ACTUALITATE 30 octombrie 2018

DSVSA Covasna: E oficial, începe lupta cu o nouă pestă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2129 vizualizări

Rumegătoarele mici sunt de această dată vizate de un virus periculos, informează autoritățile

Pe lângă pesta porcină africană ne amenință și pesta rumegătoarelor mici”, au spus luni, 29 octombrie, reprezentanții autorităților covăsnene, în cadrul celei mai recente ședințe a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). La întâlnirea desfășurată la Instituția Prefectului s-au stabilit și o serie de măsuri obligatorii care trebuie aplicate de îndată pentru a evita o nouă criză ca cea cu care se confruntă țara acum, respectiv Pesta Porcină Africană.

Planul prevede o serie de măsuri obligatorii cum ar fi :

- Inspecția periodică a efectivelor de animale, în special efectivele de ovine și caprine, realizat de medicul veterinar de la circumscripțiile de asistență, supravegheate de medicii veterinari oficiali;

- Notificarea imediată a autorităților competente (DSVSA) în cazul apariției oricăror suspiciuni cu privire la prezența bolii, și punerea exploatației sub supraveghere oficială;

- Controlul circulației  persoanelor, animalelor și a vehiculelor care transportă animale;

- Controlul circulației  cărnii, a carcaselor de animale sau hranei pentru animale, echipamentelor, deșeurilor, dejecțiilor, gunoiului, bălegarului sau a orice ar putea transmite boala”, arată comunicatul de presă transmis marți de DSVSA, ca urmare a ședinței derulate luni la Prefectură, unde tema principală a fost informarea membrilor CLCB privind Planul suplimentar de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului pestei rumegătoarelor mici pe teritoriul României, aprobat prin Decizia Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și respectiv Centrul Național de Combatere a Bolilor.

Ce este pesta rumegătoarelor mici

Pesta rumegătoarelor mici este o boală infectocontagioasă, de natură virotică, întâlnită la capre si oi, cu caracter endemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, scurgeri oculare și nazale, inflamații în cavitatea bucală, tulburări digestive (diaree) şi respiratorii.

Boala afectează în principal caprele şi oile, însă este de regulă mai severă la capre, unde determină pierderi majore și este numai ocazional severă la ovine.  

Sunt receptive, în condiții naturale, rumegătoarele mici și în special caprele. Sunt frecvente situațiile în care boala evoluează la capre, fără ca ovinele să fie afectate. La capre, sensibilitatea cea mai mare o au animalele tinere de 3 – 18 luni.

Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate în perioada de incubație sau bolnave). Perioada de incubație variază între 3 și 21 zile, timp în care animalele nu prezintă semne clinice, dar sunt deja purtătoare și probabil eliminatoare de virus.

În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special cele întreținute în contact strâns.

Contaminarea este, de asemenea, posibilă prin ingestia de alimente sau băuturi infectate. Virusul, nu poate supraviețui mult timp în afara organismului unui animal gazdă.

La fel ca în cazul Pestei Porcine Africane, boala nu afectează sănătatea omului, dar produce pagube economice însemnate prin slăbirea accentuă a animalelor bolnave. Procentul de îmbolnăvire poate ajunge la 50-90%, iar rata de mortalitate la capre poate ajunge la 55-85 %, iar la ovine la 10 %.

În prezent boala este semnalată în zona de Sud –Est a Bulgariei, respectiv a fost depistat în 6 gospodării în regiunile Yambol și Burgas, în aproprierea graniței cu Turcia, potrivit DSVSA Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.