ACTUALITATE 16 iulie 2015

EDITORIAL. Violul domestic într-un sat vasluian

de Dumitru Manolăchescu | 219 vizualizări

Un sat amărât din judeţul Vaslui în miez de noiembrie 2014. Avuseseră sau nu loc alegerile prezidenţiale?! N-are importanţă, nu sunt de vină pentru ce s-a întâmplat acolo nici Băsescu, nici Ponta, nici Iohannis. În acel noiembrie, în tristul sat vasluian în care toamna şi câinii de pe uliţi umblă beţi s-a întâmplat un viol. O fată aflată în ultima clasă de liceu a fost făcută poştă de nişte derbedei nenorociţi pe un câmp. Au violat-o trei sau patru ore, fata leşinând de mai multe ori şi fiind stropită cu alcool ca să se trezească – n-are nici un haz să violezi o fată care nu ţipă, nu se zbate, nu cerşeşte îndurare... După care i-au promis victimei că dacă scoate o vorbă o să fie vai de capul ei de curvă!

Ştiau băieţii ăia ce ştiau, tineri de familii bune, cu stare socială, bani şi putere; ştiau, de pildă, că la moldoveni violul este ceva aproape normal, toată lumea violează pe cineva cândva. Sigur, natura violului poate fi extrem de diferită, dar în cazul violului aplicat de un grup de băieţi excitaţi asupra unei fete care nu i-a provocat în niciun fel, ei, aici cu siguranţă 90% dintre moldovenii de la ţară vor spune că de vină-i fata! Ce căuta, dragă domnule, pe câmp fătuca aia? De ce nu era acasă, la televizor, la căldură pe cuptor? Cine ştie ce le-o fi spus şi ce le-o fi făcut sărmanilor băieţi, tineri şi ei, mamă, le clocoteşte sângele în vine, or mai fi şi băut ceva, că tocmai se făcea tulburelu... Ce să faci acu, să-i omori, să-i bagi la puşcărie?! Păcat de tinereţea lor, a avut ghinion fata, aşa a vrut Cel de Sus...

Dacă staţi cu urechea deschisă, seara, la cârciuma din satul vasluian asta auziţi. Şi oamenii, şi muierile asta spun: păcat de băieţii ăia şi de durerea părinţilor, ce-a fost a fost, s-a întâmplat şi gata! Violul, cum spuneam, nu-i impresionează pe ţăranii moldoveni – cred că nici pe cei de prin alte părţi ale ţării, dar eu îi ştiu ceva mai bine pe cei din Moldova natală. În general, cu foarte puţine excepţii, de vină în cazul unui asemenea viol nu bărbaţii sunt de vină, ci femeile. Care ori le-au făcut ochi dulci, ori semne deşucheate, ori i-au provocat, ori nu s-au apărat, ori au consimţit iniţial şi-apoi s-au răzgândit. Prin urmare, cei şapte nenorociţi au devenit un fel de eroi în comunitate, unii care bine-au făcut că i-au arătat fetei ce-i aia bărbăţie!

Sunt semne clare de lipsă de moralitate, de civilizaţie şi de cultură, dar şi de omenie. Morală, cultură, civilizaţie, omenie?! Ce-s alea, cui şi la ce folosesc?! Să fim serioşi, dovada vie a nesimţirii noastre pe toate planurile este tocmai acest caz: fata violată se tratează şi azi, după aproape un an, la psiholog, nu reuşeşte să depăşească trauma provocată de atacul barbar al masculilor înfierbântaţi, în vreme ce tinerii violatori sunt liberi să facă aproape tot ce vor. Mai mult decât atât şi mult mai condamnabil: comunitatea, fir-ar ea să fie de comunitate cu cine-a născocit-o pe dealurile Moldovei, o vorbeşte de rău pe fată. O pune la zid pe Facebook, s-a format o echipă de bârfitori care pune presiune pe amărâta violată şi părinţii ei. Toţi vor, desigur, ca fata să-şi retragă plângerea, să-i ierte pe nenorociţi. Pe Facebook, oameni buni, au şi violatorii Facebook!

Ăsta e satul românesc la început de mileniu trei: incultură, alcool, lipsă de educaţie, indiferenţă, nesimţire, sărăcie, manipulare. Veţi spune că sunt date esenţiale nu doar pentru satul, ci şi pentru oraşul românesc. Aşa e, dar întâmplarea face ca violul barbar să se fi petrecut pe un câmp de la marginea unui sat. Aş avea câteva întrebări pentru marii propovăduitori ai religiei, educaţiei şi culturii la sate: ce reacţie a avut onorata biserică ortodoxă în legătură cu violul?! Nu doar de preotul din sat e vorba aici, despre care n-am auzit să fi luat atitudine, să-i fi chemat pe violatori şi să-i fi beştelit în biserică, să afle lumea că biserica nu acceptă şi nu îngăduie asemenea acte de barbarie, ci despre biserica ortodoxă ca instituţie esenţială a statului român. Dar primarul, dar cadrele didactice, dar oamenii aceia cumsecade care te privesc circumspect din spatele gardurilor dacă te văd cu o carte-n mână, ei ce-au avut de zis în apărarea victimei inocente? Nimic, nimeni n-a zis nimic, s-a aşternut o vinovată tăcere, abil întreţinută de grupul de presiune care acţionează în sprijinul violatorilor. Nici măcar Justiţia nu o apără pe fată, magistraţii i-au lăsat liberi ca păsările cerului pe violatori, atât de liberi încât unul dintre ei a făcut o cerere prin care se cere la o nuntă... Păi de ce nu? Poate se mai lasă cu un viol, la o nuntă-n Vaslui e treabă multă!

Comunitatea? O glumă proastă. Ea nu există decât atunci când e vorba de pomeni electorale făcute de vreun partid sau de primărie. Atunci se-nghesuie toţi să-şi ia „dreptul” care îi transformă în cetăţeni onorabili. Onorabili pe dracu! Nişte inculţi manipulaţi, care sunt convinşi că femeia-i făcută din coasta lui Ucigă-l Toaca, de-aia nici nu-i om... Ce drepturi să aibă, în mintea lor, femeia? Doar dreptul de a se naşte, că acolo te bate Dumnezeu dacă intervii, de a face şi a creşte copii, de a mânca bătaie, de a fi abuzată şi discriminată şi, în final, de a îmbătrâni înainte de vreme şi a muri vegheată doar de candela de sub icoana Maicii Domnului.

Pentru că Justiţia imanentă nu cred că acţionează la Vaslui, aştept să facă dreptate judecătorii. Dacă nici ei n-o vor face, înseamnă că în ţara asta noroiul nu are nici cea mai mică urmă din pulberea de stele cu care ne minţea frumos Adrian Păunescu.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.