Emoția din prima zi de școală a plutit luni peste Sfântu Gheorghe
Cine a pășit luni în curtea Colegiului Național „Mihai Viteazul“ a simțit cu siguranță că emoțiile sunt molipsitoare. Nici nu trebuie să ai copil de școală ca să fii impresionat de ochii strălucitori ai copiilor de toate vârstele, de zecile de buchete de flori ținute cu stângăcie de elevii plini de energie, de uniformele frumos călcate, de lacrimile din ochii părinților și ai bunicilor, precum și de zâmbetele calde de pe chipurile binevoitoare ale profesorilor. Pentru toți, prima zi de școală este un prilej de sărbătoare și de bucurie. De altfel, străzile orașului au fremătat luni de forfota creată de părinții și copiii care alergau spre școală cu noi vise și speranțe în suflete.
Frumusețea acestei zile constă tocmai în paradoxul că, deși se reia an de an, ea este mereu încărcată cu emoții și lacrimi de bucurie. Cei mai mari dintre elevi sunt emoționați la gândul că pășesc în ultimul an de liceu, pe care îl percep ca pe cel mai greu, dat fiind faptul că se încheie cu Bacalaureatul, așa-numitul examen de maturitate. Alții pășesc în clasa a V-a, cu emoția trecerii la un alt nivel de studii, în care se întâlnesc cu profesori noi, despre care au auzit vrute și nevrute de la colegii mai mari, dar și cu fericirea confirmării că au mai crescut și sunt tot mai aproape de ziua mult așteptată în care vor fi adulți.
Cele mai multe emoții le au însă copiii care intră în clasa I sau la grupa pregătitoare. Pentru ei, școala reprezintă un început pe care îl așteaptă cu sufletul la gură. „Îmi place că intru în clasa I pentru că acum o să învăț mult mai multe lucruri, așa cum am văzut la sora mea. Cel mai mult vreau să fac geografie“, ne-a spus o fetiță aflată la deschiderea oficială a CNMV.
„Eu am doi copii. O fetiță și un băiat. Băiatul e mai mare. Acum am emoții mai mari pentru fetiță. Cred că s-au transmis de la ea că de vineri tot așteaptă să înceapă școala“, a povestit una dintre mămicile copiilor de clasa I.
În fața unui prezidiu format din cadre didactice, personalități politice și reprezentanți ai instituțiilor statului, elevii au ascultat discursurile și urările care le fuseseră pregătite, au înmânat flori profesoarelor și învățătoarelor, au defilat etalându-și cu mândrie uniformele și s-au bucurat de reîntâlnirea cu colegii de după lunga vacanță de vară.
„Odată cu venirea toamnei, îmi amintesc cu emoție de primii pași timizi pe care i-am făcut spre instituția în care ne aflăm azi, urcând treptele cunoașterii presărate cu responsabilitate, educație și cultură, iar celebra melodie „Ani de liceu” face parte din arhiva muzicală a sufletului meu, ascultând-o de fiecare dată, cu gândul la cei mai frumoși ani din viața unui om. Făcând o radiografie a ultimelor rezultate obținute la bacalaureat, examenul maturității, îmi permit să afirm cu tărie, bucurie și mândrie, că ne aflăm într-o instituție de elită, într-o instituție prestigioasă care livrează comunității covăsnene profesioniști, care livrează României, lideri“, le-a spus elevilor consilierul local, Corina Bote.
Deși s-ar crede că experiența pe care au acumulat-o îi ajută să își gestioneze mai bine emoțiile sau chiar îi fac imuni la acestea, profesorii mărturisesc că pentru ei fiecare an este ca un alt început și niciodată nu încetează de a mai simți emoție. „Evident că am emoții. În fiecare an am emoții. Și eu, și colegii mei. Nu se poate altfel. Primim copii noi, ne întâlnim cu părinți noi, ne facem noi planuri“, ne-a spus directoarea CNMV, Luminița Costea, care le-a urat elevilor mult succes în noul an școlar, rezultate mai bune decât în anii precedenți, dorindu-le totodată să aibă parte de multă liniște ca să se poată concentra pe ceea ce au de făcut în următorul an școlar.