Educație preșcolară performantă în județul Covasna
Conferința internațională „Fii voluntar în comunitatea ta”, organizată în județul Covasna în perioada 11–13 mai a.c., a adus învățământului preșcolar din județul Covasna un atestat oficial de bune practici din partea Institutului de Ştiinţe Psihologice şi ale Educaţiei din Roma, reprezentat la eveniment de preşedintele său, Fausto Presutti.
„Suntem printre primele județe din țară care au acest atestat, deci perspectiva noastră a crescut foarte mult. Educatoarele au demonstrat că lucrează la standardele de performanță, că știm să fim chiar și voluntari, că ne educăm preșcolarii în acest spirit civic al voluntariatului, că ne învățăm preșcolarii să le pese de cei din jur, să nu-și aducă aminte doar în prag de sărbători de cei în nevoie, ci să demonstreze spiritul civic totdeauna și pe tot parcursul anului. (...) Acest atestat recunoaște în primul rând meritele noastre în educarea preșcolarilor. Cu Institutul de Ştiinţe Psihologice şi ale Educaţiei din Roma avem o colaborare încă din anul 2013, când am realizat o carte cu exemple de bune practici din Covasna, volum care a fost lansat la Universitatea „Transilvania” din Brașov. Astăzi (n.red. vineri, 12 mai) am lansat cartea în limba engleză. Codurile ISBN ne-au fost date de ISPEF”, ne-a declarat inspectoarea Florica Nica.
Profesori din 5 ţări prezenţi în Covasna
La conferință au participat atât cadre didactice din învățământul preșcolar din județ, cât și cadre didactice din țări precum Turcia, Italia, Ungaria sau Republica Moldova.
Vineri seara, aproape toți cei implicați au luat parte la o seară românească, organizată de cadrele didactice din zona Buzaielor la o pensiune din Întorsura Buzăului. Pe lângă această activitate, în programul conferinței au mai fost cuprinse, pe lângă prezentările de proiecte și prelegeri de la Sfântu Gheorghe, și excursii în zona orașului Covasna și cea a Buzaielor sau diverse activități demonstrative alături de preșcolarii covăsneni.
„Au fost câteva zile foarte încărcate cu programe și proiecte pregătite de colegele educatoare din județ. Toate țările s-au prezentat cu proiecte deosebite și a fost un schimb de experiență binevenit pentru toată lumea. Cred că fiecare dintre noi a avut de învățat. Concluzia finală este aceea că voluntariatul este foarte important și poate fi făcut de toată lumea, în orice condiții. Important este să ai voință să faci ceva pentru comunitatea din care faci parte”, ne-a declarat la finalul activităților inspectorul general adjunct al IȘJ Covasna, Marcela Ștefu.
Și Florica Nica a concluzionat că evenimentul a fost un foarte bun prilej de schimb de experiență între participanți din România și cei din străinătate. „Am împărtășit experiențe pozitive despre acțiunile de voluntariat pe care educatoarele le fac împreună cu preșcolarii pe care îi conduc și am asistat la exemple de bune practici ale profesorilor universitari din țară și din străinătate, care au venit cu lucrări foarte interesante și informații pe care educatoarele le vor pune în practică în continuare”, ne-a spus în finalul evenimentului coordonatorul principal al conferinței.
„Conferința internațională la care am participat a fost pentru noi o adevărată provocare. Când am început să ne organizăm ne-am lovit de diverse situații, dar cu ambiție, dăruire, dragoste față de copii și față de munca pe care o desfășurăm, am reușit! Pentru mine a fost cea de-a doua conferință internațională la care am participat, prima fiind în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov. Acum însă am avut onoarea de a ne prezenta în plen lucrarea noastră, pe care am numit-o „Zâmbete mici, bucurii mari”. (...) Pe viitor, sunt convinsă că vom mai desfășura astfel de evenimente. În calitate de membru în echipa de implementare sunt mândră de reușita noastră și îmi doresc foarte mult să particip la cât mai multe astfel de evenimente, alături de colectivul de educatoare al județului nostru”, ne-a declarat educatoarea de la Grădinița din Barcani, Ana Maria Dobrinaș.
Evenimentul internațional „Fii voluntar în comunitatea ta” vine în continuarea „Simpozionului de creativitate pedagogică”, care se derulează de zece ani în judeţul Covasna. Iniţiativa organizării conferinţei aparţine prof. univ. dr. Mariana Norel de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, care a fost prezentă pe tot parcursul activităților.
Conferinţa a fost organizată de Asociația Pedagogilor Români din Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – extensia Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Local municipal.