ACTUALITATE 1 mai 2012

EDITORIAL. Guvernul Grivco şi soarta destinului traseist

de Dumitru Manolăchescu | 65 vizualizări

A mai căzut un guvern, al doilea în trei luni de zile. E bine, e 2 mai şi e soare fierbinte, râde iară primăvara şi nostalgicii din noi îşi amintesc trecutele iubiri... Oau, ce-am zis, nu la comunişti mă gândeam, credeţi-mă, cu toate că, dacă mă gândesc bine, viitorul nu sună deloc rău pentru ei!

De Guvernul Emil Boc nu-mi pare rău, cred că fostul (şi poate viitorul...) primar de Cluj trebuia să renunţe mai demult, şi-ar fi făcut un mare serviciu şi lui, şi partidului dumisale, şi nouă. Nu pentru că ne-a dus spre catastrofă – asta o făcuseră pesediştii şi liberalii, fără să-şi dea seama, înaintea lui – ci pentru că n-a ştiut să-şi impună voinţa în propriul partid. Adică pentru că a fost slab. Cu Vasile Blaga premier, PDL-ul n-ar fi fost acum în Opoziţie şi nici Victor Ponta n-ar fi fost obligat să tureze motoarele în gol până la alegerile din toamnă, cu riscul unei supraîncălziri dăunătoare procentelor electorale.

De Guvernul M. R. Ungureanu îmi pare, însă, rău, pentru că premierul trădat de câţiva traseişti de pe „centura politicii” nu merita să cadă, ştia ce să facă şi îşi avea rostul lui, bine definit de MRU în replica la moţiunea de cenzură – dar cine să-l asculte?! Se apropiau nişte termene de judecată pentru importanţi oameni ai Opoziţiei şi nu era permis să asistăm la  nişte sentinţe definitive şi irevocabile în nişte procese celebre, cu autori la fel de necunoscuţi precum Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu. Aşa că Opoziţia s-a mobilizat şi, cumpărând câţiva traseişti bine orientaţi, i-a salvat pe sus-numiţii. Cel puţin pentru moment... Vom vedea ce se mai întâmplă!

Şi s-a pus Victoraş Ponta pe treabă, la formarea noului Guvern. E marţi după masă şi habar n-am ce listă de miniştri va propune el Parlamentului. Dar „pe surse” băieţii deştepţi din alchimia literelor află aproape totul, cu precizie de peste 80%. Ştim, chiar de la premierul desemnat, că în noul Cabinet totul se învârte în jurul „ălui mic” de la Partidul Conservator, Daniel Constantin. El este singurul sigur, cum zicea Victor Ponta, şi va conduce Ministerul Agriculturii. Să fie sănătos, cu el sau fără el agricultura e oricum la mâna Domnului, n-are treabă cu miniştrii vreunui guvern. Dar... de ce Daniel Constantin? Păi, pentru că noul Cabinet s-a format la Grivco, adică la sediul firmei lui Dan Voiculescu. Aşa cum s-ar fi format încă din 2009, în spa-ul lui Sorin Ovidiu Vântu, dacă nu s-ar fi prins „marinarul chior, ticălos şi netrebnic” şi nu le-ar fi oprit apa caldă... Acum Băsescu n-a mai fost pe fază, n-a mai vrut,  n-a mai putut sau, cine ştie, poate l-au lăsat şi urechile! Nu-i deloc o problemă, aşadar, să ne dăm seama ce tipi vor popula noul Guvern. Nu ştiu dacă miniştrii lui Ungureanu erau mai buni decât cei ai lui Ponta, dar ştiu sigur că aveam mai multă încredere în tandemul Ungureanu-Băsescu decât în triada Voiculescu-Ponta-Antonescu.

Ponta va primi votul Parlamentului, asta nu va fi o problemă, nici măcar pedeliştii, câţi or mai fi rămas, nu vor vota împotrivă. Pariul care se va pune va fi, însă, pe spinarea noastră şi el sună cam aşa: câte luni va rezista alianţa PSD-PNL-PC la guvernare? Şi câte procente din uriaşa sumă adunată cu vorbe goale şi promisiuni aiurea vor mai rămâne după ce noua Putere va da piept cu realitatea? Pentru că, nu uitaţi, Ponta este premier, aşa cum şi-a dorit, dar Antonescu nu este încă preşedintele României. Şi nici nu va fi în viitorul apropiat, dacă Traian Băsescu nu va fi lovit brusc de un glonte al Olguţei Vasilescu, o altă celebritate tristă a politicii traseiste dâmboviţene...

Cum spuneam, din păcate totul se petrece pe spinarea şi pe destinele noastre. Moţiunea asta a fost o idee total inutilă şi, se va vedea, ineficientă pentru ţară, dar extrem de utilă pentru „ţeparii strategici” urmăriţi sau nu de Codul Penal. De fapt, ăsta nu e Guvernul Victor Ponta, ci Guvernul Grivco. Urmăriţi-le mişcările şi veţi observa cu uşurinţă de ce.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.