ACTUALITATE 24 ianuarie 2016

E oficial! Nu se confirmă scarlatina la Grădinița „Pinocchio”

de Mirela Cara Dragu | 1346 vizualizări

Grădinița „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe s-a aflat săptămâna trecută atât în atenția presei, cât și a părinților și a reprezentanților instituțiilor responsabile de sănătatea publică, după ce un băiețel de la Grupa Veverițelor a fost internat la Spitalului Județean de Urgență cu suspiciune de scarlatină.

Vestea a alarmat îndeosebi părinții care s-au temut că boala ar putea să afecteze un număr mai mare de copii din grădiniță. Între aceștia, unii și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care conducerea Grădiniței „Pinocchio” a gestionat întreaga situație. Principalele nemulțumiri ale acestora au fost cuprinse într-un articol publicat în „Observatorul de Covasna” din 19 ianuarie.

Drept la replică al conducerii Grădiniţei

Conform celor susținute de câteva cadre didactice de la Grădinița Pinocchio, dar și a declarației directoarei Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, Szőcs Emese, articolul respectiv a sporit îngrijorarea părinților care fie nu și-au mai dus copiii la grădiniță, fie au mers în cursul zilei și i-au luat acasă. Drept urmare, direcțiunea a decis să trimită către redacția „Observatorul de Covasna” un drept la replică, în care se face precizarea nejustificată că articolul este defăimător la adresa grădiniței în discuție, cu toate că acesta reunește, pe lângă punctele de vedere ale părinților nemulțumiți, un număr important de declarații ale instituțiilor implicate în subiect și precizează în mod explicit că este vorba despre un caz de suspiciune de scarlatină care își așteaptă rezultatele de la laborator.

„În urma articolului din ziarul dumneavoastră, din data de 20 ianuarie 2016, dorim să cerem un drept la replică: Direcțiunea Centrului Financiar „Nicolae Colan” cu structura GPP „Pinocchio” Sfântu Gheorghe nu a primit nicio sesizare din partea părinților sau alte persoane legată de efectuarea dezinfectării grădiniței. Menționăm că, Direcția de Sănătate Publică a fost anunțată imediat după semnalarea cazului, trimițând materiale necesare pentru prelevarea exudatului faringian și realizarea dezinfectării cu materiale specializate trimise în mod gratuit și prompt. Până la ora la ora actuală niciun caz, nici din grupă, nici de la copilul internat, nu a fost declarat pozitiv ceea ce poate fi confirmat de DSP Covasna prin medicii lor specialiști, ei susținând că nu poate fi vorba de o epidemie. Tot în același timp, personalul grădiniței a făcut dezinfectarea în grupa respectivă (toate jucăriile, suprafețele, toaletele, fiind dezinfectate cu soluție de dezinfectant) și la cantina grădiniței, sala de sport și holuri, dezinfectarea s-a făcut după orele de program când copiii nu se aflau în incita grădiniței. Credem că articolul scris de ziarul dumneavoastră este unul defăimător la adresa instituției noastre, în care au fost favorizați părinții prost informați în detrimentul persoanelor responsabile din instituție care ar fi putut să vă dea mai multe informații pertinente. Nu negăm îngrijorarea părinților, dar considerăm că tot ceea ce a ținut de noi și de instituțiile specializate s-a realizat cu rapiditate și profesionalism”, se arată în scrisoarea prin care se solicită dreptul la replică, semnată de Direcțiunea Centrului Financiar „Nicolae Colan” Structura GPP „Pinocchio” Sfântu Gheorghe.

Faptul că s-au luat măsurile necesare pentru evitarea producerii unei epidemii a fost, de altfel, precizat și în articolul incriminat de direcția grădiniței, unde apare declarația dată de reprezentanta DSP Covasna, László Eszter, și nu de Igyarto Gabriella, așa cum greșit s-a precizat în articolul respectiv. „Noi nu avem personal care să meargă la fața locului. Asistenta a recoltat probe de exudat faringian, iar acestea au fost duse la laborator pentru analiză. Medicul de familie a spus că este posibil să fie scarlatină, dar rezultatele vor veni abia peste trei zile și abia atunci vom putea face confirmarea diagnosticului”, a declarat la momentul respectiv László Eszter.

Rezultatele analizelor au fost negative

Joi, 21 ianuarie, pe avizierul de lângă ușa clasei în care studiază Grupa Veverițelor, era pus un afiș scris de mână în care se anunța că rezultatele analizelor pentru depistarea scarlatinei au fost negative.

Mai mult decât atât, conducerea Grădiniței „Pinocchio” a precizat o dată în plus că niciunul dintre copii nu este în pericol și că au fost luate toate măsurile necesare pentru ca nimeni să nu fie contaminat. „Noi am aflat de caz luni dimineață. Că vineri a ajuns la spital (n.r. copilul suspect de scarlatină) noi n-am avut de unde să știm. Noi luni am sunat Sanepidul și Sanepidul ne-a zis că probele de exudat de la mămică și de la băiatul din spital sunt negative deci sunt numai suspiciuni de scarlatină. Dar noi deja luni, după ce au plecat copiii, cu soluțiile de dezinfectat ce am avut noi la dispoziție am dezinfectat tot. Toate jucăriile din grupa respectivă. Am luat una câte una. Toate suprafețele, tot. Luni am folosit hipoclor și niște dezinfectante care au fost controlate și de Sanepid și care au autorizația necesară. De la Protecția Consumatorului au fost aici reprezentanți mai demult și s-au uitat la ce soluții folosim noi și toate au avut aviz de folosință. Asistenta s-a dus la Sanepid și a adus instrumentele pentru prelevare de exudat și marți dimineață, când au venit copiii, asistenta de la noi a luat probele și au fost duse la laborator. Și marți s-a mai făcut o dezinfecție cu soluțiile noastre, după ce au plecat copiii, și miercuri au venit și de la Sanepid și s-a făcut dezinfecție cu o firmă specializată”, spune Szőcs Emese, care a subliniat o dată în plus că rezultatele analizei de laborator sunt negative și că nu există niciun pericol.

De altfel, epidemiologul DSP, dr. Santa Ferenc, care la rândul său a confirmat că rezultatul analizei copilului internat este negativ, ne-a precizat prin telefon că și dacă ar fi fost pozitiv, nu ar fi existat neapărat pericolul de epidemie. „Scarlatina este într-adevăr o boală contagioasă, însă după revoluție nu prea s-au mai semnalat cazuri de epidemie de scarlatină. Probabil și pentru că acum antibioticele sunt la îndemâna medicilor”, a spus medicul.

Cât despre părinți, aceștia s-au mai liniștit la vestea că pericolul care plana asupra grădiniței săptămâna trecută nu mai există. „Deși nu mi-am retras copilul de la grădiniță săptămâna trecută, mă simt mai liniștită știind că s-au luat măsuri pentru dezinfecția spațiilor. E important să ne știm copiii în siguranță. E inevitabil să nu se îmbolnăvească unul de la altul, însă în asemenea cazuri de boli contagioase e mai bine că au fost luate măsuri suplimentare”, ne-a spus o mămică, mai liniștită de vestea rezultatelor negative trimise de laborator.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cash and care, 26 ianuarie 2016
Anca sa treci pe la casierie :)
Anca Buzatu, 25 ianuarie 2016
Nu exista nimic pe lume mai important decat copiii nostri. Dar cine a scris primul articol, pentru a-i face pe parinti sa intre in panica si aratand rea-intentie impotriva gradinitei si a oamenilor citeste integral
Tanko Cristinel, 25 ianuarie 2016
Dreptul la replica cred ca a venit cam tarziu, probabil ca drebuia facuta o documentare amanuntita. Poate ca aceeasi documentare la fel de amanuntita trebuia facuta inaitea aparitiei articolului din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.