ACTUALITATE 12 ianuarie 2023

DSP Covasna: „Nu avem cazuri confirmate de gripă”

de David Leonard Bularca | 393 vizualizări

Totuși, asta nu înseamnă că nu există deloc cazuri de gripă în județ 

În județul Covasna nu este confirmat niciun caz de gripă, în vreme ce cazurile de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și de pneumonii înregistrează o scădere. Totuși, chiar dacă nu sunt cazuri confirmate oficial, asta nu înseamnă că nu există șanse să fie persoane cu gripă și la noi în județ, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentanta Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Igyártó Gabriella. 

În prima săptămână din an, aproape 2.350 de covăsneni s-au prezentat la medicul de familie sau la spital cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), iar aproape 580 cu pneumonii. 

„Cazuri confirmate, pe RT-PCR, nu avem. Deci, nu avem cazuri de gripă confirmate. Avem infecții acute ale căilor respiratorii superioare și avem pneumonii. Datele se referă la prima săptămână din an. Am avut prezentări la medicul de familie și la spitale în jur de 2.346 de persoane cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 578 de persoane cu pneumonii. Asta înseamnă o scădere față de ultima săptămână din an, când s-au înregistrat 3.074 de IACRS și 720 de pneumonii. Deci, este o scădere săptămâna asta, în jur de 23% la IACRS și 19% la pneumonii, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Igyártó Gabriella, de la DSP Covasna. 

Tot ea ne-a spus și că, „față de media aritmetică a ultimilor cinci ani, se observă o creștere de 10%. Deci, am avut o maximă a cazurilor în 2017, în aceeași perioadă a anului”

În majoritatea cazurilor, persoanele cu IACRS sau pneumonie nu au avut nevoie de spitalizare, arată datele DSP Covasna.

„Sunt forme medii și ușoare, nu au necesitat spitalizarea, pentru cele mai multe persoane. În jur de 1% dintre cazurile de IACRS au necesitat internare spitalicească și la pneumonii în jur de 2%. Repet, cazuri de gripă confirmate nu există. Asta nu înseamnă că nu există, că s-ar putea să nu fie investigat pentru gripă și să fie gripă”, a explicat Igyártó Gabriella.

Nu trebuie să ne facem griji în privința medicamentelor 

Reprezentanta DSP Covasna ne-a spus și că, în privința medicamentelor, nu trebuie să ne facem griji, pentru că există în stoc necesarul pentru două, trei luni. La nivel național, s-a creat panică, pentru că nu se găsește în toate locurile Tamiflu, un medicament care ajută la tratarea acestor cazuri medicale. 

„Pot să vă asigur că în tot județul Covasna avem antivirale destule pentru tratamentul gripei. Deci, în fiecare unitate spitalicească din județ există Tamiflu. Deci nu este problemă, avem asigurate medicamentele necesare pentru vreo două, trei luni. Nu trebuie să ne facem griji când vine vorba de medicamente”, a spus, pentru redacția noastră, Igyártó Gabriella.

Întoarcerea copiilor la școală ar putea aduce cazuri de gripă confirmate

Igyártó Gabriella spune că, de obicei, atunci când copiii se află în colectivitate, la școală, numărul de infecții crește, însă Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a dat asigurări că în școlile covăsnene se respectă toate măsurile de igienă recomandate de ministerul Sănătății. 

„Nu știu dacă o să fie confirmate cazuri de gripă sau nu. Asta o să vedem săptămâna viitoare, când analizăm săptămâna în care s-au reîntors copiii la școală. Deocamdată absenteism mare nu a fost raportat din partea Inspectoratului Școlar Județean. Trebuie să vedem pe parcurs ce se întâmplă. De obicei, după ce se întorc copiii în colectivități, cazurile urcă, normal, cu câteva sutimi. Nu avem ce să facem, că sunt acolo, împreună. Inspectoratul Școlar ne-a asigurat că în școli se respectă măsurile date de ministerul Sănătății împreună cu cel al Educației, așa că sperăm că nu o să avem multe cazuri”, a mai spus reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

De altfel, și pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Kiss Imre, a spus, marți, că în școli se respectă recomandările venite de la București și se igienizează și aerisesc regulat sălile de clasă. 

Tot el spune că prevenția ar trebui să înceapă de acasă, astfel că, dacă părinții observă că cei mici sunt bolnavi, ar trebui să meargă cu ei la medic și să nu îi ducă la școală. 

Din 5 ianuarie, România se află în stare de alertă epidemiologică, după ce cazurile de îmbolnăvire cu gripă, la nivel național, au crescut constant. Starea de alertă epidemiologică a venit, însă, doar cu câteva recomandări (purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, igienizarea mâinilor, aerisirea sălilor de clasă din școli etc.), nu și cu măsuri obligatorii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.