Evaluarea Națională este în plină desfășurare
Evaluarea Națională, examenul elevilor de clasa a VIII-a, a început luni, 27 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Marți, 28 iunie, se desfășoară proba la disciplina Limba și literatura maternă, iar miercuri, 29 iunie, se va derula ultima probă, cea la Matematică.
Rezultatele Evaluării Naționale vor fi afișate în data de 1 iulie, la fiecare unitate de învățământ, respectiv centru de examen. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 16 și 20, la centrele de examen. Rezultatele finale vor fi afișate în 5 iulie.
Limba și literatura română – „subiecte accesibile, pe nivelul copilului de clasa a VIII-a”
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, la proba desfăşurată luni, între orele 9 şi 11, la Limba și literatura română, au participat 1.496 de elevi, 36 dintre cei înscrişi la examen fiind absenţi.
În cadrul probei, primul subiect a cerut analiza poeziei lui A.E. Baconski, „Salcâmi”, unde elevii au avut de răspuns la niște cerințe date, printre care și identificarea de sinonime, epitete, repetiţii, măsura versurilor sau explicarea semnificaţiei unor versuri. În plus, la acelaşi subiect, elevii au avut de redactat un text de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa textului la genul liric.
Subiectul al II-lea al probei de examen a necesitat analizarea unui text publicistic, „«Grădina pierdută a Edenului»: locul unde ajungi doar cu elicopterul”, scris de Andreea Marinaş pentru adevărul.ro.
Ultima parte a examenului a constat în redactarea unei naraţiuni, de 150-250 de cuvinte, în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.
„Cred că subiectele au fost accesibile, chiar pe nivelul unui copil de clasa a VIII-a, făcute astfel încât să le poată rezolva toţi fără probleme. Chiar nu au ridicat dificultăţi pe nicăieri, dar acum mai depinde şi de cum arată baremul. Ştim din anii precedenţi că baremul poate să mai joace feste, dar nu cred că este cazul anul acesta. Din câte am auzit, elevii s-au descurcat. Cel puţin subiectul care aborda genul liric a fost făcut şi răsfăcut la clasă. Doar în clasa a VIII-a au fost trei lecţii la rând despre acest gen. E imposibil să nu le fi rămas în minte ceva informaţie. Repet, au fost subiecte absolut normale. Se menţine linia de anul trecut şi este foarte bine. Nu trebuie să căutăm performanţă acum. Subiectele trebuie să fie la nivel mediu, pentru toată lumea”, ne-a declarat profesoara de limba română şi directoarea Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Adela Stroie.
Peste 1.530 de elevi susțin Evaluarea națională în județul Covasna
1532 de elevi din județul Covasna s-au înscris la această sesiune a Evaluării Naționale, din cei 1646 promovați. Dintre aceștia, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Covasna, 535 de elevi sunt de la secția română și 997 de elevi de la secția maghiară.
„Cred că cel mai important pentru elevii de clasa a VIII-a este să fie atenţi, să înţeleagă foarte bine cerinţele subiectelor. Din experienţă spun, de regulă dacă elevilor li se par foarte uşoare subiectele, aceştia au tendinţa să nu mai vadă subiectul până la capăt şi să facă greşeli inexplicabile. În plus, le transmit copiilor să fie optimişti”, a mai spus directoarea şcolii gimnaziale întorsurene, Adela Stroie.
TelVerde pentru semnalarea neregulilor
Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis că proba la Limba şi literatura română s-a desfăşurat fără incidente.
Totuşi, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi un număr de telefon gratuit unde se pot semnala eventualele nereguli. „În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării probelor, între orele 8-17”, a transmis Ministerul Educaţiei, într-un comunicat.