Dronă, în dotarea APM Covasna
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna are, mai nou, în dotare o dronă. Tehnica va fi folosită pentru munca în teren, în special la măsurarea suprafețelor care trebuie despăgubite după ce animalele sălbatice au produs stricăciuni.
Potrivit directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, drona va fi mânuită de doi angajați ai instituției. Achiziția a fost necesară atât pentru acuratețe, în măsurarea suprafețelor, cât și pentru protejarea personalului. Mai ales când este vorba despre anchetele realizate în teren, în lanuri sau alte zone unde animalele sălbatice au produs pagube, aceștia riscă întâlniri neprevăzute cu urșii.
Gheorghe Neagu a mai spus și că, recent, un agricultor le-a semnalat că a văzut într-un lan nu mai puțin de 11 urși.
Drona a costat 2.500 de lei.
Cele mai recente statistici prezentate de APM Covasna au arătat că în perioada 1 ianuarie - 13 august a.c., valoarea totală a pagubelor produse de urși a fost de peste 563.000 de lei.
Acestea au fost înregistrate în 190 de cazuri, dintre care 132 vizând animale și 58 culturi.
Bilanțul APM Covasna mai arată și că anul acesta au fost probleme în toate zonele județului, însă în prezent cele mai afectate sunt Bățani, Baraolt, Ojdula, Brețcu, Poian și Estelnic.
În ceea ce privește tipul pagubelor, APM informează că din dosarele verificate s-a constatat că urșii au omorât 35 de vaci, 210 oi, șapte capre, 27 de porci, un cal, 635 de păsări, 31 de iepuri și au distrus 38 de stupi de albine. Au stricat și 35 de hectare de porumb și alte două de grâu, dar au fost probleme și la floarea-soarelui, sfeclă și ovăz.
În 2022, la APM Covasna au fost înregistrate 273 de cazuri cu pagube după atacuri ale urșilor, 337 au fost în 2021, iar altele 194 în 2020.