Elevii din Covasna au aflat marți despre FLEX – oportunitatea de a studia în SUA
Elevii din patru licee din județ, trei din Sfântu Gheorghe și unul din Covasna, au stat de vorbă marți cu Eliza Chirilă, fost reprezentant al tinerilor din România la O.N.U., care în prezent este reprezentant al biroului American Councils în România. Aceasta le-a vorbit elevilor din clasele IX-XII despre oportunitatea de a studia în Statele Unite ale Americii și de a locui la o familie de acolo, spre a vedea prin experiență proprie cum trăiesc americanii.
Oportunitatea este asigurată de către Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, care a demarat un nou proiect destinat tinerilor denumit FLEX - Future Leaders Exchange, care se axează pe ideea de schimb de experiență între tineri. La nivel național, vor fi selectați 8-10 elevi care vor beneficia de pe urma programului FLEX. Ei vor trebui să completeze o aplicație online, care presupune redactarea a două eseuri în limba engleză, de aproximativ 300 de cuvinte fiecare, apoi, dacă vor merge în etapa următoare, vor participa la interviuri în urma cărora vor fi selectați cei care vor corespunde cel mai bine criteriilor de selecție.
Elevilor interesați li s-a explicat că deplasarea nu îi costă absolut nimic, că pe timpul șederii la familia din SUA vor avea masa și cazarea asigurate, și vor beneficia și de o alocație de 125 de dolari, bani de buzunar. De asemenea, unul dintre cei zece va putea obține și un job la sfârșitul șederii în SUA, ceilalți beneficiind de sprijin în vederea aplicării la nivel local a lucrurilor învățate pe teritoriul american. Doritorii trebuie să știe că plecarea se va face la începutul anului școlar 2016-2017 și vor sta acolo până în mai 2017. Anul de studii pe care îl vor efectua în SUA se va echivala în România, elevii nefiind obligați să repete un an școlar.
Conform informațiilor transmise de Eliza Chirilă, în cazul în care nu le va plăcea sau nu se vor adapta, elevii se vor putea întoarce în țară, însă nu vor mai beneficia de niciunul din avantajele programului. Cei care nu se vor înțelege cu familia la care vor sta vor putea să ceară o schimbare, dacă vor avea o motivație serioasă. „Familia se poate schimba, dar numai din motive obiective. În cazul în care copiii sunt plasați în familii monoparentale sau formate din cupluri gay, se va cere acordul părinților“, a spus Emilia Chirilă, care a adăugat că, după selecție, va exista oricum o discuție cu părinții elevilor câștigători, care vor avea șansa de a pune orice întrebări doresc.
Reacțiile elevilor la acest proiect au variat de la entuziasm, la reticență. „Mie mi se pare o experiență foarte interesantă și aș fi de acord să plec. Rămâne să discut cu părinții și desigur să văd ce șanse am. Sunt destul de puțini cei selectați la nivel național“, ne-a spus un elev din clasa a IX-a.
„Eu nu știu ce să zic. Mi-e cam teamă cu limba engleză. Nu știu dacă m-aș descurca. Plus că nu știu dacă mă lasă ai mei. Mă mai gândesc. Încă nu mi se pare că am prea mari șanse“, a spus o elevă dintr-a XI-a.
Programul FLEX este finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Biroului Educațional și Cultural și implementat de Consiliile Americane pentru Educație Internațională și își propune să promoveze respectul diversitatea culturală, să ofere oportunități de dezvoltare personală pentru tinerii liceeni, precum și să îmbunătățească înțelegerea și cooperarea dintre România și SUA prin promovarea culturilor celor două țări.
Elevii interesați se pot înscrie în programul FLEX până la data de 16 octombrie. Totul este gratuit, însă admiși în program vor fi doar cei care îndeplinesc următoarele condiții:
• au cetățenie română;
• sunt născuți între 1 ianuarie 1999 și 15 iulie 2001;
• sunt actualmente în clasele IX–XI;
• studiază limba engleză în liceu;
• îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de trei luni în ultimii 5 ani.