ACTUALITATE 27 aprilie 2017

Duminică la Sfântu Gheorghe se mănâncă taur la proțap

de Iulia Drăghici - Taraș | 1813 vizualizări

„Taurul la proțap este pentru Zilele Sfântu Gheorghe ca mielul pentru Paște”, spune Kovács István, gazda evenimentului

Taurul la proțap, una dintre cele mai mari tradiții gastronomice, revine, pentru al 24-lea an consecutiv, la Zilele orașului Sfântu Gheorghe. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc duminică, 30 aprilie, de la ora 12:00, la Best Western Hotel Park, în prezența oficialităților, organizatorilor și, desigur, a gurmanzilor.

„Taurul la proțap este pentru Zilele Sfântu Gheorghe ca mielul pentru Paște. Sărbătoarea zilelor orașului nu ar fi completă fără taur”, ne-a declarat patronul Best Western Hotel Park, Kovács István, gazda evenimentului, care ne-a mai spus că pregătirile sunt în toi.

Din 1993 și până în prezent, taurul gătit cu răbdare și cu o rețetă secretă la proțap, în curtea Best Western Hotel Park, a devenit o adevărată atracție turistică, nu doar una gastronomică.

De zilele orașului Sfântu Gheorghe, tauri între 300 și 600 de kilograme sunt pregătiți de maestrul covăsnean Bartha Erno, recunoscut nu doar în țară, ci și în străinătate, pentru fripturile la proțap pe care le gătește. Pregătirea efectivă pentru fiecare eveniment începe cu câteva zile înainte, odată cu alegerea, sacrificarea, pregătirea și condimentarea cărnii. Între 16 și 18 ore durează doar prăjirea efectivă la proțap, pentru ca friptura să fie complet pătrunsă de foc.

„La taur folosim foarte mult  usturoi și foarte multă slănină. Din doi în doi centimetri se bagă aceste ingrediente, ca să pătrundă în carne și să îi dea un gust deosebit. În plus, avem și un aluat, făcut special pentru acest preparat, care este rețetă secretă, realizat din condimente mai sofisticate. Cu o pensulă, întindem în permanență pe taur acest aluat. E splendid așa”, mai spune Kovács István.

Circa 300 de persoane ajung în fiecare an la Best Western Hotel Parkpentru a gusta taurul la proțap.

Porțiile, care încep de la 100 de grame, vor costa și în acest an între 10 și 20 de lei.

Adevărații gurmanzi nu vor putea pleca de la acest eveniment fără să guste, lângă îmbietoarea friptură de taur, și un vin rosé sau roșu. „Este carne roșie, iar lângă merge un vin rosé proaspăt și ușor, cu gust de primăvară”, recomandă Kovács István.

Nici măcar ploaia nu va putea să răpească din bucuria gurmanzilor pentru că, potrivit organizatorilor, în caz de vreme rea, restaurantul va fi pus la dispoziția musafirilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.