Directorul medical al Spitalului Județean: „Ne așteptăm să crească numărul de infectări după sărbători, asta e clar”
Sfatul reprezentanților Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe pentru locuitorii județului Covasna este să respecte în continuare, pe cât posibil, măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, cu toate că au fost anunțate măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
În contextul în care au apărut și în România primele cazuri de răspândire comunitară a noii variante a noului coronavirus, Omicron, dar și pentru că urmează o perioadă cu aglomerații în centrele comerciale, reprezentanți spitalului, fac apel, din nou, la cetățenii județului, să dea dovadă de comportament civilizat și să respecte măsurile de protecție împotriva COVID.
„Am trecut de două perioade foarte grele. Mă refer la valurile patru și trei. Au fost presiuni enorme pe sistemul sanitar și pe locuitori. Cred că dacă avem grijă unul de celălalt, ne comportăm cu un simț civic anume, atunci poate că următoarea perioadă va fi mai ușoară din toate punctele de vedere. Este foarte ușor să acuzi spitalul că de ce primește doar COVID, de ce sunt amânate operațiile, dar haideți să ne uităm ce putem să facem ca aceste operații să se realizeze în timp, ca presiunea pe spitale să nu fie atât de mare. Noi, ca spital, avem obligația de a asigura asistență medicală și, și. Ați văzut cifrele, au fost perioade foarte grele, în care a trebuit să alocăm o clădire întreagă pacienților COVID. În condițiile în care și celelalte spitale aveau pacienți COVID internați. Dacă toată lumea are un comportament responsabil față de societate, cred că perioada următoare ne va caracteriza. Dacă cineva vrea să facă un bine, să aibă un impact asupra societății, acum este ocazia: să aibă un comportament civilizat. Până la urmă asta contează”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență, András-Nagy Róbert.
Și directorul medical al SJU a transmis locuitorilor județului Covasna să țină cont de măsurile de protecție individuală.
„Specialiștii în epidemiologie și sănătate publică au decis (n.red. să relaxeze măsurile). Ei știu mai bine cum trebuie făcute aceste lucruri. (...) În parte pot să înțeleg. Vin sărbătorile, nici anul trecut nu am avut sărbători, este o presiune și din partea societății, să ne vedem rudele, să fim mai relaxați. Ar trebui ca fiecare totuși să țină cont de distanțare, să poarte mască, să fie mai atenți cu măsurile de protecție individuale. Ne așteptăm să crească numărul de infectări după sărbători, asta e clar”, a spus directorul medical, dr. Roșu Mátyás.
András-Nagy Róbert a punctat și că de Crăciun și de Anul Nou spitalul va funcționa în condiții aproape normale.
„Spitalul va funcționa în mod normal, ca și cum va fi un sfârșit de săptămână. Nu vom opri activitatea nici în ambulatoriu, nici în ceea ce privește asistența spitalicească, liniile de gardă vor funcționa, vom asigura urgențele, vom asigura intervențiile care sunt necesare și în această perioadă”, a declarat managerul.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în 7 decembrie, o hotărâre prin care propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, dar, care prevede totodată și o serie de relaxări. Printre acestea s-au numărat eliminarea unor interdicții, precum cele de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate și renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate. S-au eliminat și o parte din restricțiile referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion, care vor funcționa cu capacitate de 50%.
Toate restricțiile valabile în perioada următoare sunt explicate pe larg pe site-ul https://fiipregatit.ro/sectiune_ghid/restrictii-covid-si-masuri-de-preventie/.