Deputatul Horia Grama: Campania electorală a politicienilor din Ungaria să aibă alte teme, nu autonomia teritorială
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că politicienii maghiari care se află în campanie electorală ar trebui să renunţe la temele autonomiei pe criterii teritoriale şi să găsească alte subiecte prin care să atragă etnicii maghiari din România care, prin dubla cetăţenie, au drept de vot şi în Ungaria.
Pornind de la faptul că în acest an 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni s-a sărbătorit în aceeaşi notă a anilor trecuţi, doar cu mai multă mediatizare – din cauza incidentelor din 10 martie de la Târgu Mureş, Horia Grama a arătat că este nemulţumit de faptul că oficialii din Ungaria şi-au permis afirmaţii care nu sunt în concordanţă cu Constituţia României.
„Nu au fost incidente, e adevărat, dar oficialii unguri tot au vorbit despre autonomia teritorială pe criterii etnice. (…) Anul acesta au fost totuşi luate măsuri mai drastice şi Ministerul de Interne a cerut interdicţie de-a intra în România pentru patru persoane – şi e o acţiune normală, chiar întârziată. Şi asta pentru că toată lumea ştie că în aceste zone, Covasna şi Harghita, există nişte curente ale unor ramuri ale Gărzii Maghiare, Jobbik – toţi încearcă să-şi facă adepţi aici. Mai ales că Ungaria are alegeri, iar calendarul oficialilor maghiari arată clar că şi-au început campania şi în România, adresându-se cetăţenilor cu dublă cetăţenie. E normal să-şi facă o campanie, dar nu pe teme care contravin Constituţiei României şi care lezează şi contravin valorilor româneşti. Cred că toţi cei care desfăşoară activităţi care nu sunt în linie cu valorile şi legile româneşti trebuie să fie declarate indezirabile. Mai ales când Garda Maghiară e interzisă în Ungaria dar funcţionează în România – nu e normal”, a arătat Horia Grama.
Astfel, Grama e de părere că oficialii maghiari ar trebui să găsească alte teme de campanie şi nu autonomia teritorială pe criterii etnice. De altfel, liderul PSD Covasna crede că astfel de declaraţii, de dispreţ faţă de simbolurile şi valorile româneşti, duc la reacţii din partea comunităţii româneşti, care de multe ori se vede nevoită să răspundă.
„Poate că în al 12-lea ceas, maghiarii, într-o ţară ca România, care are cea mai bună şi permisivă legislaţie pentru minorităţi, ar trebui să aibă mai multă grijă şi să cultive apropierea de români, având respect faţă de valorile acestora”, a spus Grama.
Acesta a mai arătat că liderii maghiari din Covasna nu au venit niciodată cu vreo iniţiativă de colaborare, de acţiuni comune sau dialog cu românii, şi asta indiferent de culoarea politică pe care o afişează.
„Nu văd decât acţiuni strict revendicative pentru autonomia teritorială, aceeaşi temă de 20 de ani. Nu ne sperie asta, ci ne îngrijorează”, a mai punctat liderul PSD Covasna, care crede că românii nu îi provoacă pe maghiari ci ei sunt cei care sunt puşi mereu în situaţia de a reacţiona la acţiunile maghiarilor.
Pe de altă parte, deşi nemulţumit de atitudinea liderilor locali maghiari vizavi de români, Grama a spus că totuşi, o oarecare colaborare între reprezentanţii comunităţilor se simte – ceea ce dă speranţe pentru o normalizare a relaţiilor pe viitor.