ACTUALITATE 21 mai 2020

Dublă-premieră la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2540 vizualizări

Un tunel dezinfectant și mai multe echipamente de protecție au ajuns marți și miercuri la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe. Acestea au fost achiziționate de Consiliul Județean Covasna. Directorul CTS din județul Covasna spune că acest parteneriat este o premieră națională. O altă premieră este și instalarea tunelului dezinfectant la intrarea în centru. Totodată, directorul a precizat și că fără acest ajutor și pe baza  materialelor primite de la Ministerul Sănătății, instituția ar fi trebuit să reducă mult activitatea, ceea ce ar fi fost în detrimentul pacienților covăsneni. 

Un tunel dezinfectant, 35 viziere de protecție, 1.500 măști chirurgicale, 50 de litri de dezinfectant, 2.250 perechi de mănuși de unică folosință și 100 de halate de unică folosință au ajuns zilele acestea la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna. 

E o premieră pentru că este primul Consiliu Județean care se implică serios în a sprijini activitatea unui Centru de Transfuzie. Și mai este o premieră: este primul Centru de Transfuzie din România care are un tunel de decontaminare. Și până acum la noi nu au fost niciodată probleme cu igiena. (...) Tot așa se făcea și înainte de isteria asta cu covid-ul.  Acum, însă, ne luăm măsuri suplimentare de precauție și cu acest tunel se reduce semnificativ orice risc de a ne contamina personalul, dar și donatorii, care sunt cea mai mare bogăție a noastră și primitorii, pentru că dacă eu iau un donator contaminat, evident voi lua sânge contaminat”, a spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Andy Rosin. 

Acesta a mai spus și faptul că donația este cu atât mai importantă cu cât dacă nu dispunea de astfel de echipamente, Centrul nu ar fi putut funcționa, pentru că sprijinul de la Ministerul Sănătății a fost foarte firav. 

Ministerul ne-a ajutat cu multe urări de bine. Am primit de la Institutul Național de Transfuzie câteva măști, nu exagerat de multe, cam 1000 de măști. Dar la noi ăstea sunt ca semințele pe stadion. Noi dăm și donatorilor care nu au. (...) Totalmente insuficient. Am primit dacă nu mă înșel și șase viziere. Noi nu știm să facem minuni să echipăm 15 oameni cu șase viziere. Am primit niște dezinfectant și cam atât. Am mai încercat noi, dar astăzi să nu încerce nimeni să cumpere măști sau dezinfectanți, că o să aibă o experiență tare neplăcută, să cumpărăm, prin sistemul național de achiziții publice și am reușit să luăm niște firimituri. Nu mare lucru, pentru că acum toată lumea se bate pe măști”, a spus dr. Andy Rosin.  

Directorul CTS a mai spus că ajutorul permanent pe care Centrul covăsnean îl primește de la autoritățile județene este și unul dintre motivele pentru care județul Covasna, deși este cel mai mic din țară, are un număr mare de donatori. 

În condițiile astea, cred eu, că deși suntem cel mai mic județ din țară, avem cea mai bună relație cu autoritățile locale, fie ele Consiliul Județean, fie Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și putem da performanță într-un județ care contrar așteptărilor, pentru că are o populație foarte îmbătrânită, o populație neomogenă, care nu este centrată pe câteva orașe, e profund ruralizată, la care e greu de ajuns, putem, totuși, să avem un număr destul de mare de donatori raportat la mia de locuitori”, a spus dr. Andy Rosin.

Sprijinul Consiliului Județean a venit sub forma unei hotărâri adoptate la final de aprilie, care prevedea achiziționarea de echipamente de protecție și materiale în valoare de maximum 20.000 de lei. 

De două ori am venit, la cererea domnului director al Centrului de Transfuzie Sanguină, în ajutor. Chiar acum cinci săptămâni, m-a sunat că au nevoie de ajutor, am avut un necesar de măști și în câteva ore am putut rezolva un ajutor rapid cu măști și mănuși. După aceea am găsit soluția juridică, pentru că totdeauna soluțiile juridice sunt cele mai complicate și cele mai importante, ca să putem cumpăra aceste materiale pe care astăzi le-am adus la centru. Centrul de Transfuzie Sanguină este în subordinea Ministerului. Noi desigur sufletește și omenește nu ne-am uitat niciodată la cine ar fi trebuit să rezolve aceste probleme, noi ne-am uitat la problemă și am găsit rezolvarea ei. (...) Suma totală pe care am aprobat-o în Consiliu este de 20.000 de lei. Știm că și conform Ordonanțelor Militare donatorii au acces prioritar pentru că nu se poate trăi fără sânge”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, și președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. 

În ultimele luni, prin intermediul Consiliului Județean s-au mai achiziționat echipamente și pentru alte instituții, fie ele din subordine sau nu. Astfel, cele două secții exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna au fost incluse, cu câte 25.000 de lei, pe lista entităților sprijinite cu echipamente de protecție, dar și Spitalul din Târgu Secuiesc a beneficiat de un buget de 100.000 de lei în același scop. Totodată, Crucea Roșie Covasna și Clubul Rotary au fost desemnate să primească 46.000 de lei pentru a operaționaliza cele cinci centre de prim ajutor din proiectul „Oxygen”, dar și cele 103 cabinete ale medicilor de familie din județ au fost ajutate cu echipamente de protecție în valoare totală de până la 150.000 de lei.

Sursă foto: Observatorul de Covasna și Kocsis B. János.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.