ACTUALITATE 2 septembrie 2019

Dotarea polițiștilor covăsneni cu camere audio-video s-a amânat

de Iulia Drăghici - Taraș | 809 vizualizări

Autoritățile consideră, totuși, inițiativa foarte importantă și au reprogramat votul pentru vineri

Adoptarea hotărârii de Consiliu Județean privind „Dotarea cu camere audio-video de tip BodyCam a personalului cu atribuții de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna” s-a amânat în urma discuțiilor din ședința ordinară de vineri, 30 august. O serie de modificări solicitate de către împuternicitul inspector – șef al IPJ Covasna, Marius Daniel Ivașcu, i-a determinat pe aleșii județeni să propună suspendarea proiectului și reluarea dezbaterii în ședința extraordinară de vineri, 6 septembrie. 

Trebuie să subliniem că nu sunt mijloace de supraveghere sau înregistrare menite să asigure altceva decât o dovadă în plus vizavi de desfășurarea unor activități cu caracter polițienesc în limitele cadrului legislativ, care să asigure o protecție atât a polițiștilor, cât și a cetățenilor”, a spus în plenul Consiliului Județean (CJ) Covasna, împuternicitul inspector -șef al IPJ Covasna, comisarul șef Marius Daniel Ivașcu. 

În luarea sa de cuvânt, acesta a propus ca predarea echipamentelor de la CJ către IPJ să se facă utilizând varianta contractului de comodat. O altă cerință a fost legată de legislația sub incidența căreia vor fi folosite camerele.  

Ca o singură observație, supun atenției Consiliului Județean posibilitatea ca atât în hotărâre, cât și în documentele succesive să ne putem raporta la un contract de comodat, pentru că în esență ideea este cuprinsă în contractul de cooperare. (...) De asemenea, aș dori ca în momentul în care contractul de comodat va fi semnat între Consiliul Județean și poliție să renunțăm un pic la prevederile articolului 5 și mă refer în esență la literele b și e pentru că (...) există un document de lucru, Dispoziția Inspectorului General al Poliției, care stabilește scopurile și nu numai, mijloacele de folosire și câteva procedee tehnice vizavi de evidențierea înregistrărilor, descărcarea și păstrarea lor. Adică dacă apreciați, articolul 5 ar trebui reformulat ceva de genul că „Inspectoratul de Poliție Județean Covasna va utiliza aceste mijloace în conformitate cu cadrul normativ incidentși acoperim inclusiv normativul intern al Poliției, cât și cel extern”, a mai spus Ivașcu în cadrul CJ, completând că IPJ Covasna va trebui să folosească și bugetul propriu pentru a achiziționa tehnica pentru descărcarea și salvarea filmărilor realizate de polițiști. 

Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, a spus că „modificările propuse sunt de esență” și a propus ca juriștii din poliție și CJ să se întâlnească să rescrie hotărârea de Consiliu Județean astfel încât să corespundă criteriilor impuse de ambele părți. În același timp, președintele CJ a propus ca hotărârea să fie retrasă de pe ordinea de zi de vineri, 30 august, și să fie inclusă în cea din 6 septembrie. Atunci va fi din nou discutată și ulterior votată. 

Tamás Sándor a subliniat că inițiativa este foarte importantă, mai ales că ține de protejarea cetățenilor.

Vreau să punctez și eu importanța acestui demers, cel puțin din trei perspective: în primul rând, pe noi ne interesează siguranța cetățeanului. Doi, ne interesează și comportamentul polițiștilor în relația cu cetățenii și desigur și capacitatea poliției de a răspunde cât mai prompt la intervențiile în care este solicitată. Eu cred că acest proiect este unul foarte important”, a spus, în plen, președintele CJ.  

Proiectul are o  valoare estimativă de 9.480 lei fără TVA și propune achiziționarea a 12 camere audio-video de tip BodyCam împreună cu accesoriile aferente acestora și transmiterea dreptului de folosință a acestora către Inspectoratul de Poliție Județean Covasna. 

Inițiativa a pornit de la IPJ Covasna, care, în martie, s-a adresat Autorității Teritoriale de Ordine Publică, printr-o adresă care conținea propunerea de dotare cu camere audio-video de tip BodyCam a personalului cu atribuții de ordine publică pentru activitățile de patrulare și intervenție la evenimente ale poliției.

Tot în cadrul CJ s-a vorbit vineri de faptul că acest proiect este unul pilot și că în funcție de rezultatele obținute cu aceste 12 camere s-ar putea vorbi chiar de extinderea programului. 

Deocamdată, rămâne ca aleșii județeni să își exprime votul cu privire la hotărârea în discuție, în ședința de vineri, 6 septembrie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.