ACTUALITATE 19 mai 2015

EDITORIAL. Sistemul defect al edecarului comunist

de Dumitru Manolăchescu | 495 vizualizări

Să nu uităm istoria recentă, că pe cealaltă oricum n-o ştim. Să nu-l uităm pe Ion Iliescu, preşedintele de la care toată naţiunea a învăţat sărăcia şi modestia. „Sărac şi cinstit” a fost Iliescu acum 25 de ani, când a candidat pentru prima oară la Preşedinţie, săraci şi deloc cinstiţi suntem şi noi după un sfert de veac de „linişte” fesenistă iliesciană. Ion Iliescu a fost un creator de sistem, „sistemul capitalist de cumetrie”, cum l-a botezat, de altfel, într-unul din momentele de inspiraţie poetică proletcultistă. Zilele astea se împlinesc fix 25 de ani de când am votat, pentru prima dată, FSN şi Ion Iliescu. I-am votat pe ăştia pentru că nu ştiam nimic despre Raţiu, Câmpeanu, seniorul Coposu. Nu-mi spusese nimeni, nici în şcoală, nici acasă despre ţărănişti, liberali, partide istorice şi alte daraveli. Tata mă păzise în felul lui de contactul cu realitatea istorică. Am aflat târziu despre rezistenţa din munţi, suferinţele şi nedreptăţile patrioţilor care se opuneau comunizării României. Aşa că am votat FSN şi Iliescu fără să-mi fac probleme de conştiinţă.

Ei bine, dom ministru, votul ăsta a fost o experienţă din care eu am învăţat multe, prostia cu bacşişul a fost o tâmpenie cât casa de mare a guvernului din care faci parte, din care mata n-ai învăţat nimic. La fel de mare ca altă rostire memorabilă, a altui mai-mare peste pesedişti. Fostul ministru Liviu Dragnea pune moartea fratelui său în cârca... lui Băsescu. Cum altfel?! „Fratele meu a murit din cauza referendumului”. O fi, n-o fi? Hai să vedem, să citim, să căutăm. Au fost alţii mai rapizi şi mai informaţi decât mine şi-au aflat următoarele: fratele lui Liviu Dragnea a murit din cauza fumatului, adică a făcut cancer la plămâni de la prea multe şi proaste ţigări. Să fi fumat, omul, în neştire de nervi la referendum?! E posibil, dar dacă-i aşa, cu siguranţă şi Ponta, şi Dragnea, şi Iliescu, şi Constantinescu, şi Băsescu au pe conştiinţă sute de mii de oameni nevinovaţi morţi de stres, nervi, băutură prea multă şi mâncare prea puţină. Nu-i putem face, totuşi, responsabili pe şefii de ministere, de guvern sau de stat pentru toţi cei care nu reuşesc să-şi găsească un rost în viaţă şi-o dau pe băutură, curvăsăreală sau fumat. Gheorghe Nichita, primarul de Iaşi, e o pildă vie despre cum îţi poţi face praf viaţa din prea multă pasiune pentru o femeie. O fi fost pedelistă amanta primarului pesedist? S-o punem şi pe-asta în cârca lui Băsescu?! Dacă Nichita se-apucă de fumat şi face cancer, tot de la Băsescu i se trage?!

Pe mine mă oripilează uşurinţa teribilă cu care sun trataţi viii şi morţii în PSD, chiar când e vorba de rude apropiate. Nici măcar atunci nu încearcă nimeni să fie corect, să transmită un mesaj onest: „fratele meu a murit din cauza referendumului”... Ce ticăloşie, ce mizerabili! Dar modelul viu al lui Dragnea e Victor Ponta, şi-atunci n-are cum să vorbească altfel „tătucul baronilor” din PSD. Tot ce e rău trebuie să vină de undeva, de oriunde numai din interiorul partidului nu! Cel mai uşor e să-l faci vinovat pe unul care nu mai e prins în jocuri de Putere şi care, pe deasupra, mai are şi ceva răspunsuri de dat la probleme neelucidate încă. Băsescu e omul potrivit, el e scos la tablă acum de „dom profesor plagiator” şi asociaţii, precum elevul chiulangiu şi nepregătit, pe vremuri, la şcoală – nu mai ştiu cum e acum, dar cred că elevii au evoluat... Cum să fie vinovaţi Ponta, Dragnea, Teodorovici, Oprea şi toată liota de guvernanţi amatori? Ăştia n-au greşit niciodată şi nu vor greşi niciodată. Ceilalţi, da, ăia au fost şi sunt de vină pentru tot ce ni se-ntâmplă rău!

Şi cum să fie vinovat Ion Iliescu, cel care a născut capitalismul ăsta mizerabil cu apucături balcanice, care te face să-ţi iei lumea-n cap şi să-l regreţi pe dictator?! De „bătrânul edecar comunist” nu-şi mai aminteşte nimeni, sper să nu-l uite şi procurorii! Pentru că, totuşi, de la el am moştenit sistemul defect care funcţionează atât de bine la PSD şi alte partide inclusiv în ziua de azi, la 25 de ani distanţă de primele alegeri aşa-zis libere.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.