ACTUALITATE 21 august 2013

Dezbatere publică pe tema construirii unei fabrici de cherestea la Reci

de Agerpres | 610 vizualizări

Autorităţile covăsnene vor organiza săptămâna aceasta o dezbatere publică pe tema fabricii de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască în localitatea Reci.

Primarul comunei, Dalnoki Lajos, a declarat că dezbaterea va avea loc joi, iar la aceasta va putea participa orice persoană interesată.

Preconizata investiţie, anunţată oficial în luna martie la Sfântu Gheorghe de către conducerea concernului, a generat reacţii de protest din partea unor lideri politici locali şi a mai multor organizaţii nonguvernamentale, care au afirmat că va avea un impact negativ asupra mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra Rezervaţiei naturale 'Mestecănişul' de la Reci, precum şi asupra turismului.

Au fost, însă, şi voci din sfera publică şi civilă care şi-au exprimat deschis sprijinul pentru această investiţie pe considerentul că va contribui la crearea de noi locuri de muncă. Firma austriacă preconizează o investiţie de 150 de milioane de euro în viitoarea fabrică de debitare şi prelucrare a lemnului de la Reci şi crearea a circa 650 de noi locuri de muncă.

Raportul de mediu pentru fabrica de la Reci, întocmit de o firmă specializată, la solicitarea concernului austriac, a fost publicat pe site-ul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna. Potrivit acestuia, fabrica nu va afecta aerul, apa, solul, biodiversitatea, sănătatea populaţiei şi nici peisajul, deşi se va întinde pe mai mult de 65 de hectare, iar cea mai mare parte din această suprafaţă va fi betonată. Specialiştii admit că se va înregistra o creştere a traficului rutier, a zgomotelor şi vibraţiilor, dar susţin că acestea nu vor depăşi limitele de poluare admise de lege.

Firma austriacă mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.