ACTUALITATE 12 aprilie 2012

EDITORIAL. Are dreptate dl. primar Filofi: întâi familia, apoi politica!

de Dumitru Manolăchescu | 60 vizualizări

În zona Buzaielor am avut primari longevivi. Primul exemplu ar fi Gheorghe Baciu, primarul Întorsurii Buzăului, care a stat vreo 20 şi ceva de ani în fruntea comunităţii întorsurene. În general, dacă te gândeşti câte probleme are pe cap şi în inimă un primar de oraş, fie el şi o comună mai mare cum e Întorsura Buzăului, eşti tentat să crezi că aceşti oameni renunţă de bună voie după unul, cel mult două mandate. Nu se-ntâmplă, însă, aşa, unii chiar doresc să revină la primărie după câţiva ani de pauză, ceea ce mi se pare cel puţin suspect: ori chinul nu-i aşa de mare, ori ciolanul este mult prea gustos ca să-l poţi ignora un timp mai îndelungat...

Iată, însă, că există un om care dă semne de normalitate şi în chestiunea asta. E vorba de dl. Constantin Filofi, primarul comunei Sita Buzăului, care nu mai vrea la primărie. S-a hotărât să renunţe la candidatură, după trei mandate de primar la Sita. Asta-i lasă puţintel în offside pe băieţii din PSD Covasna, dar nu-mi fac griji că nu vor găsi un om care să câştige alegerile locale în faţa unui „bolovan” pedelist bănuit c-a participat, alături de Băsescu, Boc şi toţi ceilalţi, la austerizarea forţată a românilor. Tăierea lefurilor, a pensiilor şi vizionarea cu aplicaţiune a Antenelor lui Voiculescu fac mai multă campanie anti-Putere decât toţi specialiştii în materie bine plătiţi de USL.

Avem, deci, un om normal. Îl cheamă Constantin Filofi, este, încă, primarul Sitei Buzăului şi a hotărât că nu mai vrea să candideze la primărie. Motivele, mai multe; esenţiale mi s-au părut două: politizarea excesivă a administraţiei publice locale (mă rog, se întâmpla şi pe vremea PSD, dar trecem peste asta) şi „familia e mai importantă ca politica”. Cu politizarea n-au terminat niciun guvern şi nicio Putere până acum, dimpotrivă; dl. Filofi are perfectă dreptate. Cu familia, de asemenea, cunoscându-l de vreo 20 de ani înclin să cred că primarul Sitei a gândit şi cu inima, nu doar cu mintea. Şi a gândit corect, pentru că, la urma-urmei, e şi o chestiune de bun simţ, cred că şi mandatele de primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean ar trebui limitate, aidoma celui de preşedinte al României, altfel ajungi la chestia aia de care se tem Ponta şi Antonescu ca dracu de tămâie, aia de-i zic ei dictatura lui Băsescu...

Ştiu bine Sita Buzăului, am cunoscuţi şi prieteni acolo, îmi dau seama ce pasiuni şi vânzoleli politice se iscă în zonă ca urmare a anunţului public făcut de dl. Filofi. Puţin important pentru încă actualul primar, care lasă în urmă trei mandate în care a făcut tot ce a putut pentru comunitate, lăsând, desigur, şi loc pentru mai bine. Cel mai greu va fi, cred, pentru alianţa PDL cu forţele de centru-dreapta locale, care acum îşi permite să spere că se poate câştiga măcar o comună românească mai răsărită din judeţ (restul, din câte-mi dau seama, sunt deja „arondate” USL). Nu va fi simplu, însă, nici pentru PSD, care se baza pe „independentul” Constantin Filofi (pun ghilimele doar pentru că ştiu bine istoria candidaturilor şi-a primarilor siteni) şi care acum va trebui să găsească rapid o soluţie.

Din postura de „cronicar” al locurilor de vreo 10 „mandate” (în presă nu-i nevoie de bariere temporale), îmi permit să-i doresc domnului Filofi un viitor mai bun decât cel pe care i-l putea oferi încă un mandat de viitor primar la Sita Buzăului. Şi, din punctul meu de vedere, felicitări pentru decizia luată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.