Emoții pentru proiectul i2021
Ministerul Culturii organizează în perioada 7-10 decembrie o nouă etapă decisivă a competiției Capitala Europeană a Culturii 2021. În cadrul acestei etape vor fi audiați 14 candidați înscriși în cursa pentru obținerea prestigiosului titlu, între care și municipiul Sfântu Gheorghe, care a prezentat proiectul miercuri după-amiază.
Rezultatul acestei selecții va fi comunicat vineri, 11 decembrie la ora 12,00, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, la care vor participa reprezentanții Comisiei Europene, precum și președintele juriului.
Delegația municipiului Sfântu Gheorghe prezentă la întâlnirea de preselecție de miercuri a fost compusă din Antal Árpád András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe; Balázsi-Pál Előd, coordonator strategie de comunicare; Andrea Chiricescu, responsabil cooperare internațională; Csongor Czegő, consilier în domeniul conținutului artistic; András Farkas, expert în domeniul managementului strategic și a sustenabilității financiare; Balázs Porcsalmi, tehnician; Ildikó Knop, coordonator proiect; Zsuzsa Szmolka, consilier în domeniul educației; Anna Maria Popa, coordonator plan de implicare a publicului; Tímea Veres-Nagy, manager cultural.
Pe site-ul Ministerului Culturii s-a făcut precizarea că juriul a invitat în această etapă „doar orașele care dețin, în opinia sa, o reală șansă de a câștiga titlul 2021, să-și revizuiască și să-și completeze candidaturile pentru etapa finală de selecție, preconizată pentru perioada august-septembrie 2016”, ceea ce dă o speranță reală orașului Sfântu Gheorghe invitat în această etapă. Celelalte 13 orașe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii sunt Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara și Târgu Mureș.
Membrii juriului au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit la rândul său doi experți naționali, în consultare cu Comisia Europeană și în urma validării oficiale a acesteia din urmă.
Conform instrucțiunilor primite din partea instituțiilor europene, audierile orașelor nu sunt deschise publicului. Numărul de orașe care vor trece mai departe în etapa următoare nu este limitat. În cazul în care Sfântu Gheorghe va fi inclus pe lista orașelor câștigătoare în urma selecției de miercuri, echipa proiectului va trebui să se pregătească pe tot parcursul anului viitor pentru selecția finală, care se va face în septembrie 2016. După această etapă, un singur oraș va fi considerat candidat câștigător și va avea obligația de a-și derula până în 2021 toate proiectele incluse în caietul de candidatură.