ACTUALITATE 26 octombrie 2016

Elevii covăsneni se vor întrece în colectare selectivă

de Iulia Drăghici - Taraș | 915 vizualizări

Concursul naţional de colectare selectivă „Olimpiada deşeurilor” a fost lansat pentru a doua oară în judeţul Covasna. 19 şcoli din judeţ, respectiv 95 de grupe a câte circa 25 de elevi de toate vârstele, de la grădiniţă până la liceu, s-au alăturat programului. Concursul se va desfăşura în perioada 15 octombrie 2016 – 10 iunie 2017.

În cadrul „Olimpiadei Deşeurilor”, elevii au sarcina de a colecta deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeuri de surse de iluminat – becuri şi neoane (DEEE-uri) şi deşeuri de baterii şi acumulatori portabili, de mică dimensiune (DBA).

Scopul programului este unul educativ, de conştientizare în rândul elevilor a importanţei colectării selective. „O singură baterie aruncată undeva, într-o zonă liberă, în câmp, poluează timp de zeci de ani tone de apă. Imaginaţi-vă ce se întâmplă cu un număr mare de baterii, care ajung în natură. La fel este şi cu deşeurile electrice. (...) Peste 10 ani, când elevii vor fi deja adulţi, ei vor fi cei care vor şti să acţioneze corect, cu respect pentru mediu, pentru ei înşişi şi pentru sănătatea lor, a familiilor lor, să fie responsabili, să fie curaţi nu numai pe dinăuntru, ca moralitate, ci să fie corecţi cu totul”, a declarat Sorin Pârcălab, reprezentantul CCR România, organizatorul programului.

„Împreună cu TEGA vom avea prezentări în şcoli, prin care să înţeleagă faptul că prin colectarea acestor deşeuri ecologizăm şi nu poluăm. (...) Încercăm să educăm atât generaţia tânără, cât şi familiile. Îmi place să văd implicate în proiect chiar şi grădiniţe pentru că educaţia ecologică se face de la vârste fragede”, a spus şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, Gheorghe Neagu.

Zagoni Imola, inspector şcolar educativ şi profesor de biologie, a precizat că în general la şcoală nu se pune accentul pe educaţia ecologică. „Mie personal mi se pare foarte importantă educaţia pentru mediu. Din păcate, în afara orelor de biologie, educaţia pentru mediu, ca disciplină opţională nu prea avem, doar în câteva şcoli. Cam 400 de elevi covăsneni învaţă educaţie pentru mediu ca disciplină opţională. Partea de educaţie extracurriculară este foarte importantă şi ştim foarte bine că elevii învaţă altfel dacă nu sunt constrânşi de cele 50 de minute şi de note. (...) Deci este foarte important pentru noi acest parteneriat. Anul trecut a fost prima ediţie şi a fos un mare succes. Acum sper să fie şi mai bine pentru că învăţăm în fiecare an şi încercăm să îmbunătăţim activităţile noastre. (...) Ceea ce este foarte important şi contează este atitudinea copiilor faţă de problemele de mediu. Aceştia trebuie să conştientizeze că trebuie să acţioneze local şi să gândească global”.

Două etape de premiere

La fel ca şi la ediţia trecută, grupele participante vor fi premiate. Premiul cel mare va fi compus dintr-un laptop şi un videoproiector, premiul II va fi un laptop şi locul III va câştiga un aparat de fotografiat. În plus, va fi şi oferit şi un premiu special, constând într-un smartphone.

Ceea ce este deosebit de ediţiile trecute este faptul că va exista în 15 decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă, o etapă intermediară de premiere. Aici, câştigătorii vor primi dulciuri şi echipamente sportive.

Prima ediţie, un succes

Prima ediţie a concursului a fost un real succes, spun coordonatorii programului. Acţiunea, desfăşurată în perioada martie – iunie a.c., a reuşit să adune din judeţul Covasna 13,5 tone de deşeuri electrice, 500 de kilograme de baterii şi 125 de kilograme de surse de iluminare. Pentru ediţia a doua sunt aşteptate rezultate şi mai bune, dat fiind faptul că de data aceasta concursul se derulează pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, comparativ cu prima ediţie, când au fost înscrise 14 şcoli, de această dată participă 19 unităţi de învăţământ.

Concursul este organizat de CCR România şi susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna şi Tega SA.

 

 

Teme articol: deşeuri elevi DEEE
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.