Drapelul României, arborat la Sfântu Gheorghe după ce „a văzut” muntele și Crucea Eroilor
Un grup de aproximativ 40 de persoane, format din militari din garnizoana Sfântu Gheorghe, dar și din civili, a purtat vineri, 24 iunie, într-o expediție montană, drapelul României până la Crucea Eroilor de pe Caraiman. Duminică, același drapel a fost sfințit și ridicat pe catargul de la Monumentul Ostașului Român.
La expediție au participat militari și personal civil de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, Batalionul 5 Rachete Sol-Aer „Horea”, Depozitul 92 Geniu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Covasna, Centrul Militar Județean (CMJ) Covasna, rezerviști militari, dar și copii, tineri și personal civil. Aceștia au fost însoțiți și de militari din garnizoanele Brețcu și Predeal, dar și de civili.
Activitatea s-a înscris între cele organizate pentru sărbătorirea Zilei Drapelului Național, marcată oficial la data de 26 iunie.
„Drapelul Tricolor este, după cum știți, sfânt pentru militari. Este purtat pe ecuson, pe mânecă, pe piept, în inimă. Noi, militarii covăsneni, din garnizoana Sfântu Gheorghe, am început festivitățile legate de Ziua Drapelului încă de vineri, când în toate unitățile s-au ținut simpozioane legate de acest eveniment. Tot vineri am făcut o drumeție montană, o călătorie simbolică a drapelului pe care urmează să îl arborăm pe catarg, o drumeție prin care am vrut să ducem acest simbol pe vârful Muntelui Caraiman, la Crucea Eroilor. A fost foarte frumos. Vremea a ținut cu noi și, mai mult decât atât, colectivul și cadrul natural au fost deosebite. Am fost foarte bucuroși să găsim pe munte iubitori ai muntelui și foarte mulți copii cu care am relaționat și care ne-au felicitat pentru inițiativă și pentru activitate”, a declarat, în cadrul ceremoniei de Ziua Drapelului, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt.col. Dorin Neagu.
„Această expediție tinde să devină tradiție: este al doilea an de când o planificăm și executăm. An de an, încercăm să atragem cât mai multă lume alături de militarii Garnizoanei Covasna. Anul acesta am fost aproximativ 60-70 de persoane, de toate vârstele, cel mai tânăr participant având un an și cinci luni: Sebastian Enache, băiețelul unui coleg. Pe lângă purtarea Drapelului într-un loc simbolic, Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, un alt obiectiv al acestei expediții este încercarea de a atrage alături de noi populația civilă, să arătăm că nu suntem o instituție închisă. Noi, militarii Armatei Române, suntem deschiși, dorim să participe alături de noi la cât mai multe activități. Totodată, îi sprijinim să-și depășească limitele. La fel ca anul trecut, și acum am avut în grup persoane de diferite vârste, persoane neantrenate, dar care și-au dorit să ajungă la Crucea Eroilor. Le-am arătat că alături de noi pot să-și atingă și să-și depășească limitele”, a spus coordonatorul expediției, lt.col. Liviu Gaiță.
Protagoniștii acestei expediții montane au avut parte de vreme bună și de priveliști deosebite ale Munților Bucegi. „Anul acesta, traseul a fost următorul: s-a plecat din Șaua Cocora, s-a mers către cabana Babele, formațiunile stâncoase Babele și Sfinxul, apoi pe culmea de nivel către Crucea Eroilor din proximitatea Vârfului Caraiman. Am coborât pe Bârna Mare a Caraimanului, pe unde s-au lăsat văzute chiar și frumoasele capre negre, la peste 2000 de metri altitudine, cabana Caraiman, Complexul Sportiv Piatra Arsă, înapoi în Șaua Cocora, unde lăsasem mașinile. Diferența de altitudine a fost undeva în jur de 350 de metri”, a mai spus Liviu Gaiță.
Și anul trecut a fost organizată o acțiune similară. Atunci am fost prezenți și noi, reprezentanții ziarului Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, alături de militari, în expediția care a durat peste opt ore.
„Drapelul Național este un simbol important pentru noi, ca popor. Trebuie să îl cinstim, să îl prețuim. Purtarea lui în rucsac, pe aceste vârfuri, dă o notă de prețuire”, ne spunea atunci comandantul CMJ Covasna și al Garnizoanei Sfântu Gheorghe, locotenent-colonelul Dorin Neagu.
Expediția montană de la Crucea Eroilor, desfășurată pentru al doilea an consecutiv, se alătură unei alte tradiții a militarilor din Garnizoana Sfântu Gheorghe, și anume arborarea tricolorului pe cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu, pentru a marca Ziua Armatei și Ziua Vânătorilor de Munte.
Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an la data de 26 iunie. Sărbătoarea este instituită prin Legea 96/1998. Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de către guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, potrivit Agerpres, care citează „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).