ACTUALITATE 9 februarie 2015

Dezbatere publică pe tema costului şi liberalizării preţului energiei, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 480 vizualizări

Costul şi liberalizarea preţului energiei este tema unei dezbateri publice ce va avea loc marţi, la Sfântu Gheorghe, în organizarea asociaţiei „Expert Forum” din Bucureşti, care îşi propune să consulte cetăţenii cu privire la evoluţia şi tendinţele acestei pieţe, precum şi cu privire la mecanismele democratice pe care cetăţeanul le are la îndemână pentru a-şi apăra interesele în calitate de consumator.

Reprezentantul Asociaţiei de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, coorganizatorul acţiunii, a declarat că tema este una de larg interes, iar dezbaterea va fi moderată de Ana Otilia Nuţu, analist de politici publice şi consultant al Băncii Mondiale, pe care a prezentat-o ca fiind „unul dintre cei mai buni specialişti pe care îi are ţara noastră în domeniul energiei”.

La dezbatere sunt invitaţi să participe toţi cetăţenii interesaţi de costul real al energiei electrice şi gazelor, precum şi de oportunitatea, avantajele şi dezavantajele liberalizării acestei pieţe.

„Vă invităm la una dintre cele mai interesante dezbateri, credem noi. Ne bucurăm că Sfântu Gheorghe este al patrulea loc din ţară unde se organizează acest eveniment, după Timişoara, Iaşi şi Cluj şi, din câte am înţeles, va fi organizată o dezbatere şi la Bucureşti. Dezbaterea va avea loc de la ora 18,00 la Restaurantul Bastion din Sfântu Gheorghe şi este deschisă tuturor”, a spus Mădălin Guruianu.

Acţiunea se înscrie în şirul dezbaterilor demarate luna trecută de Clubul de dezbateri civice „Vox Populi”, care şi-a propus să dezvolte, sub tutela Extensiei Universitare „Babeş-Bolyai” din Sfântu Gheorghe, o platformă pentru confruntarea de idei între liderii comunităţii, dar şi un spaţiu pentru exprimarea opiniilor simplilor cetăţeni. În principiu, dezbaterile vor avea loc lunar, iar la acestea vor fi invitaţi diverşi politicieni, ziarişti, oameni de cultură etc.

„Aşteptarea noastră este ca acest club să se transforme într-un loc de dezbateri, de confruntări de idei, un loc în care invitaţii să dialogheze despre orice subiect”, a spus Mădălin Guruianu.

Consilierul judeţean PNL, prof. univ. Cziprián Loránd, a declarat că dezbaterile „Vox Populi” vor crea posibilitatea de a suprapune ideile, dorinţele, tendinţele şi voinţa actorilor politici cu cele ale 'actorilor comuni' din oraş şi a vedea în ce măsură acestea se potrivesc.

„Comunicarea politică la nivelul societăţii româneşti, transilvănene, secuieşti, dacă vreţi, este una, din păcate, unidirecţională. Avem de a face cu exprimări de dorinţe din partea organizaţiilor politice (...), este o suprapunere între dorinţele actorilor politici şi voinţa populară în sensul în care despre tendinţele, cerinţele, atitudinile populaţiei care trăieşte aici nu se prea aude mai nimic, nu-şi exprimă această voinţă. Avem interpretările acestui interes public, acelei voci publice prin intermediul actorilor politici. Intenţia noastră (...) este să vedem dacă mai există, dacă sunt şi alte voci, alte păreri decât cele emise de către actorii politici consacraţi, locali sau din regiune, şi dacă da, în ce măsură diferă de judecăţile de valoare formulate de actorii politici. (...) E şi o formă de control a opiniei liderilor politici, un feed-back de care chiar şi eu sunt interesat”, a spus Cziprian Loránd.

El a mai menţionat că dezbaterile se vor desfăşura după regulile celor academice, prin urmare vor fi încurajate confruntările de idei, părerile, atitudinile şi nu vor fi permise atacurile la persoană ori „ieşirile neelegante”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.