt animal domestic.