ACTUALITATE 11 februarie 2010

Drumul Apelor Minerale trebuie „pavat“ până pe 9 septembrie

de Covasna Media | 486 vizualizări
Dacă lucrările vor fi gata până atunci în proporţie de 65%, putem solicita o prelungire a termenului de finalizare a proiectului 11feb2010-drum_apeProiectul „Drumul Apelor Minerale” început acum câţiva ani de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) ar trebui să fie gata în proporţie de cel puţin 65 – 70% până în data de 9 septembrie, pentru a se putea obţine o prelungire a termenului de finalizare a acestuia. Întârziere de 10 luni Proiectul are o întârziere de aproximativ zece luni, însă specialiştii se arată optimişti că până în luna septembrie

Dacă lucrările vor fi gata până atunci în proporţie de 65%, putem solicita o prelungire a termenului de finalizare a proiectului

11feb2010-drum_apeProiectul „Drumul Apelor Minerale” început acum câţiva ani de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) ar trebui să fie gata în proporţie de cel puţin 65 – 70% până în data de 9 septembrie, pentru a se putea obţine o prelungire a termenului de finalizare a acestuia.

Întârziere de 10 luni

Proiectul are o întârziere de aproximativ zece luni, însă specialiştii se arată optimişti că până în luna septembrie vor fi terminate lucrările la acel nivel cerut de aproape 70%. „Săptămâna trecută am fost la Bucureşti şi am avut o discuţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, împreună cu reprezentanţii ministerului, firma de consultanţă şi reprezentanţi din Covasna şi Harghita. S­a trecut la inventarierea problemelor şi situaţiilor existente şi cu toate că din exterior se pare că lucrurile nu prea evoluează, sunt optimist şi cred că am trecut de punctul mort al proiectului”, a spus arhitectul şef al judeţului, Biro Donath.

Probleme peste probleme

Motivele care au dus la întârzierea începerii lucrărilor sunt mai multe, iar reprezentantul firmei de consultanţă a precizat inclusiv că nu trebuia dat ordinul de începere a lucrărilor în luna martie anul trecut, pentru că mai erau multe probleme de rezolvat. Acum, acest lucru face presiuni asupra proiectului, pentru că el trebuie finalizat până în septembrie. Şanse ar fi ca lucrările începute să fie terminate în proporţie de 65 – 70% până la acea dată.

Pe de altă parte, şi cu ordinul de începere a lucrărilor s­a întârziat aproape o jumătate de an, timp în care nu s­a reuşit rezolvarea tuturor problemelor apărute pe parcurs, astfel că rezolvarea acestora a continuat şi în aceste ultime luni în care trebuiau să aibă loc lucrări.

Potrivit arhitectului şef, problemele au intervenit din cauza unor modificări majore la nivelul beneficiarilor locali, de la demararea procedurii de licitaţie – execuţie şi atribuire a lucrării şi până prezent, plus unele chestiuni de natură financiară sau tehnică.

„Probleme financiare au apărut în cazul Baraoltului, prins în mai multe proiecte unde trebuie să asigure aportul propriu şi ei ne­au spus foarte clar că au probleme cu găsirea surselor de finanţare. Ne­au rugat să facem din proiect numai strictul necesar, respectiv reabilitarea bazinului de înot, care să fie unul mai mic, şi un bazin separat pentru copii, cu instalaţiile aferente, reabilitarea clădirii – vestiar şi amenajări exterioare în jurul ştrandului, alei, zone verzi. Asta a însemnat o reducere a sumei totale care era de 970.000 de euro, iar primarul oraşului Sf.Gheorghe şi­a exprimat dorinţa ca diferenţa să fie utilizată la Şugaş Băi”, a mai spus Biro.

O a doua problemă, ulterior clarificată, a apărut la Şugaş Băi, unde între timp Primăria a demarat şi alte proiecte, iar o parte din lucrările executate în cadrul Drumului Apelor Minerale au fost executate din alte surse.

A treia problemă, spune arhitectul şef al CJ, a fost la Belin, unde locaţia iniţială era la cca 2,5 km de DJ 131 şi nu putea fi accesată de utilaje. Acum locaţia a fost regândită lângă drumul judeţean, la 800 de m, iar luni a fost dat avizul unic pentru aprobarea PUZ­lui de către Consiliul Local al comunei Belin.

„În urma discuţiei cu primarul astăzi vor adopta acest PUZ, ceea ce înseamnă că suntem în regulă cu terenul, cu noua locaţie, şi urmează să se elibereze autorizaţia de construcţie, proiectul e neschimbat, doar se va adapta la noua locaţie. Speranţa e că până la sfârşitul lunii februarie să fie finalizată şi partea tehnică”, a precizat Biro.

Restul schimbărilor mai mici din proiect, solicitate de beneficiarii locali, au fost armonizate şi s­a căzut de acord că modificările vor fi adaptate pe parcursul execuţiei, prin note de comenzi suplimentare şi aprobarea firmei de consultanţă.

Lucrări concomitente în cele 8 locaţii

Lucrările începute în staţiunea Vâlcele la finele anului trecut au fost oprite din cauza gerului, la temperaturi sub minus 5 garde nefiind permisă betonarea. Acum, executanţii se vor apuca de treabă pe la mijlocul lunii martie, începutul lui aprilie, şi există precontracte cu subantreprenori pentru efectuarea lor.

Proiectul permite ca 49% din totalul lucrărilor să fie executate de subantrepenori, şi 51% de câştigătorul licitaţiei.

„Speranţa noastră este ca în momentul în care încep lucrările, să înceapă deodată în cele 8 locaţii. Sunt foarte optimist, eu cred că putem să terminăm deoarece lucrările nu sunt unele foarte complicate, sunt 5 clădiri cu o suprafaţă utilă între 300 şi 400 de mp, amenajări exterioare, împrejmuiri, alei, avem un singur drum, la Mărtănuş, de 1,8 km, care poate fi făcut, alimentări cu energie electrică, nu sunt nişte lucrări complicate care necesită nişte utilaje speciale, nu necesită forţă de muncă specială, pot fi făcute foarte bine. Drumul trebuie făcut pe timp de vară, la fel clădirile cu instalaţiile aferente, astfel ca din toamna sau iarna viitoare dacă nu se finalizează până atunci să se poată lucra pe timp de iarnă înăuntrul clădirii. Astfel am putea termina fără probleme până în primăvară”, a mai spus arhitectul şef.

Proiect de peste 5 milioane de euro

Drumul Apelor Minerale este un proiect de anvergură în valoare de 5,4 milioane de euro plus TVA pentru cele opt locaţii din judeţul nostru.

Scopul acestuia, spune Biro Donath, este de a se crea o infrastructură în acele locaţii unde există resurse naturale, izvoare, şi în care fără acest proiect nu s­ar fi realizat asemenea investiţii pe infrastructură turistică. „S­a dorit ca aceste investiţii să fie realizate de consiliile locale şi judeţean, deoarece ele nu ar fi fost realizate de sectorul privat. Pe lângă această infrastructură se pot dezvolta servicii ale sectorului privat. Belinul de exemplu va vea bază de agrement, cu bazine pentru 5 – 8 persoane, în care oamenii pot face baie cu apă minerală sulfuroasă din zonă. Pe lângă aceasta se poate construi un restaurant, un motel, ca cei care merg acolo să aibă un loc de recreere”, a declarat Biro.

În ceea ce priveşte fondurile, plăţile sunt efectuate de către minister şi consiliile locale trebuie să depună aceşti bani sau să facă plata într­un cont special al ministerului. Un astfel de cont a fost deschis la CJ. „Dacă întrebăm primarii, ei vor spune că nu au bani sau au puţini, noi la prima tranşă, la avans, i­am ajutat, conducerea CJ a promis că îi va ajuta şi în continuare”, a precizat Biro Donath.

În Covasna, mai toate staţiunile vizate se află în paragină după ce au fost privatizate, iar izvoarele sunt neamenajate. Contractul de execuţie între părţile implicate a fost semnat la începutul lunii octombrie anul trecut, iar lotul 1 al lucrărilor, pentru judeţul Covasna, are o valoare de aproape 5,5 milioane de euro, fără TVA, şi presupune execuţia următoarelor obiective în Baraolt, Belin, Bodoc, Breţcu, Vâlcele, Suşas Băi şi Bixad – pavilioane de odihnă, clădiri de băi, pavilioane de apă minerale, platforme, reamenajarea izvoarelor, amenajări de alimentare cu apă, staţii de epurare, iluminat exterior şi dotări urbane.

Ana Sidon

Teme articol: Drumul Apelor Minerale
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.