EDITORIAL. Pensiile speciale – o nebunie în desfăşurare
Cu pensiile românilor e o adevărată nebunie în desfăşurare. Tot poporul, mai puţin categoriile defavorizate de muncitori cu sapa, care n-au nicio pretenţie pentru că nu-i reprezintă nimeni, vrea pensii mai mari. Dacă se poate, „speciale”. Nebunia a pornit de la un premier imatur, iresponsabil şi penal: Victor Ponta. El şi partidul lui au lansat „proiectul” salariilor şi pensiilor speciale, susţinut dintr-o creştere economică reală, dar păguboasă din momentul în care o foloseşti doar pentru măriri de pensii, nu şi pentru investiţiile atât de necesare dezvoltării economice armonioase şi durabile a ţării. Avem o creştere economică bazată aproape exclusiv pe industria auto şi pe consum. N-am reuşit să construim nici măcar 10 km. de autostradă, ca să nu mai vorbesc de infrastructura inexistentă din mediul rural.
Dar am votat salarii speciale pentru demnitari şi-acum vrem pensii speciale pentru tot mai multe categorii profesionale. Printre care, că fără ăştia nu se poate, parlamentarii şi, mai nou, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene. Înţeleg să dai pensii speciale unor oameni care chiar merită s-o aibă, mă refer aici la magistraţi şi la unele instituţii asociate acestora – chiar dacă şi printre ei există destui corupţi. Dar ce treabă au primarul, viceprimarul şi ceilalţi din administraţiile locale ultracorupte şi căpuşate politic cu „meritul” pentru care naţiunea ar trebui să le fie recunoscătoare?! Naţiunea înţelege să-i plătească mai bine pe magistraţi, pentru că oamenii ăştia chiar au o răspundere uriaşă. Dar e aproape jignitor să asociezi munca extrem de grea şi de complicată a procurorilor şi judecătorilor cu prestaţia, lamentabilă de cele mai multe ori, a şefilor din administraţia locală. O administraţie care colcăie de corupţi, care „aranjează” servicii preferenţiale şi licitaţii pentru amici politici contra unor procente din ce în ce mai mari, din câştiguri din ce în ce mai mari. De-aia s-a ajuns ca un km. de autostradă să coste la noi de trei-patru ori mai mult decât oriunde în lumea civilizată. De-aia orice achiziţie publică în administraţia noastră locală costă cât nu face, toate au o singură justificare: „cota parte” din ce în ce mai mare pe care câştigătorul licitaţiei e obligat s-o dea beneficiarului serviciilor sale. Afaceri mari, de sute de mii şi milioane de euro, grevează orice idee de administraţie locală eficientă şi corectă. Pur şi simplu nu există aşa ceva, nu există în România primării sau consilii judeţene corecte din acest punct de vedere. Nu vă amăgiţi că-i altfel doar pentru că n-au ajuns la puşcărie chiar toţi primarii şi preşedinţii de CJ! N-au timp pentru toţi, nu-s destui procurori şi judecători pentru toţi. Dar corupţia şi ineficienţa din administraţia locală şi centrală se văd cu ochiul liber la fiecare pas pe care îl faci pe orice stradă din orice târg.
Pensii speciale vor şi cadrele didactice, sindicatele lor au propus deja un proiect de lege care le face pensia viitoare mai mare decât salariul actual. De ce nu şi medicii? Şi profesorii, şi medicii au marile lor merite într-o societate normală. În acelaşi timp, însă, pe profesori şi pe medici nu-i opreşte nimeni să beneficieze de activităţi private, de cabinete de orice fel, de meditaţii şi alte acţiuni extradidactice – cu condiţia să declare activitatea şi să plătească impozitele aferente.
Pensii mai mari vor şi cadrele militare în rezervă. Un oarecare colonel Dogaru, celebru pentru prestaţiile mizerabile de la un post de televiziune mizerabil, a reuşit să adune câteva sute de oameni care au cerut pensii şi mai mari pentru fostele cadre militare active în vremea comunismului. Din câte ştiu eu, nu există ofiţer rezervist cu pensie mai mică de 3-4.000 de lei pe lună, unii ajungând chiar la pensii de 8-9.000 de lei lunar. Ce mai vor aceşti oameni?! E grea viaţa cu 3000 de lei pe lună pensie? O fi, depinde cum şi cu ce te-ai obişnuit, dar cum reuşesc să trăiască milioane de oameni cu lefuri, nu cu pensii de 900 de lei pe lună te-ai întrebat vreodată, tovarăşu’ gradu’?! Că de făcut scandal şi panaramă prin pieţe şi pe la televiziuni e uşor, vă pricepeţi. „Comunistul de omenie” Dogaru cerea acum câţiva ani, pe vremea când se asociase cu USL şi cu duetul Ponta-Antonescu, desfiinţarea DNA, ANI, Curţii Constituţionale şi altor instituţii care începuseră să-şi arate colţii în lupta cu corupţia generalizată. Semnase chiar un protocol de colaborare pe tema asta cu cei doi „corifei” ai eternei Uniuni Social Liberale. S-a ales praful, din fericire pentru ţară, şi de USL, şi de cuplul Ponta-Antonescu. Pentru asta vrei pensie specială, colonele?!
Ce vreau să spun este că n-ar trebui să existe pensii speciale, că toate pensiile ar trebui să fie, de fapt, la nivelul unei pensii speciale. Dar pentru că economia României nu poate susţine o pensie medie de 1000 de euro, ca în Occident, atunci s-a apelat la pensii speciale pentru cei care merită şi care n-au avut voie să câştige decât leafa de la instituţiile respective. Un Parlament corupt, leneş şi ineficient, o Administraţie locală coruptă, leneşă şi ineficientă nu vor merita niciodată pensii speciale. Dar uite că pentru parlamentari pensiile astea s-au votat, PSD şi aliaţii săi au demonstrat că nu-i mai interesează votul alegătorilor în 2016. Şi-au tras pensii speciale ca un ultim „tun” cu explozie întârziată, arătând cât de mult îi dispreţuiesc pe cei care i-au ales.