ACTUALITATE 5 februarie 2014

DN 11 – drumul morții în Covasna

de Székely Emőke | 2005 vizualizări

Un nou accident mortal s-a produs marţi pe cel mai circulat tronson din judeţ

Un nou accident rutier grav s-a produs marți seara pe DN 11, în apropierea localității Dalnic. O persoană a murit și alte 4 au ajuns la spital după ce două vehicule s-au ciocnit frontal. Numărul accidentelor pe acest drum este îngrijorător, iar polițiștii spun că fac tot posibilul pentru a reduce aceste evenimente rutiere cu urmări grave. Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, a cerut construirea unui sens giratoriu la Reci tocmai pentru a reduce numărul accidentelor, iar acest sens giratoriu ar putea fi construit chiar anul acesta.

Un om a murit marţi, alți 4 au ajuns la spital

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, în accidentul de marți seara au fost implicate două vehicule, un autoturism și o autoutilitară, care s-au ciocnit frontal. „Ambele vehicule sunt înmatriculate în județul Covasna, în autoutilitară se aflau 5 persoane, iar în autoturism 3. În urma accidentului 5 persoane au fost rănite, din care una, încarcerată, a decedat ulterior. La fața locului s-au deplasat un echipaj de descarcerare și două echipaje SMURD de la ISU Covasna, un alt echipaj SMURD cu medic, venit de la Brașov, precum și trei ambulanțe” – ne-a declarat Marius Tolvaj.

„În urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului, s-a stabilit că un bărbat de 26 de ani, din comuna Dalnic, în timp ce conducea un autoturism din direcţia municipiului Târgu Secuiesc către Braşov, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară care circula regulamentar din sensul opus. În urma accidentului un tânăr de 21 de ani a decedat, iar alte patru persoane au fost grav rănite. Ambilor conducători auto li s-a recoltat câte o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Din cauza evenimentului circulaţia în zonă a fost blocată aproximativ două ore şi jumătate. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă” – a declarat purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin.

Unul dintre răniți a fost transportat la Spitalul Județean Brașov, restul fiind internați la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Drum periculos

Din octombrie anul trecut și până acum pe DN 11 au avut loc mai multe accidente grave. Cauzele au fost în general neadaptarea vitezei la condițiile de drum și depășirile neregulamentare.

În octombrie zece persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate într-un accident produs în apropierea localității Cernat. Polițiștii au stabilit că două mașini s-au ciocnit, iar în urma accidentului una dintre ele a luat foc, șoferul rămânând încarcerat.

În decembrie un bărbat și-a pierdut viața, iar o femeie a fost grav rănită în urma unui accident de circulație ce a avut loc tot între Cernat și Târgu Secuiesc. Cei doi se aflau într-un taxi care s-a răsturnat. Tot în decembrie o femeie a fost rănită grav după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu un alt autoturism care circula regulamentar. Câteva zile mai târziu un bărbat nevinovat și-a pierdut viața pe același sector de drum. Acesta se deplasa din direcţia Braşov către Târgu Secuiesc, când într-o curbă deosebit de periculoasă, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu o autoutilitară care circula regulamentar din sens opus. Șoferul autoutilitarei conduse regulamentar, un bărbat în vârstă de 43 de ani, a decedat la spital. Ultimul astfel de accident produs anul trecut a avut loc înainte de Crăciun, când o femeie a decedat după ce a fost proiectată în afara mașinii, și în ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta nu a supraviețuit. Șoferul mașinii în care se afla femeia s-a angajat în depăşirea unui autovehicul fără a se asigura corespunzător, iar întrucât din sens opus se apropia un alt autovehicul, a virat stânga încercând să evite impactul. Astfel a pierdut controlul asupra autovehiculului şi a ieşit în afara părţii carosabile unde s-a răsturnat.

Poliția își face treaba

Șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, spune că polițiștii își fac treaba și pe acest sector de drum, la fel ca și pe toate celelalte. „Din punctul nostru de vedere facem tot ce ne stă în putință pentru a reduce numărul de accidente rutiere. Colegii mei sunt zilnic pe drumurile din județ cu scopul de a preveni evenimentele neplăcute” – spune Ion Popa. De aceeași părere este și reprezentantul Poliției Rutiere Covasna, Marius Ivanov. Acesta spune că radarele sunt prezente independent sau în cascadă în special pe drumurile unde se petrec cele mai multe accidente, în principal DN11 – Chichiș – Brețcu, DN12 – Chichiș – Bixad, DN13E – Hăghig – Covasna, măsura făcând parte din Planul de măsuri pentru diminuarea riscului rutier la nivelul județului Covasna.

Șoferi indisciplinați

Am întrebat câțiva conducători auto despre acest tronson cu multe accidente, iar părerea generală a fost aceea că unii se grăbesc prea mult. „Între Cernat și Târgu Secuiesc șoferii apasă pedala de accelerație, fiind un drum drept, cred că nimic nu li se poate întâmpla. Să nu uităm însă că lângă drum este câmp pe ambele părți, unde bate vântul, și deseori se produce polei. Unii nu adaptează viteza, și din păcate astfel mor și oameni nevinovați” – este de părere Kovács Lajos, un șofer care conduce des pe ruta Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc.

O șoferiță din Sfântu Gheorghe, László Kinga, spune că îi este teamă să mai meargă pe acest drum după evenimentele din ultima perioadă. „Este un drum cu capcane. Văd deseori TIR-uri care merg cu viteză excesivă sau depășesc pe unde apucă. Mi se pare periculos, mai ales pentru că pe acest sector de drum întâlnim des și tractoare, șoferii trebuie să frâneze, unii cred că pot depăși, calculează greșit și se întâmplă tragedii. Sincer nu știu ce s-ar putea face în afară de disciplinarea șoferilor. Am văzut deseori patrule de polițiști în zonă, nu pot spune că nu sunt la datorie, însă disciplina trebuie învățată de fiecare șofer în parte. Ar fi bine dacă noi toți ne-am gândi și la ceilalți participanți la trafic, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu unele aspecte. Eu de exemplu nu sunt de acord cu prezența căruțelor pe un drum național, însă dacă aș accidenta un căruțaș, nu aș avea conștiința împăcată toată viața” – ne-a mărturisit șoferița.

Pentru a reduce numărul accidentelor de la intersecţia de la Reci, IPJ Covasna a solicitat în mai multe rânduri construirea unui sens giratoriu

Sens giratoriu în intersecţia de la Reci

Un alt punct sensibil al drumurilor din județul Covasna este intersecția de la Reci. Și aici se produc frecvent accidente, unele dintre ele fiind mortale. Pentru a reduce numărul accidentelor de aici, IPJ Covasna a solicitat în mai multe rânduri construirea unui sens giratoriu, însă deocamdată acest lucru nu s-a concretizat. Șeful IPJ Covasna spune că asemenea ronduri sunt peste tot în țară, și cu toate că unor șoferi nu le convine, acestea își au rostul.

Veștile sunt însă bune în acest sens, managerul județului, Kovács Ödön, spune că sensul giratoriu ar putea fi construit anul acesta. „Am purtat discuții cu cei de la Drumuri Naționale, efectuăm studii pentru a vedea mărimea acestui sens giratoriu. Teoretic ar putea fi construit anul acesta, săptămâna viitoare voi avea o nouă întâlnire cu cei de la Drumuri Naționale și voi prezenta punctul de vedere al Consiliului Județean, și anume că este nevoie de un sens giratoriu mai mare, care să permită circulația fără probleme inclusiv a mașinilor de mare tonaj” – spune managerul județului. De altfel, pe site-ul CNADNR, DN 11 apare ca drum propus pentru modernizare, însă nu este menționat dacă această modernizare include sau nu și construirea sensului giratoriu.

Prezența echipajelor de poliție, precum și construirea sensului giratoriu pot reduce numărul de accidente, însă cea mai bună metodă este prudența. Cât despre teribiliști… aceștia vor trebui să înțeleagă într-un final mesajul uneia dintre campaniile Poliției Română, și anume că „viața are prioritate”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
costel, 6 februarie 2014
problema in judetul covasna sunt chiar soferii sunt foarte multi care nu au nici o treaba cu acordarea de prioritate , majoritatea soferilor din judet se cred stapanii strazilor + ca are si politia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.