ACTUALITATE Acum 3 ore, 37 minute

Dincolo de manuale: cum un liceu poate pregăti elevii pentru viața reală

de Ștefania Găvăneci | 288 vizualizări

Cum ar fi dacă elevii ar învăța la școală, în mod concret, cum să răspundă cu eleganță, nu cu agresivitate sau dacă ar descoperi în literatură soluții la conflictele reale? La Întorsura Buzăului, acest „dacă” s-a transformat într-un adevărat proiect, în care tinerii au învățat să empatizeze și să construiască relații sănătoase. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a derulat, din octombrie 2024 până în luna mai a acestui an, proiectul educațional „Primește și dă mai departe”, parte din inițiativa mai amplă „Împreună prindem curaj”. Acestea au reunit elevi, profesori, psihologi dar și reprezentanți ai Poliției. 

Prima activitate din cadrul proiectului – „Tăcerea nu e cea mai bună alegere”, s-a desfășurat în parteneriat cu Poliția orașului Întorsura Buzăului și Biroul de Siguranță Școlară. Elevii au participat la exerciții practice prin care au învățat cum să gestioneze conflictele și cum să reacționeze în situații de agresivitate.

În plus, tinerii au participat și la ateliere de autocunoaștere și dezvoltare emoțională, au creat logo-uri, afișe și videoclipuri, au învățat cum să prevină violența alături de specialiști și au descoperit, prin literatură, noi moduri de a gestiona conflictele.

Liceenii noștri au învățat că pasivitatea nu e o soluție, s-au descoperit pe sine, au empatizat cu cei din jur și au înțeles că un comportament agresiv dăunează atât lor, cât și celor din jur. Au învățat metode prin care să-i facă  pe ceilalți să-și schimbe comportamentul negativ. Au transmis celor din jur ceea ce au învățat prin intermediul lecturii, atelierelor practice la care au participat. Au învățat să raporteze faptele de violență și să adopte strategii de susținere a victimelor, descurajând comportamentele violente ale autorilor”, ne-a spus una dintre profesoarele coordonatoare, Otilia Buzea. 

Un punct central al proiectului a fost atelierul „Ipostaze ale violenței în literatură”, în care participanții au analizat texte în care apar forme de violență, dar și modalități de a o combate.

Felul în care elevii de clasa a IX-a au găsit soluții la conflictele interioare și exterioare ale personajelor din cărțile propuse, este spectaculos. Prin toate aceste activități ei au învățat să fie mai toleranți, să răspundă cu eleganță, nu cu agresivitate, să-i ajute pe cei care au nevoie de sprijin”, a adăugat Otilia Buzea.

Activitățile au fost completate de ateliere cu psihologii Grațiela Stroie, Ioana Obreja, Cătălina Muntean, Anca Russu și Corina Gyorgy, pe teme legate de „bullying” (hărțuire), integrarea celor cu cerințe speciale și relaționarea cu cei din jur. 

Cel mai emoționant sau mai bine zis cel mai plăcut moment pentru mine a fost faptul că elevii destul de timizi și retrași și-au dorit să se implice în activități, să fie ei cei care transmit mai departe informațiile din cadrul proiectului, dovedind astfel faptul că suntem implicați activ în evoluția proprie și că orice stare sau caracteristică care uneori ne este atribuită ca o etichetă de către cei din jur, poate fi depășită și schimbată, conștient și autentic”, a explicat o altă coordonatoare, Corina Gyorgy.

Din fiecare clasă, la ateliere, au participat câte 2-3 elevi care apoi au desfășurat aceleași activități la orele de dirigenție. Ulterior, atelierele au fost susținute și în școlile generale din zonă, cu ajutorul unor echipe de liceeni. 

Ce spun elevii care au participat la proiect: „Liceul reprezintă ghidul de «Cum să te descurci în viață»”

Elevii implicați în proiect au simțit pe pielea lor că ieșirea din zona de confort poate deveni începutul unei schimbări personale.

  • „Aceste ateliere au fost un fel de provocare pentru mine deoarece mi-am ieşit din zona de confort. Desfăşurarea atelierelor în propria clasă cu colegii a fost o experiență haotică dar și distractivă. Am avut emoții destul de mari atunci când a trebuit să mergem în fața claselor de a VII-a şi a VIII-a deoarece prefer să nu vorbesc în fața unui public de orice fel. Totuşi, activitățile s-au desfăşurat cu ușurință, ar elevii ne-au oferit feedbackuri pozitive”, a spus Alexandra, elevă în clasa a XI -a;

  • Pentru mine, participarea la atelierele de la școlile generale a fost o experiență care a contribuit la formarea și dezvoltarea mea personală. A fost punctul meu de plecare, cel care a dat startul acestui proces de autocunoaștere și de autocontrol. Am realizat că nu te poți dezvolta fără a ieși din zona ta de confort”, a spus Andreea, clasa a XI- a;

  • Liceul reprezintă ghidul de «Cum să te descurci în viață», acesta punându-ți la dispoziție atât mentori din ale căror experiențe să înveți, cât și o șansă de a-ți crea propriile experiențe. Deși aceste lucruri ne ajută să ne creăm propria percepție despre lumea în care urmează să ne aventurăm, cum rămâne cu sentimentele și trăirile noastre, despre care nu știm dacă sunt obișnuite sau doar noi ne confruntăm cu ele? Ei bine, atelierele realizate de doamna Corina pe parcursul liceului și nu numai, sunt cele care îți răspund la aceste întrebări. Deschiderea doamnei, empatia și altruismul, de care dă dovadă pe parcursul întâlnirilor, sunt nemărginite. (...) Orele în care am povestit despre experiențele noastre care și-au lăsat amprenta asupra noastră nu au fost în zadar. Am învățat că tot ceea ce trăim ne formează ca oameni, că noi alegem ce e bine pentru noi, dar, în același timp, că frica este folositoare!  Este important ca într-o instituție de învățământ să existe măcar o persoană asemenea doamnei Corina, care să discute cu elevii despre normalitatea fricii, a nevoilor și a impunerii limitelor în viața de zi cu zi”, a spus Ionica, elevă în clasa a XI-a;

  • „Spre finalul anului școlar anterior, am avut deosebita plăcere să iau parte la proiectul “Ipostaze ale violenței în literatură”, care mi-a schimbat perspectiva despre literatură și care mi-a stârnit interesul în acest aspect, un proiect unic și special pentru noi toți, care ne-a unit lucrând și colaborând pentru reușite frumoase. (...) Mulțumim cadrelor didactice pentru frumoasa coordonare și pentru munca depusă în acest proiect 100% reușit”, Silvia, elevă clasa a IX-a. 

Se poate schimba ceva în școală? O experiență care dovedește că da

Chiar dacă nu există un „barometru” precis al impactului, profesoara Corina remarcă o schimbare de atmosferă în școală.

Prin implicarea întregii clase în astfel de activități, prin participarea activă la ateliere, dinamica grupului a fost schimbată. Și felul în care elevii se privesc unii pe alți s-a schimbat. Aceștia au devenit conștienți că poți învăța de la oricine și că prin munca în echipă putem lucra mai bine și putem să comunicăm mai bine și cu cei din jur. Efectul principal al activităților a fost de a crește coeziunea la nivelul grupului și de a-i face pe unii elevi mai vizibili la nivelul grupului prin implicarea lor în cadrul anumitor activități”.

Ce ne împiedică să facem loc binelui în programă?

În final, profesoarele implicate în proiect susțin că astfel de activități ar trebui incluse în mod obligatoriu în programa școlară.

Astfel de activități ar trebui să fie prezente în programa școlară în  mod obligatoriu, iar profesorii să fie formați în mod special pentru a preda, transmite astfel de conținuturi, care sunt considerate ca secundare în dezvoltarea actuală a tinerilor. Dar o relaționare sănătoasă și o autocunoaștere a calităților și abilităților personale, precum și acceptarea punctelor slabe personale, ar avea un efect mai mult decât benefic și asupra rezultatelor academice și asupra altor aspecte specifice tinerilor din ziua de azi”, a adăugat Corina Gyorgy.

Importanța unui mediu sigur în școli a fost subliniată și de Otilia Buzea.

Cred  că astfel de activități ar trebui desfășurate în permanență în școlile noastre pentru a reaminti elevilor noștri și întregii comunități faptul că fără un mediu sigur, nu te poți dezvolta armonios”.

Programul a fost lansat de Ministerul Educației, în colaborare cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Covasna. În urma unei selecții a proiectelor, echipa de la liceul din Întorsura Buzăului a beneficiat de o finanțare în valoare de 5.000 de lei, iar cadrele didactice își doresc să continue și anul școlar următor.

Proiectul s-a încheiat oficial, dar ecoul său continuă. Elevii duc mai departe lecțiile învățate, prin gesturi mici, dar esențiale – o vorbă bună spusă la momentul potrivit, un conflict aplanat cu diplomație, o mână întinsă celui care are nevoie. Deși multe școli par să fie doar despre memorarea unor pagini întregi de lecții, există și școli în care se modelează caractere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.