ACTUALITATE 14 decembrie 2014

Dilemă de Crăciun: brad natural sau artificial?

de Covasna Media | 89 vizualizări

De sărbători, tot omu’ cu un pic de conştiinţă ecologică îşi pune nişte întrebări şi îşi face oarece probleme în încercarea de a împăca propriile convingeri „verzi” cu tradiţiile celebrării marilor evenimente din calendar. Pe locul întâi în topul preocupărilor de acest gen se află disputa modernă „brad artificial sau natural?”. Descopera.ro prezintă câteva consideraţii care v-ar putea ajuta să luaţi o decizie.

Brazi artificiali

- brazii artificiali care se găsesc de cumpărat la noi sunt făcuţi, în gene­ral, din PVC (policlorură de vinil), un material plastic obţinut din petrol; fabricarea lor implică un mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.

- deşi producătorii şi comercianţii încearcă să ne bage în cap ideea că, dacă ţi-ai luat un astfel de brad, o să-l ai toata viaţa şi eventual o să-l şi laşi moştenire urmaşilor, cercetările arată că, de fapt, aceşti brazi ajung şi ei la gunoi după câţiva ani de utilizare.

- brazii artificiali nu sunt biodegradabili (spre deosebire de cei naturali) şi nici nu sunt reciclaţi sistematic.

- plasticul din care sunt făcuţi îmbătrâneşte şi se degradează, răspândind fragmente minuscule de PVC prin casă.

- cei mai mulţi astfel de brazi sunt produşi în China. Brazii artificiali din China conţin foarte adesea plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului, dar care, în unele cazuri (rare, dar nefericite) poate constitui un pericol real pentru locuitorii casei, mai ales pentru copii.

Concluzie: ţinând seama de materialele din care sunt făcuţi şi de costul ambiental al transportului din China până aici, rezultă că brazii artificiali nu sunt nici pe departe o opţiune ecologică, iar denumirea de „brad ecologic” dată brăduţilor artificiali care se găsesc în mod obişnuit în comerţ este o mârşavă încercare de a păcăli consumatorul onest, dar neinformat.

Brazii naturali tăiaţi

- aceştia reprezintă o resursă naturală regenerabilă.

- câtă vreme creşte, un brad natural absoarbe dioxid de carbon din atmosferă şi produce oxigen, deci e folositor.

- odată tăiat, eliberează înapoi în atmosferă dioxidul de carbon, pe măsura ce se descompune (sau dacă este ars). Dacă e ars, cel puţin a folosit la ceva – a dat căldură.

- dacă e lăsat să se descompună, substanţele organice din el se întorc în pământ şi îl îmbogăţesc cu nutrienţi, ajutând la creşterea altor plante care vor consuma dioxid de carbon şi vor produce oxigen – deci, în final, se dovedeşte a fi folositor. În ţările mai înaintate din punct de vedere al protecţiei mediului – să sperăm ca, în curând, şi la noi – există programe de reciclare a brazilor naturali, după ce îşi îndeplinesc menirea festivă.

- pe cât posibil, e bine şi ecologic să cumpărăm un brăduţ adus de la o distanţă cât mai mică – pentru a micşora costul ambiental al transportului – şi, desigur, provenit dintr-o pepinieră sau o exploatare controlată, pentru că acolo, pe măsură ce se taie, se replantează, ca să fie şi la anul.

Concluzie: un brad natural tăiat ar fi o opţiune mai verde decât unul artificial.

Brad artificial, dar nu din plastic...

… ci din materiale reciclabile: carton, lemn, metal… de fapt, un obiect de decor în forma de brad (nu neapărat o imitaţie realistă, ci doar inspirat din…). Prin magazinele de decoraţiuni mai apare câte ceva de genul acesta, dar mai există şi soluţia DIY (do-it-yourself – adică faceţi-vă singuri)! Serios, dacă vă simţiţi creativi şi îndemânatici, e un prilej să vă arătaţi calităţile. (Iată şi nişte sugestii inedite, poate vă inspiră.)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.