ACTUALITATE 15 martie 2013

Deputatul Horia Grama: „Maghiarii să aibă mai mult respect pentru legi şi ţară”

de Monica Vrânceanu | 225 vizualizări

Preşedintele PSD Covasna spune că maghiarii din România ar trebui să realizeze că trăiesc în cel mai avansat stat European din punct de vedere al legislaţiei pentru minorităţi

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că evenimente precum scandalul steagurilor secuieşti şi mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş nu fac deloc bine relaţiilor dintre comunităţile română şi magiară. Mai mult, Horia Grama este de părere că maghiarii ar trebui să respecte cu adevărat România, în vreme ce reprezentanţii lor şi mai ales UDMR ar trebui să dea semne că vor o comunicare sinceră şi reală cu românii minoritari din Covasna şi Harghita. Pornind de aici, Horia Grama a declarat că maghiarii din România ar trebui să realizeze că trăiesc într-un stat cu o foarte bună legislaţie pentru minorităţi, ba chiar în cel mai avansat stat European din acest punct de vedere.

„Cred că analiza respectării drepturilor nu se face pe mitinguri manipulatoare – sunt manipulaţi oamenii prin tot felul de mesaje, spunându-li-se ce vor să audă, de multe ori în neconcordanţă cu realitatea sau cu ce ar trebui să se întâmple. Nu cred că cineva ne analizează după mitinguri ci luând legislaţia şi uitându-se ce legi are România pentru nimorităţi, dacă respectivele legi asigură dreptul la cultură, şcoală, identitate ş.a.m.d. Iar România este statul european care are cea mai bună legislaţie vizavi de drepturile minorităţilor şi nu cred că poate să vină cineva să ne dea lecţii în acest sens, mai ales Ungaria. Maghiarii ar trebui să conştientizeze faptul că această legislaţie foarte bună pentru drepturile minorităţilor a fost adoptată în Parlamentul României şi a fost votată de români, care sunt majoritari. Ar trebui deci să conştientizeze maghiarii că românii au votat pentru ei aceste legi şi ar trebui să aibă altă atitudine faţă de români şi de România şi ar fi cazul să existe un respect mult mai mare pentru ţară şi legi”, a spus Grama, arătând că, din ceea ce se vede, maghiarii nu respectă caracterul naţional al Statului Român.

UDMR, învinuită pentru barierele dintre români şi maghiari

Referindu-se la cererile de autonomie, Horia Grama a arătat că aceasta există peste tot în Europa şi în România, sub forma autonomiei locale care conferă toate prerogativele exercitării puterii locale. Horia Grama a ţinut să sublinieze că în vreme ce maghiarii din Secuime se plâng de lipsa drepturilor, realităţile cotidiene îi contrazic, deoarece ei au cei mai mulţi reprezentanţi la nivel de putere locală şi că au un acces mai bun la funcţii publice şi chiar la locurile de muncă obişnuite.

„Prefectura, Poliţia şi alte instituţii de acest gen din judeţul Covasna au mult mai mulţi angajaţi maghiari decât are angajaţi români Primăria Sfântu Gheorghe şi instituţiile ce aparţin de Consiliul Local. Sigur, lucrurile sunt în mişcare, la Primărie era un singur angajat român la un moment dat, acum nu ştiu dacă mai are vreunul. Mulţi se duc şi lucrează la Braşov, este un fenomen ce nu poate fi contestat”, a arătat Grama.

În acest sens, deputatul a arătat spre UDMR, care, în opinia sa, nu a făcut niciun gest de apropiere faţă de minoritatea română în ultimii 20 de ani.

„Eu, în ultimii 20 de ani, nu am văzut o iniţiativă sinceră de a dialoga cu românii a celor care deţin puterea pe plan local. În 20 de ani, UDMR nu a avut nicio iniţiativă de dialog cu minoritarii români de aici. Românii sunt marginalizaţi prin tot felul de condiţii şi bariere prin care nu pot accede la unele funcţii, plus o anumită atitudine antiromânească, cultivată aici de foarte multă vreme. Maghiarii trebuie să conştientizeze că trăiesc în România, că şi românii au sensibilităţi şi nu cred că e în avantajul maghiarilor să se exacerbeze cu mesajele acestea anticonstituţionale care incită românii şi nu fac decât să creeze o barieră şi mai mare între români şi maghiari. Nu cred că e bine, nici pentru unii şi nici pentru alţii, să începem să tragem garduri de sârmă ghimpată, la figurat, între noi”, a conchis deputatul PSD.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.