ACTUALITATE 15 octombrie 2013

Disponiblizații de la Poștă, atrași de plățile compensatorii

de Monica Vrânceanu | 568 vizualizări

100 de angajaţi ai Poştei Covasna au primit notificări de disponibilizare

Plaja disponibilizărilor colective este acoperită în acest moment în județul Covasna, ca și în restul țării, de cele din interiorul Poștei Române. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că notificări s-au făcut în acest sens pentru 100 de angajați din județ.

Este foarte interesant însă că, deși se fac concedieri masive în sistem, pe de altă parte aceeași Poștă Română anunță angajări. Avem două posturi – fiecare cu jumătate de normă, e drept, de poștaș în zona Boroșneu – Leț. Sunt posturi neocupate, pentru care au anunțat la noi că se caută oameni și se va da concurs”, a declarat Kelemen Tibor.

Șeful AJOFM este de părere că situația este cu atât mai curioasă cu cât mulți dintre cei care vor fi disponibilizați nici nu luptă contra acestei măsuri, ba dimpotrivă. Ceea ce, crede Kelemen, are în spate tocmai accesul la plățile compensatorii care li se cuvin.

Aceste plăți compensatorii sunt ca o Fata Morgana pentru cei care pleacă din Poșta Română. Și s-ar putea explica dacă respectivii ar mai avea vreun an – doi până la pensie, dar nu e așa, e vorba despre oameni tineri”, a mai spus Kelemen.

Potrivit acestuia, disponibilizări au mai anunțat și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), alături de câteva fabrici. Pe de altă parte, toți acești angajatori anunță posturi libere, semn că există un mare dinamism al angajărilor. De altfel, în ultima perioadă s-au angajat 351 de șomeri din județ – majoritatea în industria prelucrării lemnului, a pieselor și componentelor de mașini și în cea textilă. Cei mai mulți dintre angajați sunt pe posturi de muncitori necalificați. De la începutul anului și până acum, numai 63 de absolvenți de studii superioare s-au angajat – în vreme ce în aceeași perioadă a anului trecut se angajaseră dublu. Kelemen a explicat că asta nu înseamnă că nu se mai fac studii superioare, ci cel mai probabil fie cei care au absolvit au deja un loc de muncă, fie pleacă în alte localități ori alte țări. În continuare se caută cadre medicale – în special asistenți, dentiști, ingineri, dar și economiști – iar la această din urmă meserie avem un deficit real, fiind foarte puțini absolvenți de studii economice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.