Deşi procesul pentru prima autorizaţie de construcţie este încă pe rol, centrul de diagnostic e aproape gata
Centrul de Diagnostic şi Tratament ridicat pe strada Muncitorilor din Sfântu-Gheorghe se aproapie vertiginos de acoperiş după mai multe procese – unele finalizate, altele pe rol, plângeri şi sesizări şi spre disperarea familiei care împarte gardul cu clădirea care va măsura în jur de 20 de metri înălţime într-o zonă rezidenţială.
După nenumărate demersuri prin care a încercat să se facă înţeleasă şi să stopeze lucrarea sau să o oprească la un anumit nivel, familia Mitrică a câştigat cu drept de recurs anularea primei autorizaţii de construcţie pentru acest Centru, la Tribunalul Covasna, şi intenţionează să atace şi cea de-a doua autorizaţie, în cursul acestei săptămâni.
„Am câştigat la Tribunalul Covasna o sen tinţă, ei au făcut recurs. Au scos a doua autorizaţie şi nu ştiu cât era de legal să elibereze Primăria o a doua autorizaţie când noi eram în litigiu cu ei. Se va vedea pe parcurs, oricum vom ataca săptămâna aceasta şi a doua autorizaţie, iar în legătură cu schela pe care o fac, consider că trebuia să-mi ceară acordul, e gardul meu“, a spus Rodica Mitrică.
Familia Mitrică a făcut anul acesta şi o plângere penală la DNA împotriva fostului primar, senatorul Albert Almos, pentru care sa dat însă neînceperea urmăririi penale, urmând ca pe baza noii sentinţe reclamanţii să înainteze o nouă plângere. O plângere se va îndrepta şi spre actualul primar, împreună cu atacarea celei de-a doua autorizaţii, mai spune Mitrică.
Situaţia prezintă pe alocuri şi unele aspecte „tragi-comice“, după ce ieri la faţa locului „cineva“ a chemat Poliţia din cauza unor scânduri cu cuie de pe gardul despărţitor dintre casa familiei Mitrică şi Centru. Nimeni din cei întrebaţi nu a ştiut însă să indice cine anume a chemat forţele de ordine, unii spunând că se poate lucra fără probleme, în timp ce alţii că au probleme din cauza scândurilor. Cu toate acestea nimeni nu a recunoscut că ar fi chemat Poliţia.
Potrivit directorului executiv al antreprenorului, Csiszar Melinda, investiţia se derulează în conformitate cu prevederile legale, dar cu toate acestea lucrările au fost stopate anul trecut timp de 8 luni şi pe lângă plângerile permanente din partea vecinului au fost înregistrate şi pierderi financiare majore, de ordinul sutelor de mii de lei, atât de către beneficiar, cât şi de către constructor.
„Noi lucrăm legal, avem autorizaţie de construire, avem de toate. Am avut foarte multe probleme de la început, au fost diferite cazuri, am fost şi la Tribunal, am câştigat toate procesele”, a spus aceasta.
Mild Zoltan: „A doua autorizaţie n-ar fi trebuit să existe“
Potrivit directorului Inspectoratului Terito rial în Construcţii (ITC), Mild Zoltan, având o altă autorizaţie de construcţie, obţinută pe baza Planului Urbanistic Zonal (PUZ), lucrarea poate continua. Mild apreciază însă că, în mod normal, o a doua autorizaţie n-ar fi trebuit să existe având în vedere existenţa unui proces privind prima autorizaţie, dar aceste aspecte ţin de latura juridică a problemei.
„Normal dacă există un litigiu asupra unui teren sau a unei construcţii, nu trebuie dată o altă autorizaţie”, a spus directorul ITC. Con form acestuia, rezolvarea s-ar putea găsi în partea juridică în acest caz.
Problemă moştenită
În ce-l priveşte pe primarul Antal Arpad, el spune că a moştenit situaţia Centrului de Diagnostic şi Tratament, iar Consiliul a votat pe baza PUZ-ului, de unde şi autorizaţia. „A fost o situaţie moştenită, ciudată, în care toţi aveau dreptate dar pe rând şi orice decizie luam, nemulţumea o parte sau alta”, a spus Antal Arpad.
Investiţia la Centrul de Diagnostic se realizează din credite bancare, iar potrivit beneficiarilor acest Centru nu aduce niciun prejudiciu sănătăţii vecinilor şi există avize în acest sens, nu ar polua ci este vorba de o policlinică pentru diagnosticări, iar ferestrele vor fi amplasate la o înălţime de 1,80 metri, peste nivelul de vedere al omului, şi vor fi opace.
Centrul de Diagnostic şi Tratament se construieşte pe o suprafaţă de 760 de mp achiziţionată în anul 2007, iar acesta ar urma să găzduiască cabinete de diagnosticare pentru toate specialităţile.
Înălţimea la cornişă este prevăzută pentru 15 metri, iar a coamei 19 metri. Anul trecut, pe baza documentaţiei primite, Consiliul Local a aprobat noul PUZ, care permitea eliberarea celei de-a doua autorizaţii de construcţie.
Ana Sidon