ACTUALITATE 29 septembrie 2015

EDITORIAL. De ce poate Fodor şi nu poate Antal?!

de Dumitru Manolăchescu | 550 vizualizări

E o întrebare la care veţi reuşi să răspundeţi numai dacă veţi afla următoarele:

*Sâmbătă, 26 septembrie, pe o vreme câinoasă, tinerii care sărbătoresc Anul Veteranilor de Război purtând prin oraşele ţării drapelul tricolor în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul soldaţilor români în timpul celui de-al doilea război mondial, au ajuns la Sibiu. Acolo au fost întâmpinaţi cu simpatie, preţuire şi respect de primarul interimar al Sibiului, d-na Astrid Cora Fodor. Această doamnă a apreciat iniţiativa grupului Invictus şi a fost încântată să permită arborarea drapelului tricolor purtat de tineri pe turla Primăriei Sibiului. Un gest de normalitate, prezent doar în presa locală sibiană.

*Cu două săptămâni în urmă, autorităţile locale udemeriste nu au permis arborarea tricolorului românesc, purtat de acelaşi grup Invictus, pe turla Primăriei din Sf. Gheorghe, invocând deranjarea unui ornament de paratrăsnet fixat taman în locul drapelului care strica echilibrul etnic de prea mulţi ani! Nu li s-a permis veteranilor prezenţi în faţa Primăriei să ridice drapelul pe turla clădirii, manifestarea comemorativă fiind ignorată de primarul Antal Árpád în „buna” tradiţie udemeristă faţă de simbolurile şi însemnele naţionale. Un gest de anormalitate, prezent nu doar în Media locală, ci şi în cea naţională.

Românii covăsneni au reacţionat la acest afront, autorităţile locale maghiare s-au apărat într-o manieră jenantă, toată povestea ducând sacrificiul veteranilor de război români în derizoriu. S-au declanşat „ostilităţi” la nivel instituţional, s-au promis acţiuni în instanţă şi „replici” la nivel ministerial. Nu cred în sinceritatea acestor acţiuni şi replici comandate de la Bucureşti, pentru că ştiu un lucru: Capitala este insensibilă la durerile şi nevoile românilor din Covasna. Aceşti români nu mai pot avea încredere în guvernele României, pentru că au fost de prea multe ori înşelaţi, uitaţi, trădaţi, manipulaţi în interes electoral.

Şi totuşi, de ce poate Fodor şi nu poate Antal? Poate pentru că d-na Astrid Fodor este membră a Federaţiei etnicilor germani, şi nu membră a UDMR, cum este dl. Antal Árpád. Poate pentru că d-na Astrid Fodor nu-şi doreşte un Ţinut German autonom, din care să dispară elementul românesc, în timp ce primarul Antal nu-şi poate imagina viitorul lui şi al etnicilor maghiari într-o Românie lipsită de un ţinut secuiesc autonom. Poate pentru că germanii n-au obsesii legate de superioritatea etniei lor (le-a fost suficientă „lecţia” Hitler...), de echilibrul etnic şi de alte istorii cu iz şovin şi xenofob. Poate pentru că germanii care au mai rămas în România, care nu şi-au luat lumea-n cap şi n-au fost vânduţi de Ceauşescu „pretenului” neamţ Honecker, se simt în România acasă şi lucrează în folosul ţării în care s-au născut, chiar dacă sunt atâtea de criticat şi de blamat în această ţară plină de obiceiuri proaste şi goală de perspective luminoase. Poate pentru că nu degeaba Sibiul e unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării, iar Sf. Gheorghe este exact aşa cum şi-au dorit primii lui gospodari să fie.

Veţi mai găsi, cu siguranţă, şi alte răspunsuri la întrebarea din titlu. Când le veţi formula, în gând sau cu glas tare, imaginaţi-vă că trăiţi într-un judeţ în care oamenii vor fi pur şi simplu oameni, nici superiori, nici inferiori numeric, nici majoritari, nici minoritari, nici urmaşi ai grofilor cu sânge albastru, nici descendenţi ai iobagilor analfabeţi, nici bozgori, nici budos olahi. Ştiu că e greu, dar imaginaţi-vă că trăiţi într-un judeţ în care veţi avea sau nu veţi avea, veţi fi sau nu veţi fi doar ca urmare a muncii, inteligenţei şi meritelor dvs.; un judeţ în care să te simţi acasă chiar dacă auzi în jurul tău vorbindu-se în altă limbă. Dacă veţi reuşi exerciţiul ăsta, s-ar putea să aveţi o zi bună.

O să-mi spuneţi că aşa ceva nu există în România, că nici măcar în Iaşi, sau în Constanţa, sau în Bucureşti nu poţi reuşi un asemenea exerciţiu de imaginaţie. S-ar putea să aveţi dreptate dar de undeva, noi ăştia din Covasna, trebuie să începem, iar dacă nici măcar în gând nu se poate, atunci nicicum nu se poate!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Precizie, 30 septembrie 2015
Comentariu unguresc stupid. Unguru sovin, când îi este pe plac in invocă legea. Când nu-i este pe plac acționează contrar ei. Deci comentariile de tipul celui de mai sus au fix valoare zero.
Zseta, 30 septembrie 2015
Eu cred ca articolul vorbeste de ceva mai mult decat arborarea steagului respectiv. E adevarat ca este patetic stilul si fortate comparatiile dar macar are un MESAJ!
Precizare, 30 septembrie 2015
Articol romanesc stupid. legea prevede arborarea drapelului pe cladire, deasupra intrarii. Cea ce s-a si intamplat. Asa ca..., nu mai e nimic de comentat in plus. Cel putin pentru aceia care poseda citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.