ACTUALITATE 1 septembrie 2010

După medici şi profesori, ne pleacă și ciobanii

de Monica Vrânceanu | 1739 vizualizări
Cele mai atractive locuri de muncă pentru ciobani se găsesc pe internet Vremurile tot mai grele, pline de lipsuri și sacrificii materiale îi fac pe tot mai mulți români să-și ia lumea în cap. Dacă ultima perioadă a fost marcată de plecări masive în străinătate ale personalului din sistemul sanitar - medici și asistente, a venit rândul ciobanilor să se gândească serios la faptul că ar putea munci cu mai mult folos peste hotare. Așa se face că mai mulți ciobani, care au învățat meserie din tată în fiu, în special cei din zona Covasnei

Cele mai atractive locuri de muncă pentru ciobani se găsesc pe internet

Vremurile tot mai grele, pline de lipsuri și sacrificii materiale îi fac pe tot mai mulți români să-și ia lumea în cap. Dacă ultima perioadă a fost marcată de plecări masive în străinătate ale personalului din sistemul sanitar - medici și asistente, a venit rândul ciobanilor să se gândească serios la faptul că ar putea munci cu mai mult folos peste hotare. Așa se face că mai mulți ciobani, care au învățat meserie din tată în fiu, în special cei din zona Covasnei, au ales drumul străinătății, lăsându-i pe fermieri fără oameni la oi.

800 de euro lunar plus cazare şi masă

Cele mai atractive locuri de muncă pentru ciobani sunt în Italia, ofertele găsindu-se pe internet. Angajatorii italieni nu le cer carte ciobanilor români și nici ca aceștia să știe limbi străine, ci doar să se priceapă la hrănirea, supravegherea și mulsul oilor.

Pentru munca lor, ciobanii sunt plătiți chiar și cu 800 de euro lunar, având asigurate cazarea și masa.

„Pleacă mulți în Italia și lucrează acolo. Ce să se zicem, că au salarii mai mari acolo și noi nu le putem da atâta, că produsele nu vând așa bine, că se aduc importuri de peste tot și ale noastre nu mai merg“, spune Neculai Manea, din Voinești - Covasna. Omul are o turmă de 400 de oi și știe prea bine că munca unui cioban nu e atât de ușoară, mai ales dacă se întâmplă ca în acest an, când ploile nu au mai contenit iar „hainele ciobanului nici n-au apucat să se usuce“.

Nici în ceea ce privește producătorii de alimente din carne situația nu e una mai bună. Măcelarii spun că, deși oamenii continuă să caute produsele din carne, acestea nu mai merită să fie preparate, deoarece materia primă costă foarte mult, iar câștigul final nu este unul satisfăcător.

„Preparatele din carne sunt căutate peste tot, ajung și în Italia sau Germania, dar acum e foarte greu cu materia primă”, spune Ioan Tohănean din Înto

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.