ACTUALITATE 20 mai 2014

Drumul verde 'Sepsi', reabilitat de voluntari cu bani obţinuţi prin licitaţie civilă

de Agerpres | 676 vizualizări

drumul verde sepsi

Drumul verde 'Sepsi' în lungime de aproape 100 de kilometri, destinat exclusiv bicicletelor şi mijloacelor de transport ecologice, va fi reabilitat cu sprijinul voluntarilor, printr-un proiect finanţat din fonduri obţinute prin licitaţie civilă.

Proiectul va fi coordonat de Fundaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna (CIVEK) şi vizează ecologizarea acestuia, montarea de noi indicatoare şi reîmprospătarea semnelor de orientare turistică aflate pe traseu, a declarat Opra Zsofia Szende, reprezentanta fundaţiei.

„Vom lucra cu aproximativ 40 de voluntari, în special cu elevi. Avem trei organizaţii de tineret partenere. (...) Am fi pornit deja pe traseu, dar a plouat foarte mult în ultimele două săptămâni. Imediat ce se va face vreme bună vom lua bicicletele şi vom porni. Vrem ca drumul să fie pregătit până la sfârşitul lunii iunie, pentru că încep vacanţele, vin turiştii. (...) Sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt multe stricăciuni, trebuie să reparăm staţiile, indicatoarele şi să facem curăţenie pentru că s-au adunat multe gunoaie. (...) Alături de noi sunt bineveniţi toţi cei care iubesc natura şi mişcarea în aer liber”, a spus Opra Szende.

Drumul verde 'Sepsi', inaugurat în anul 2010, leagă 18 localităţi din jurul municipiului Sfântu Gheorghe şi a fost marcat cu peste 100 de tăbliţe în limbile română, maghiară şi engleză prin intermediul cărora turiştii sunt informaţi cu privire la obiectivele turistice, culturale şi naturale pe care merită să le viziteze pe acest traseu. Printre ele se numără Rezervaţia naturală Mestecănişul de la Reci, lacul de la Moacşa-Pădureni şi castelul de la Arcuş. În Europa există o întreagă reţea de astfel de drumuri, denumită Greenway, destinate mijloacelor de transport nemotorizate, ce pot fi străbătute pe jos, cu bicicletele sau căruţele.

Pentru reabilitarea drumului verde 'Sepsi', fundaţia CIVEK a obţinut 3.000 de lei, participând la o licitaţie de proiecte civile organizată luna trecută la Sfântu Gheorghe, la care au fost invitaţi oameni de afaceri, avocaţi, medici, intelectuali şi alţi membri ai comunităţii locale.

Ideea organizării licitaţiei a aparţinut Fundaţiei Comunitare Covasna, care a preluat acest model de colectare de fonduri din Marea Britanie. Fundaţia Comunitară a experimentat în ultimii ani şi alte metode inedite de strângere de fonduri, una dintre ele fiind campania 'Pedalează pentru un scop bun'. La ultima ediţie desfăşurată anul trecut bicicliştii au strâns bani pentru patru proiecte ce au avut ca scop sensibilizarea cetăţenilor în vederea protejării pădurilor, iniţierea copiilor în arte marţiale, sprijinirea serviciului de îngrijire a bolnavilor şi vârstnicilor la domiciliu şi amenajarea unui parc de antrenament în aer liber la Sfântu Gheorghe. Fiecare ciclist a ales unul sau mai multe proiecte, iar fiecare tură făcută cu bicicleta a fost recompensată cu bani de către sponsori.

O nouă acţiune în cadrul campaniei 'Pedalează pentru un scop bun' va avea loc pe 6 iunie în municipiul Târgu Secuiesc şi va avea ca scop strângerea sumei de 6.000 de lei pentru amenajarea unui parc sportiv şi de agrement.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.