ACTUALITATE 11 martie 2014

Documente inedite despre Revoluţia paşoptistă, prezentate la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 3738 vizualizări

Cercetări documentare inedite despre Revoluţia de la 1848, din perspectiva istoriografiei româneşti, au fost prezentate marţi, în cadrul unui simpozion organizat la Sfântu Gheorghe de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, la care au participat istorici, muzeografi, arhivişti, profesori şi preoţi din Bucureşti, Cluj, Mureş, Prahova, Braşov, Bistriţa, Harghita şi Covasna.

Specialiştii prezenţi au punctat în mod special consecinţele pe care evenimentele de la 1848 le-au avut asupra românilor din sud-estul Transilvaniei.

„Lucrările prezentate la simpozion, prin noutatea informaţiei, prin acurateţea realizării ştiinţifice, prin mesajul lor, se situează în prim planul demersurilor oneste ale istoriografiei româneşti de a reconstitui o perioadă importantă a istoriei Transilvaniei. Pentru societatea ştiinţifică românească, pentru publicul larg, noile cercetări aduc o mare bogăţie de informaţie despre diferitele aspecte mai puţin cunoscute şi sensibile ale Revoluţiei paşoptiste şi ale ecourilor ei până în zilele noastre”, precizează într-un comunicat de presă, directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu.

Participanţii la simpozion şi-au exprimat nemulţumirea faţă de 'falsificarea' istoriei de către mediile maghiare, care refuză să recunoască şi să-şi asume trecutul.

„Continuarea, din partea maghiară, a situării într-o istorie imaginară, cu omisiuni esenţiale asupra atrocităţilor comise de secui şi maghiari împotriva românilor la 1848, cultivarea cu mare pompă doar a memoriei câtorva martiri secui pedepsiţi de imperiali în 1849, în timp ce nu se manifestă nicio raportare cu pietate faţă de numeroasele victime româneşti la Revoluţia paşoptistă, seamănă mai mult cu o sfidare a românilor decât un act de pioşenie. De aceea este imperios necesar ca, mai cu seamă în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, să se ridice monumente care să cinstească memoria jertfelor româneşti, un act de dreptate istorică, ocultată până în prezent de vitregiile vremilor”, se arată în documentul citat.

Comunicările ştiinţifice prezentate în cadrul simpozionului vor fi editate în publicaţiile Centrului European de Studii. Evenimentul, organizat în colaborare cu Liga Cultural – Creştină 'Andrei Şaguna', a avut loc în avanpremiera zilei de 15 martie, când comunitatea maghiară din Transilvania sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni, ce marchează din punct de vedere istoric izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, devenită un simbol al libertăţii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.