ACTUALITATE 26 septembrie 2016

Elevii covăsneni, chemaţi în „Lumea magică a teatrului”

de Iulia Drăghici - Taraș | 782 vizualizări

S-a dat startul la înscrierile pentru Festivalul – Concurs „Lumea magică a teatrului”, adresat elevilor din clasele V–XII. Potrivit regulamentului de participare, fiecare școală participantă trebuie să trimită prin email, pe adresa asociatiapedagogilorromanicov@gmail.com, fişa de înscriere, semnată și ștampilată şi să se înscrie și electronic pe site-ul concursului http:// teatru8.webnode.ro, până la data de 7 octombrie. Evenimentul va avea loc în 29 octombrie la Sfântu Gheorghe.

„Scopul proiectului îl reprezintă familiarizarea elevilor cu lectura şi interpretarea textului dramatic, stimularea creativităţii, descoperirea şi cultivarea aptitudinilor şi talentelor artistice ale adolescenților, cultivarea dragostei acestora pentru arta dramatică”, arată descrierea Festivalului, disponibilă pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

Evaluarea participanţilor se face în funcţie de încadrarea în timp (maximum 20 de minute), costume, decoruri, interpretare (originalitate, ritm, intonaţie şi mimică corespunzătoare mesajului transmis prin text). „Piesele de teatru se joacă în limba română şi trebuie să dureze maximum 20 de minute. Textele alese trebuie să reflecte vârsta şi preocupările interpreților, să nu conțină un limbaj licențios. Se jurizează separat pentru fiecare categorie de vârstă: gimnaziu şi liceu”, mai informează coordonatorii evenimentului.

Tot în cadrul acestei activităţi se vor decerna premii pentru Cel mai bun actor şi Cea mai bună actriţă.

În ceea ce priveşte avantajele participării la acest tip de activitate, organizatorii explică: „Teatrul este un mijloc atractiv pentru a percepe literatura în chip interactiv, îmbunătăţeşte vizibil relaţia profesor-elev, întăreşte relaţia şcoală-părinţi şi dezvăluie elevului talente nebănuite. Elevii îşi dezvoltă atenţia distributivă, memoria, gândirea, imaginaţia şi vocabularul, cunoştinţele lor cunosc un salt calitativ, se trezeşte curiozitatea, apare interesul, se nasc sentimente, se formează atitudini, se autoeducă stăpânirea de sine, perseverenţa, curajul şi spiritul de răspundere, întreaga personalitate a copilului se dezvoltă. Prin dramatizare copiii timizi îşi înving treptat teama, devin mai siguri pe ei, citesc şi memorează, dar şi interpretează un rol, se transpun într-un personaj şi-l îndrăgesc, contopindu-se sufleteşte cu acesta, iar bucuria propriului succes îi face încrezători în forţele lor. (...) Prezenţa formaţiilor pe scenă este un prilej important de afirmare a copilului în condiţii recreative, deoarece aceştia manifestă în mod spontan adeziunea spre spectacol, spre inedit. În plus, intervenţiile educaţionale non-tradiţionale, precum atelierele de artă dramatică, reprezintă „o metodă de învăţare alternativă”, pe care psihologii le consideră cele mai consistente metode în procesul de dezvoltare a personalităţii adolescentului”.

Evenimentul este organizat de Asociația Pedagogilor Români din Covasna, în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Teatrul „Andrei Mureșanu”.

 

Teme articol: teatru elevi lumea magica
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.