Deputatul Horia Grama: USL merge înainte
Liderul PSD Covasna a anunţat că toţi cei 7 primari PSD din judeţ vor candida pentru un nou mandat.
Referindu-se la situația USL în Covasna și relația cu PNL, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, s-a arătat mulțumit de faptul că liderul liberal Marius Obreja „i-a mai dat puțin peste nas domnului Mădălin Guruianu, care nici măcar nu e membru în comitetul de negociere USL”.
În continuare, Grama a ținut să sublinieze din nou că PSD va susține candidații PNL pe baza protocolului USL – la Consiliul Județean și Consiliul Local/Primăria municipiului reședință de județ, atrăgând atenția că totuși se impun candidați care să poată ”cuceri” inclusiv electoratul PSD.
În ceea ce privește declarațiile lui Obreja, conform cărora PNL ar dori să meargă separat de PSD în cât mai multe localități, Horia Grama a arătat că nu are nimic împotrivă, dar în același timp a subliniat că există cazuri precum Întorsura Buzăului, unde colaborarea PSD- PNL a dat un primar care are șanse la un nou mandat. De altfel, Grama a anunțat că toți cei șapte primari ai PSD (de la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Valea Mare, Dobârlău, Hăghig, Vâlcele) și-au anunțat deja intenția candidaturii la un nou mandat, fiecare beneficiind de susținerea PSD. În același timp, Horia Grama a precizat că PSD este deschis oricăror discuții cu PNL, fiind dispus la susținerea oamenilor acestuia, în măsura în care se dovedește capacitatea lor.
„Fiecare partid poate merge pe liste proprii. Sigur că mai avem interese comune - și cred că interesul USL este al celor două partide, acolo unde avem fiefuri puternice noi, PNL să susțină PSD, acolo unde se dovedește că au ei propuneri, nu avem nicio problemă să le susținem candidații credibili. Nu înseamnă excluderea PNL de la Întorsura, deoarece în alegerile trecute am avut o alianță cu PNL acolo și așa am câștigat un primar și Consiliul Local (...). E clar că ar fi o mare tâmpenie ca la Întorsura să avem fiecare câte un candidat; probabil ne vom înțelege să-l susțină PNL și vom vedea cum vom face la Consiliul Local – cu liste comune sau separate (...). Acolo unde sunt zone aride, fără fief, vom lupta împreună pentru soluțiile cele mai bune. Fiecare trebuie să conserve ce are și să câștigăm împreună pe zonele unde nu avem, nu are rost să ne concurăm unii pe alții”, a mai explicat Horia Grama.
Primarul Antal Árpád, asemănat cu Horthy
În altă ordine de idei, Horia Grama a ținut să aprecieze faptul că amenda administrativă aplicată de către Judecătorie primarului Antal Árpád pentru înlăturarea steagului de pe Casa cu Arcade „va fi o învățătură de minte pentru dânsul”, deputatul exprimându-și speranța că edilul-șef va deveni mai moderat în discursurile sale.
„Domnul primar este ușor arogant și devine un mic dictator local. Domnul primar nu prea are scrupule să ia steagul României, ar trebui să-l pună înapoi, gestul fiind sancționat (...). Sigur, are rețineri când e vorba de steagul românesc, dar nu are rețineri când vine doamna Elena Udrea de la București și-i face tot felul de cadouri... văd că la banii românești nu are rețineri”, a apreciat Horia Grama.
În ceea ce privește aprecierile lui Antal Árpád, referitoare la unii români care ar face rău comunității românești prin acțiunile lor de tragere la răspunere a autorităților, Horia Grama a apreciat că primarul de Sfântu-Gheorghe nu vede pădurea de copaci.
„Domnul primar ar trebui să vadă ce poziție are el față de români înainte de a vorbi despre reprezentanții acestora. Sunt jocuri de doi bani pe care le face domnul primar – de imagine, de manipulare a opiniei publice – încearcă să-i întoarcă pe români împotriva românilor, dar nu se uită la el că din toate pozițiile pe care le are e unul dintre cei mai mari dușmani ai românilor, mai ales că îi desconsideră total. Antal Árpád face mai rău de zece ori, sub nicio formă nu fac rău reprezentanții comunității românești. Atitudinea pe care o are el față de români, de însemnele lor, o vedem cu toții – fură steagurile de pe fundații... Dacă ar putea să ne deporteze, ca pe alte vremuri... probabil se și crede o reîncarnare a lui Horthy... nu cred că poate ajunge la nivelul personalității lui Horthy, dar probabil că el se crede”, a mai spus Grama.
Criza persistă, Guvernul insistă să nu prezinte strategii reale
Referindu-se la situaţia de la nivel naţional, președintele PSD Covasna este de părere că actuala guvernare nu are nicio minimă strategie și niciun proiect pentru problemele reale ale țării, însă în același timp „se poartă ca un planton, așteptând ordinele șefului de la Cotroceni”.
Horia Grama a criticat reforma din administrație a Guvernului PDL-UDMR, arătând că aceasta a constat de fapt în concedierea bugetarilor și reducerea salariilor, toate aceste măsuri fiind luate haotic, fără o strategie fundamentală. Astfel, deputatul PSD este de părere că restructurările din Poliție nu au produs decât un sistem care nu mai reușește să asigure ordinea publică, ducând practic la distrugerea acestuia.
Potrivit lui Grama, întreaga politică de reorganizare și restructurare reprezintă o diversiune înainte de alegerile de anul viitor, cu intenția de a sabota Uniunea Social Liberală (USL) în alegerile din 2012.
„Se insistă inclusiv pe problema reorganizării județelor foarte grav pentru țară, pentru că dacă mai aveam pe plan local o administrație cât de cât coerentă, se crează o nebuloasă din care nu mai știe nimeni ce se întâmplă, mai ales într-o situație de criză din care lipsesc resursele materiale. Nu a făcut nimeni o analiză – ce aduce bun această reorganizare a județelor. Ea nu poate fi făcută instituțional decât cu tot felul de ocolișuri, pentru că nu se poate face decât prin schimbarea Constituției, or e clar pentru toată lumea că nu sunt îndeplinite condițiile de schimbare a Constituției. Sigur, PDL încearcă atragerea UDMR în formula aceasta nefericită, propunând o reformă administrativă pe două viteze – una pentru români și una pentru unguri, ceea ce nu poate fi acceptabil într-un stat de drept: opt județe mari pentru români și două județe mici pentru unguri”, a declarat Horia Grama, apreciind că UDMR nu este de acord cu reorganizarea, cel puțin până în prezent. În același timp însă, Grama a remarcat că PDL încearcă să ofere ceva UDMR pentru a fi de acord cu împărțirea administrativă – o strategie electorală, ca și cu votul prin corespondență sau comasarea alegerilor locale cu cele generale.