Este sau nu este râie la azilul din Lemnia?
DSP Covasna a efectuat ieri un control amănunţit la faţa locului
Complexul de servicii comunitare pentru persoane vârstnice din Lemnia, județul Covasna este implicat într-un scandal mediatic, după ce, în urma sesizărilor făcute de o angajată, ProTV a făcut filmări cu camera ascunsă, din care reiese că atât bătrânii care se află în îngrijirea cadrelor din complex, cât și angajații sunt afectați de râie.
Contactată telefonic, directoarea azilului, Kelemen Maria, ne-a precizat că nu poate fi vorba de râie și că nu înțelege de ce angajata care a iscat scandalul nu a venit cu documente de la medicul de familie sau de la dermatolog, pentru a face dovada îmbolnăvirii și a solicita concediu medical. Directoarea a precizat, de asemenea, că în cursul zilei de miercuri, 27 mai, căminul a fost verificat de către DSP, iar bolnavii au fost examinați de un medic dermatolog, care a infirmat prezența râiei în azil.
Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a confirmat că a trimis o echipă de verificare la fața locului, precizând că, de îndată ce aceasta va întocmi raportul, va putea furniza date concrete. „Din datele pe care le am până în momentul de față, pot să vă spun că nu este vorba despre râie. Bătrânii de acolo se confruntă într-adevăr cu unele probleme dermatologice, dar cel mai probabil pare să fie vorba despre o formă de prurigo” – ne-a spus acesta, precizând că în cămin nu sunt condiții mizere sau alți factori care să favorizeze apariția scabiei.
Asistenta acuză conducerea azilului
Pentru a afla toate aspectele problemei, am discutat telefonic și cu Vass Ferencz, soțul angajatei care spune că suferă de râie, boală pe care ar fi contractat-o de la bătrânii pe care îi îngrijește. Motivul pentru care nu am putut discuta direct cu angajata este acela că aceasta nu cunoaște bine limba română și preferă să transmită mesajele prin soțul său.
Vass Ferencz a adus mai multe acuzații la adresa conducerii azilului între care aceea că încearcă să mușamalizeze povestea de teamă că unitatea ar putea fi închisă. Vass Ferencz suspectează că este ceva în neregulă și din cauza faptului că soția sa nu a primit un exemplar al contractului de muncă, ceea ce înseamnă că nu știe sub ce formă lucrează la azil. În plus, după ce a făcut publică problema din azil, ea ar fi fost somată de conducere să-și dea demisia, refuzându-i-se solicitarea de trimitere în șomaj. Vass a mai precizat că primul diagnostic l-a pus medicul de familie, dr. Sepsi Edit, care a precizat că soția lui suferă de râie, diagnostic confirmat și de specialiști de la Brașov. „Sunt și alți colegi ai soției bolnavi, dar le e teamă să recunoască, să nu-și piardă locul de muncă. La angajați le e frică, doamnă. Mai bine se scarpină, se duc acasă și se tratează, decât să spună ceva că-și pierd pâinea” – ne-a zis Vass.
Contactată telefonic, doctorița Sepsi Edit a refuzat să dea orice declarații spunând: „Vă rog să nu mă amestecați în povestea asta! Eu nu pot să dau informații despre starea pacienților mei”, după care a curmat convorbirea închizând nepoliticos telefonul.
Vass Ferencz a mai spus că și el și soția s-au tratat de râie cu un unguent indicat de medic, Benzoat de benzil, pe prospectul căruia, prima indicație terapeutică menționată este scabia (râia), după care formele fără leziuni de suprainfecție sau eczematoase. În urma tratamentului, boala a dispărut, dar a reapărut în repetate rânduri. „Eu vreau să vină și alți specialiști, din alte zone, să verifice! Îmi doresc neapărat să ni se facă dreptate. Dacă nu, mergem la Ministerul Sănătății, la ITM și la toate instituțiile care pot fi implicate. Nu cedăm și vom face tot posibilul să nu lăsăm lucrurile așa cum încearcă ei să le mușamalizeze ca să nu intre în carantină” – a spus Vass Ferencz.
Interesant este că, spre deosebire de scabie, care este o boală ce poate fi transmisă prin contact de la o persoană la alta, prurigo nu se încadrează la categoria boli infecțioase, ceea ce înseamnă că nu este contagioasă. În dicționarele medicale sunt prezentate mai multe forme de prurigo: nodular, prurigo strofulus, prurigo besnier, dar și prurigo parazitar, care poate fi cauzat de un parazit care poate fi totuși transmis prin alimente, fecale, apă etc. Pentru majoritatea variantelor de prurigo nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția bolii, ceea ce o face și greu de tratat.
În orice caz, dacă azilul de la Lemnia este afectat de râie se va afla imediat după întocmirea raportului de inspecție de către echipa DSP Covasna.