ACTUALITATE 7 august 2014

Ebola a ajuns în Europa!

de Covasna Media | 144 vizualizări

Spania a repatriat un preot infectat în Africa. OMS vrea să declare stare de urgenţă internaţională

Epidemia Ebola provoacă panică la nivel înalt! Liderii africani s-au reunit de urgenţă pentru a discuta pe marginea acestui subiect, în vreme ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că ia în considerare declararea unei urgenţe internaţionale de sănătate publică. Bilanţul febrei hemoragice a ajuns la 932 de morţi şi peste 1.700 de cazuri înregistrate anul acesta.

Virusul a ajuns deja şi pe continentul european, după ce un spaniol infectat cu Ebola a fost repatriat. Miguel Pajares, un preot spaniol de 75 de ani, este primul european infectat cu Ebola. Pajares a ajuns în Madrid cu un avion al armatei, deşi mulţi spanioli nu sunt de acord cu această decizie, după ce a contractat virusul mortal în timp ce lucra într-un spital din Liberia, îngrijind pacienţii cu această boală.

„Este o sarcină foarte complicată. Ne concentrăm să asigurăm securitatea pacientului, a celorlalţi oameni şi a echipei de specialişti”, a spus Mercedes Vinuesa, director general în Ministerul Sănătăţii Publice.

Repatrierea misionarului catolic a provocat un val de indignare în Spania pentru că oamenii nu înţeleg de ce statul trebuie să cheltuie un milion de euro, în condiţiile în care guvernul avertizase că zona e nesigură şi îi sfătuise pe cetăţenii spanioli să părăsească de urgenţă regiunea.

În acest timp, 13 şefi de stat din Africa de Sud s-au reunit de urgenţă pentru a căuta soluţii pentru epidemia de Ebola.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii analizează posibilitatea de a declara Ebola o ameninţare la nivel global după ce 45 de oameni au murit în doar două zile.

Între timp, autorităţile sanitare americane au ridicat alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei Ebola. Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1. Cei doi americani infectaţi cu Ebola, care sunt trataţi la spitalul din Atlanta, par să răspundă pozitiv tratamentului experimental. Africanii cer ca serul salvator să fie livrat şi pentru victimele din Liberia, Guineea şi Sierra Leone, dar deocamdată acest lucru pare imposibil.

„Acest virus este o ameninţare la adresa întregii umanităţi, pentru că e de ajuns un zbor intercontinental către America, Asia sau Europa, ca să ajungem la o criză globală”, a spus Macky Sall, preşedintele Senegalului.

Între timp, armata din Sierra Leone a trimis 750 de militari pentru a izola spitalele şi casele celor infectaţi cu Ebola. Totul, după ce bolnavii au fugit din spitale, singuri sau cu ajutorul rudelor, pe motiv că epidemia este o conspiraţie guvernamentală. La rândul lor, oficialii din Liberia au închis şcolile şi au trimis bugetarii în concediu pe termen nelimitat, pentru a opri pe cât posibil răspândirea virusului.

Ebola este una dintre cele mai mortale boli din lume, cu o rată a mortalităţii de până la 90 la sută.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.