Deșeurile pot deveni un prieten al mediului
Seminarul „Clusterele și dezvoltarea sustenabilă” a propus soluții de promovare a economiei circulare
În ultimii 20 de ani, omenirea a sufocat planeta cu deșeurile care rezultă din multitudinea de industrii la nivel planetar, dar un pericol la fel de serios îl reprezintă și deșeurile menajere, care, privite la nivel micro par inofensive, dar care reprezintă o gravă amenințare la adresa mediului înconjurător.
Pentru că evoluția omenirii nu poate fi stopată, actualmente se încearcă găsirea de soluții pentru reciclarea cât mai multor tipuri de deșeuri. Acesta a fost unul dintre subiectele dezbătute marți la seminarul „Clusterele și dezvoltarea sustenabilă”, organizat la Sfântu Gheorghe. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai mare denumit Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile 2015, care se derulează în perioada 30 mai – 5 iunie.
Seminarul despre clustere și dezvoltarea sustenabilă a fost organizat la inițiativa mai multor organizații care acționează în domeniu, respectiv: Consorțiului Clusterelor „Transylvania” (Regiunea Centru) și Asociația Clusterelor din România, la care se adaugă clusterele „Pro Wood”, „Green Energy”, „Agrofood” și „Transylvania Textile&Fashion”. Partener în organizarea evenimentului a fost și rețeaua Enterprise Europe Network.
Participanții la eveniment au discutat despre probleme și posibilele soluții privind prelucrarea lemnului, producerea de energie verde, industria textilă, industria agroalimentară, din perspectiva economiei circulare.
Sintagma „economie circulară” se folosește în cadrul economiei industriale și are un scop restaurator, în care ciclul materialelor este de două feluri: ciclul biologic, unde procesele acționează astfel încât componentele reintră în biosferă fără efecte negative; ciclul tehnic, unde componentele sunt folosite foarte eficient și nu intră în biosferă. „Este foarte important ca acest concept – economie circulară – să intre și în cadrul universităților. Pentru acest lucru, cel mai bun model ar putea fi așa-numitele huburi, acele centre prin care studenții, profesorii, antreprenorii, pot vorbi despre viitorul domeniilor respective, luând în considerare crearea acestui echilibru – dezvoltarea economică, efect social, protejarea mediului”, a spus președintele Consorțiului Clusterelor „Transylvania”, Vajda Lajos, referitor la acest subiect. Acesta a avansat ideea că deșeul trebuie să devină o materie primă importantă, ceea ce se poate întâmpla și prin reducerea consumului excesiv, specific epocii în care trăim.
Invitatul special al evenimentului a fost John Murray, un expert englez care își desfășoară activitatea în Sofia (Bulgaria). Acesta a prezentat un proiect interesant despre posibilitățile de refolosire a mobilierului din hoteluri și nu numai, mobilier care din păcate, cel mai adesea este aruncat. În timpul seminarului au fost prezentate variante de refolosire a deșeurilor și din alte industrii, cum este cea textilă, creându-se astfel speranța ca pe viitor omenirea să își reconsidere atitudinea față de mediu și să conștientizeze importanța punerii în uz a deșeurilor, indiferent de provenienţa lor.