ACTUALITATE 15 aprilie 2021

Dr. Roșu Mátyás: „Nici nu se poate obișnui omul bine cu funcția lui, să vadă cine și ce șmecherii face prin acel minister și este și demis”

de Daniela Luca | 2551 vizualizări

Ce cred reprezentanții spitalului județean despre demiterea bruscă a ministrului Sănătății 

Schimbările prea dese care apar la nivel central au consecințe asupra întregului sistem,  spune directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, dr. Roșu Mátyás, în contextul demiterii bruște a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Medicul a spus și că ar fi necesar ca deciziile importante legate de o unitate spitalicească să poată fi luate la nivel local. 

„Eu consider că aceste demiteri care apar așa, de pe o zi pe alta, nu fac bine. Nici nu se poate obișnui omul bine cu funcția lui, să vadă cine și ce șmecherii face prin acel minister și este și demis. Vine altul care ia de la început. Sincer, nu l-am văzut pe domnul ministru până acum că ar fi făcut niște greșeli așa mari. Sigur că nu au mers lucrurile excepțional, nu au mers bine sau au fost multe greșeli, dar eu nu știu dacă această demitere va rezolva multe probleme. (...) După părerea mea, trebuie să acționăm fiecare pe plan local în aceste situații. Ministerul ne poate ajuta cu ideile noastre, dar nu vine să ne bage în traistă. Deci dacă pe plan local nu acționăm și nu facem ceva, atunci ministrul degeaba emite ordine”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, dr. Roșu Mátyás.  

Un ministru ar trebui să cunoască în primul rând sistemul sau cel puțin să aibă voința să îl cunoască, spune managerul SJU, András-Nagy Róbert, care a punctat totodată că cea mai mare problemă cu care se lovește sistemul medical în prezent este lipsa predictibilității. 

„Pe partea de pandemie au fost câteva bâlbâieli la nivel de minister, asta e adevărat. Eu m-aș axa mai mult pe partea de remodelare de sistem și asta am zis-o cred că în momentul în care s-a numit un ministru, că ar trebui să existe o strategie pe care să o facă ministerul, să se asume politic, să se asume la nivel de parlament, să se asume la nivelul forurilor constituționale, pentru că ce văd cel mai important în acest moment și pe termen lung este lipsa de predictibilitate în sistem. Te gândești într-o direcție, iar poimâine se schimbă. Te gândești într-o altă direcție și vine o videoconferință care te întoarce în direcția opusă. Cred că trebuie o viziune care să fie supusă dezbaterii, viziune care să vină de la profesioniști, de la medici, asistenți, directori de spitale, de la ANMCS (n. red. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) și să fie implicați și medicii de familie”, a spus András-Nagy Róbert.

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcție, miercuri, 14 aprilie, pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Alături de acesta, din minister a plecat și secretarul de stat Andreea Moldovan. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a semnat în aceeași zi decretul de desemnare a premierului Florin Cîţu ca ministru interimar al Sănătăţii, potrivit unui anunț al Administraţiei Prezidenţiale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.