EGO, cea mai tânără trupă de teatru din Sfântu Gheorghe
Pe 1 iunie, TAM va fi gazda primului spectacol profesionist, făcut de amatori
Sunt tineri, frumoși, pasionați, harnici, dar mai presus de orice, sunt deciși să muncească pe brânci pentru a-și îndeplini visurile. Nu se lasă impresionați de capcanele lumii online, ci caută să fie ei înșiși în cea offline. Iubesc teatrul și au decis, fără să stea pe gânduri, să urce pe o scenă. Cu toate că sunt la început de drum, aceștia nu fac rabat de la performanță și se pregătesc intens să iasă în fața spectatorilor ca niște adevărați profesioniști. Și ceea ce este cel mai important este că nu o fac nici pentru bani și nici pentru faimă, ci fac voluntariat din iubire pentru teatru și pentru a se descoperi într-o lume cu atât de multe posibilități.
Este vorba despre trei dintre membrii EGO, cea mai tânără trupă de teatru din Sfântu Gheorghe: Edi Brandabura, Denis Onişoru şi Daniel Suciu. Liceenii muncesc intens să iasă în fața publicului din județ cu primul lor spectacol profesionist, deși încă sunt doar amatori.
Eu i-am întâlnit într-o după-amiază, săptămâna trecută, la Centrul de Cultură al județului Covasna, pe când se pregăteau, după o zi de școală plină, să dea drumul repetițiilor pentru spectacolul „Arta”, care va avea premiera joi, de Ziua Copilului la Teatrul „Andrei Mureșanu”, de la ora 18:00. După ce am stat de vorbă cu ei, pasiunea lor m-a convins că nu trebuie să ratez premiera. Probabil la fel cred mulți dintre cei care au rezervat loc la spectacol, pentru că în scurt timp acestea s-au epuizat.
Cum s-a născut trupa EGO
„Răspântia” lui Romulus Cioflec, un spectacol-lectură în regia Mirelei Bucur, i-a adus împreună, în urmă cu un an, pe membrii fondatori ai Trupei EGO, Adriana Timaru, Filip Teodor Bundan, Edi Brandabura, Denis Onişoru şi Daniel Suciu.
Cei trei din urmă se cunosc încă din clasa I și sunt colegi în aceeași clasă la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. După ce și-au întors privirea spre lumea teatrului, au decis că le place și că vor și mai mult, așa că i-au cerut din nou ajutorul Mirelei Bucur, regizoarea Teatrului „Andrei Mureșanu” pentru un proiect și mai amplu.
„Ne-am botezat Trupa cu numele de EGO, pentru că în primele noastre încercări de a da viaţă unor personaje, am înţeles că, la urma urmelor, prin teatru răscolim prin ego-urile oamenilor, cu dorinţele, bucuriile, obsesiile şi neliniştile lor mai greu de exprimat. Prin teatru răscolim prin ego-urile noastre, actori şi spectatori, deopotrivă”, explică aceștia, prin intermediul paginii oficiale de Facebook a Trupei EGO.
„Mergeam la teatru și mi se părea interesantă actoria. Îmi plăcea ce fac actorii și m-am gândit că mi-ar plăcea să încerc să fac asta. Îmi place să fiu în centrul atenției, să fac oamenii să se simtă bine și dacă am avut oportunitatea asta, am zis: de ce nu? Chiar dacă nu sunt sigur că o să continui pe acest drum, mi-ar plăcea să am o astfel de amintire, să știu că am făcut teatru în liceu”, ne-a spus Denis Onișoru.
„La mine toată chestia asta a început de mic. Toată lumea mă întreba ce vreau să fiu când o să fiu mare și eram foarte indecis. Așa că am decis că vreau să fiu actor, să joc în multe roluri și să fiu cine vreau eu să fiu. Dar cu toate că voiam să fiu actor, mi-era frică să urc pe scenă fiindcă eram un tip foarte rușinos. Asta până în momentul în care am luat parte la teatrul educațional de anul trecut când am văzut că de fapt îmi place extraordinar de mult să fiu pe scenă. Eu vreau să continui să fac asta”, a spus și Daniel Suciu.
Primul spectacol profesionist, făcut de amatori
Deși ocupată cu proiectele și premierele de la Teatrul „Andrei Mureșanu”, regizoarea Mirela Bucur nu a stat prea mult pe gânduri când a auzit solicitarea acestor tineri și se ocupă, în mod voluntar, să îi aducă mai aproape de lumea teatrului.
„Eu consider că dacă un copil își dorește să facă ceva, noi adulții trebuie să îi oferim șansa aceasta. Poate nu o să îi placă. Dar dacă o să îi placă și iese ceva extraordinar? Cred că nimic nu e mai important decât educația copiilor. Așa m-am gândit și când au venit acești copii la mine. Așa s-a întâmplat o minune. Nu știam unde vom ajunge, dar cu toate acestea am început. Și Anna Popa de la Teatrul „Andrei Mureșanu” și Nina Țînțar de la Centrul de Cultură al judeţului Covasna s-au oferit imediat să ne ajute și să ne pună la dispoziție săli, afișe și ce mai aveam nevoie. Lucrurile au mers incredibil și am primit ajutor poate mai mult decât ca atunci când lucrez profesionist la scenă. Nu m-am așteptat și sunt în continuare fericită pentru ei, dar e incredibil că și eu învăț de la ei și mă pun la curent cu noul. Câteodată e bine să facem și voluntariat. Să vedem cum funcționează, încă nu știm ce va fi. Acum se naște acest proiect. Acum avem primul spectacol profesionist, făcut de amatori”, ne-a spus Mirela Bucur.
„Suntem o trupă tânără, dar lucrăm atât de mult încât nu vrem să se vadă că suntem amatori. Nu vrem să fie o serbare. Chiar vrem să facem teatru și de abia acum am descoperit că e greu. Sper să ducem totul cu bine până la capăt”, ne-a spus și Daniel Suciu.
Prețul prieteniei în „Arta” de Yasmina Reza
După ce în toamna anului trecut au decis că vor să ridice nivelul alături de Mirela Bucur, în decembrie s-a stabilit că vor pune în scenă piesa „Arta” de Yasmina Reza și de atunci a început munca. De vreo două luni, băieții s-au pus serios pe treabă și alocă repetițiilor de la două până la cinci ore pe zi, aproape zilnic. Și pauzele de la școală le folosesc pentru a-și exersa replicile.
Primul mare spectacol al Trupei EGO, „Artă”, de Yasmina Reza, este o piesă care a cucerit cele mai râvnite premii ale dramaturgiei contemporane, printre care și Premiul Molière pentru Cel Mai Bun Autor, Premiul Tony pentru Cea mai Bună Piesă - şi care, după premiera din 1995, de la Paris, a ajuns să fie montată în peste 30 de ţări, pe scenele celor mai importante teatre din lume.
„Un spectacol despre preţul artei şi cel al prieteniei, valori pe care eroii Yasminei Reza le descoperă în confruntarea cu un tablou derutant de alb şi, pentru unii, aberant de scump. O confruntare plină de umor, cu forţa de a stârni spectatorii de toate vârstele, inclusiv şi mai ales tinerii, să pornească în căutarea sensurilor artei şi ale prieteniei”, arată descrierea spectacolului de pe pagina de Facebook a Trupei EGO.
„Suntem hotărâți, talentați și cine va veni la spectacol cu siguranță se va simți bine”, spune Denis Onișoru.
„Când lucrezi cu profesioniști, vin lucrurile, pentru că au școală și experiență. La copii, dar mai ales la amatori, nu ai cum să ai aceleași așteptări. Dar e incredibil cât de bine pot să lucrez cu acești tineri. Probabil că nivelul meu îi provoca atât de tare, dar nu pot să îmi închipui ce făceau când mergeau acasă, că a doua zi veneau cu „tema” rezolvată. Sunt incredibili! Eu încă sunt uimită, dar și fericită”, a mai precizat Mirela Bucur.
Teatru în viețile tinerilor EGO
Pe lângă abilitățile de actorie pe care le deprind din această experiență, pregătirea pentru premieră spectacolului „Artă” le aduce tinerilor o mulțime de avantaje.
„Pe mine teatrul mă învață să fiu mult mai empatic”, spune Denis.
„Pe mine teatrul mă ajută foarte mult să pot să și ascult atunci când port o conversație, să comunic mult mai liber și mai deschis. În plus, am văzut că reușesc să scap de bariera și emoțiile vorbitului în public”, ne-a spus Edi.
„Când eram mic, mi se spunea „Mutulică” pentru că nu vorbeam cu nimeni. După ce am urcat pe scenă am văzut că și eu am foarte multe posibilități”, a precizat și Daniel.
Nu doar pentru tineri această experiență naște bucurie, ci și pentru regizoarea Mirela Bucur, care îi vede transformându-se chiar sub ochii ei.
„Eu sunt încântată să lucrez cu ei. Am putut să văd cât de mult poate transforma teatrul. Am putut să văd pe ei ce transformare uimitoare s-a produs. De la a nu avea curajul de a privi interlocutorul în ochi, la a avea curajul să pornești o discuție, ba să ai și o opinie și să mai și combați argumentele celuilalt, este un pas foarte mare. De asta e foarte important ceea ce facem”, a spus aceasta.
După premieră, direct la festival
Cu toate că locurile pentru premiera de joi, 1 iunie, sunt deja toate rezervate, pe tinerii din trupa EGO îi vom putea întâlni și în 17 – 18 iunie a.c. la Festivalul de Teatru pentru Trupe Amatoare din Sfântu Gheorghe, organizat de Teatrul Independent Osonó.
„Deja am primit o invitație la festivalul organizat de Școala Populară de Artă, împreună cu Teatrul Independent Osonó și sperăm să continuăm tot așa, să mergem la cât mai multe festivaluri, să călătorim și să le arătăm și celorlalți cum ne-am pregătit noi”, ne-a mai spus Edi Brandabura.
Iar nouă, publicului curios care așteaptă cu interes fiecare veste și fiecare spectacol, nu ne rămâne decât să susținem cea mai tânără trupă de teatru din oraș, moral și oricum putem, și să îi urăm mult succes!