ACTUALITATE 7 februarie 2016

EDITORIAL. Gazeta de perete electronică

de Dumitru Manolăchescu | 1029 vizualizări

M-am tot întrebat cum ar putea arăta o gazetă de perete a anilor 2016. Una de-aia cum erau pe vremuri, cu tăieturi din ziare lipite cu pelicanon, cu rubrici interesante „Aşa da!”, sau „Aşa nu!”, cu responsabili de număr, cu desene şi chiar caricaturi şi critici tovărăşeşti... Nu bănuiam că voi primi un răspuns la nostalgiile mele tocmai de la oamenii cu taxele şi impozitele: ANAF. Ca să crească eficienţa încasărilor, că n-ajung destui bani la buget şi Finanţele astea n-au curaj să-i ia banii unui hoţ dovedit cum este Dan Voiculescu, ANAF se-adună şi hotărăşte din întunericul minţii: să-i punem la gazeta de perete pe datornici. Ai uitat să plăteşti impozitul sau vreo taxă de peste 100 de lei? Pac la Gazeta electronică! Te dă de gol ANAF-ul cu nume, prenume, adresă şi tot ce ţine de intimitatea relaţiilor tale cu Netul.

Nu-i glumă, e cât se poate de real, cel puţin la nivelul intenţiilor acestor „vânători de comori” pentru bugetul statului. Nu găsesc oamenii ăştia nicio altă idee, nu se pricep să-l încurajeze pe contribuabil, să-l scutească de birocraţie şi cozi şi umilinţe de tot felul, dar se gândesc să-l dea la Gazeta de perete electronică dacă întârzie cu plăţile sau uită de ele.

Ce-ar trebui să urmeze, vă întrebaţi? Adică ce rezolvă ANAF cu gazeta asta stupidă? Părerea mea e că nu rezolvă absolut nimic. Cei care oricum plătesc, vor plăti în continuare, se vor buluci pensionarii, că tot n-au ce face, din prima zi a anului, să scape de-o grijă. Cei care nu plătesc, nu vor plăti nici de-acum înainte, chiar dacă vor fi puşi la rubrica „Aşa nu” de la gazeta de perete. Românii nu sunt nişte tipi ordonaţi şi disciplinaţi de felul lor, aşa că nu vor fi deranjaţi de publicitatea făcută. Ba, aş zice, îi vor înjura şi mai abitir pe inspectorii de la ANAF, care ştiu cum să ia şapte piei de pe om, dar n-au nici o idee când vine vorba să civilizeze puţin relaţia contribuabil-stat.

Sunt curios cum va pune în practică celebrul şef al acestei instituţii, Gelu Diaconu, decizia privind publicarea pe Internet a datelor personale ale rău platnicilor. Unii ar spune, au spus-o deja, că ar cam fi împotriva legilor în vigoare, ba chiar anticonstituţional. Dar tot noi ştim, de la Caragiale citire, că se poate şi-aşa: „Curat anticonstituţional, dar umflaţi-l!”.

Acuma, pe bune, datele personale ale omului nu sunt chiar pentru toată lumea, se mai bagă în ele ăştia de la telefoane, procurorii, serviciile... şi cine-o mai fi, dar ajunge, gata! Nu ne luaţi de proşti, nu puteţi intra chiar toţi cu cizmele fiscalităţii în viaţa noastră, călcând pe principii democratice, pe Constituţie, pe legi care-l apără pe om în faţa abuzurilor unui stat lacom şi hoţ.

Găsiţi-i pe evazioniştii adevăraţi, băgaţi-i la răcoare şi mai ales luaţi-le banii celor care-şi bat joc de instituţiile statului, fură şi sărăcesc ţara. Câţi bani i-aţi luat puşcăriaşului Voiculescu din paguba de 60 de milioane de euro pentru care a fost băgat la pârnaie? Nici măcar un milion... Păi cum să vă puneţi voi rău cu trustul Intact şi urmaşii lui Voiculescu?! Uite de-aia n-am eu şi n-are multă lume din ţara asta încredere în ANAF şi în toţi ăia care acţionează selectiv atunci când vine vorba de aplicarea legii. Uite de-aia nu-ţi vine să te duci şi să-ţi plăteşti dările, ţi-e silă să vezi că banii tăi ajung într-un sac de unde nimeni nu-ţi mai spune spre ce s-au dus, la ce-au folosit. Ca să nu mai zic de birocraţia care te omoară din prima până-n ultima ta clipă de întreprinzător privat, ori de plătitor obişnuit de taxe şi impozite statului român.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.