ACTUALITATE 4 august 2014

După concediu, direct la amanet

de Székely Emőke | 224 vizualizări

Gaura lăsată de vacanţe este astupată prin alte datorii şi împrumuturi

Cheltuielile de vacanță sunt deseori o povară pentru o familie, și mulți aleg să plece undeva după ce primesc salariul. Așa se face că de multe ori bugetul pentru o întreagă lună al unei familii este cheltuit în două săptămâni, și salariul următor este încă departe. Ce e de făcut? Ei bine, o soluție la care apelează mulţi este amanetarea unor bunuri de valoare.

Reprezentanta unui amanet din Sfântu Gheorghe ne-a spus că pe perioada concediilor, în special în iulie și august au mai mulți clienți, și asta pentru că mulți își cheltuie banii în vacanță și se trezesc că nu au achitat vreo factură sau că pur și simplu nu mai au bani. „Vin clienți de toate vârstele, dar în principal femei de vârstă mijlocie. Acestea aduc îndeosebi bijuterii de aur, pe care le amanetează. De multe ori se întâmplă ca ele să nu mai vină după ele și astfel bijuteriile de familie să fie practic vândute. Câteodată ne spun și ce i-a împins către amanet, alteori nu. Am auzit cum două doamne vorbeau că au dat banii copiilor să plece în vacanță și nu mai aveau nimic în portofel, așa s-a ajuns la amanet” – spune vânzătoarea. Aceasta a mai spus că de obicei clienții se despart cel mai greu de verighete sau de bijuterii care sunt moștenire de familie, iar gradul de răscumpărare este în general de 60-70%.

Se amanetează orice

Gramul de aur este în jur de 80 de lei, dar casele de amanet primesc și argint. E drept, prețul acestuia e mult mai mic, însă în cazul în care cineva aduce tacâmuri sau servicii de masă din argint, poate pleca acasă cu o sumă frumușică. Vânzătoarea spune însă că acești clienți sunt mai rari, se aduce în general aur, iar clienții vin cu 4-10 grame de aur. Dacă le vor răscumpăra, vor plăti mai mult decât au primit la data amanetării, pentru că se achită comisioane. Cu toate acestea, casele de amanet nu duc lipsă de clienți, pentru că problemele oamenilor sunt de fapt succesul acestor unități.

10 grame de aur = suficient pentru două săptămâni

La o casă de amanet am întâlnit-o pe doamna Koszta, o femeie de 45 de ani care a adunat practic tot ce avea de valoare în casă și a venit la amanetat. Este de fapt cazul tipic în această perioadă, spune că din păcate în concediu s-au întins mai mult decât le ajungea plapuma, și așa a ajuns să își amaneteze câteva inele, o pereche de cercei și o brățară. „Am fost la mare cu soțul și cu copiii și am cheltuit din păcate tot ce am avut. Copiilor le-a trebuit și aia, și aia, noi am luat și am ajuns acasă fără bani. Sper să o scoatem până la salariu cu acest ajutor” – ne-a declarat ea. A adăugat că nu e prima dată când vine la casa de amanet pentru a face rost de bani, până acum a reușit să își răscumpere tot ce a dat la amanet, și speră că va fi la fel și acum.

Salariul e departe

O tânără învățătoare ne-a spus că a venit la casa de amanet pentru că pur și simplu nu mai are bani pentru cheltuieli curente. A adus două perechi de cercei pe care a luat 300 și ceva de lei, și spune că banii o scot din impas pe moment. „Se mai întâmplă ca omul să nu aibă bani, iar eu prefer să vin la amanet decât să merg pe la rude sau prieteni să le cer bani împrumut. Am calculat că în 10-12 zile voi putea să le răscumpăr, au mai fost la această casă și am reușit să le iau înapoi. Țin la acești cercei, sunt cadou de la nașa mea de botez, așadar au o valoare aparte pentru mine. Din păcate nu am alte bijuterii, așadar trebuie să le dau pe acestea” – spune învățătoarea.

Împrumut de la CAR

Concediul poate însemna și o datorie făcută înainte de a pleca în vacanță. Monica este o tânără de 31 de ani care de ani de zile nu a plecat nicăieri în concediu. Anul acesta și-a propus să plece într-un tur al Turciei, însă din salariu nu a reușit să pună deoparte mare lucru, așa că a decis să facă un împrumut la CAR. „Simt nevoia să plec undeva departe, unde să nu mă cunoască nimeni, să fiu doar eu. Nu am avut banii necesari, și am făcut un împrumut de 5.000 de lei pentru a pleca în vacanța mult visată. E oarecum un concediu pe datorie, dar acum nu îmi pasă. Poate că o să îmi pară rău la iarnă când vor fi facturile mai mari, și va trebui să plătesc și rata, dar deocamdată mă gândesc doar la vacanța de vis care este doar a mea” – ne-a declarat tânăra. Aceasta spune că nu a mai făcut niciun împrumut de acest fel, dar că simte că munca de birou pe care o prestează a stors-o de energii și o vacanță de trei săptămâni o va face ca nouă.

Casa de amanet poate fi rezolvarea pe moment a unor probleme personale sau de familie, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă, dar iată că și vara, când febra concediilor golește buzunarele oamenilor acestea oferă de fapt banii de pâine. Este cu totul altă poveste faptul că obiectele au câteodată povești legate de istoria familiei care se pierd atunci când proprietarul nu le mai poate răscumpăra.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.