ACTUALITATE 17 octombrie 2019

Demisii în lanț la Salvamont Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2695 vizualizări

Instituția aflată în subordinea Consiliului Județean lucrează în prezent doar cu voluntari 

Serviciul Public Salvamont Covasna, aflat în subordinea Consiliului Județean, trece prin momente nu tocmai ușoare, după ce trei din cei patru angajați și-au depus, aproape în același timp, demisiile.  

Serviciul Public Judeţean Salvamont Covasna, din cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, trece prin niște probleme de personal după ce angajații, profesioniști, cu atestate și experiență în domeniu, au pus, aproape în același timp, demisiile pe masa șefului lor. Astfel, a mai rămas un singur angajat cu acte în regulă, dar care, potrivit unor surse, ar fi în concediu medical până anul viitor. 

Serviciul este funcțional, dar avem acum o etapă de trecere, până când se vor face din nou angajări. Sperăm să trecem cu bine peste acest moment dificil. Problematica e din numărul angajaților și orice fluctuație imediat se resimte”, ne-a spus directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov. 

Foștii angajați, actuali voluntari 

Coordonatorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Covasna ne-a spus că de fapt situația nu ar fi atât de îngrijorătoare, pentru că demisiile au produs schimbări doar în ceea ce privește încadrarea juridică a contractelor încheiate cu cei trei salvatori montani, de la angajați la voluntari. 

Într-adevăr, trei persoane, invocând probleme personale, au considerat că vor să rămână doar voluntari. Deci toate îndatoririle care revin Salvamontului vor fi realizate în continuare și cu acești foști-angajați. Posturile se vor scoate la concurs. Deja unul este scos, iar probabil în viitorul apropiat o să găsim și persoane dornice, care doresc să se alăture echipei Salvamont”, ne-a mai declarat  Leonid Moscviciov, care a punctat că în țară sunt „foarte multe județe care funcționează sub această formă, de colaboratori-voluntari”. 

„Depinde cât ești dispus să înghiți...”

În același timp, cei trei salvamontiști, foști angajați ai Serviciului Salvamont Covasna, spun că decizia a lor a fost îndelung cântărită și că a fost luată din mai multe considerente. 

 „Pasiunea din mijloc era străjuită de un job și un venit sigur, dar...nu e tot ce contează în viață. Depinde cât ești dispus să înghiți...Acum 2 ani și ceva când am pornit la drum am avut un vis, am avut un crez. Mergeam pe munte de când ne știm, sportul e la ordinea zilei, știam cu ce se mănâncă salvamontul cunoscând multe structuri din toată țara și...ne-a surâs ideea. N-a fost ceea ce ne așteptam, optând să revenim la ceea ce făceam înainte. Sunt multe argumente personale, dar în formula actuală simțeam că batem pasul pe loc. N-am găsit echilibrul dorit, de-asta am plecat.

Am investit enorm de multă energie în ideea asta, fiecare a trebuit să renunțe la jobul avut pentru a putea pleca la școlile salvamont. A fost o perioadă frumoasă cu multe provocări, dar nu ne-am putut dezvolta așa cum am fi dorit. E mai sănătos și mai productiv să faci lucrurile în care crezi. Fiecare știind care îi sunt prioritățile. Vom continua să ne oferim ajutorul voluntar atunci când situațiile o cer, atât în echipa județului, cât și în alte structuri”, ne-au transmis, la unison, foștii angajați Salvamont Covasna. 

Plecare cel puțin neobișnuită 

Întrebat dacă nu i se pare neobișnuită plecarea aproape concomitentă a celor trei salvamontiști profesioniști și dacă aceasta nu cumva arată probleme în ceea ce privește managementul, directorul Leonid Moscviciov ne-a răspuns că și el s-a gândit că ceva nu este în regulă, dar din discuțiile cu cei trei foști angajați, a reieșit că plecarea ține de probleme personale și decizii luate în consecință. 

Aici sunt niște reguli foarte bine stabilite și de fiecare dată când apărea câte o problemă o discutam. Eu am avut tot timpul ușa deschisă, astfel încât fiecare angajat să vină și să își spună problemele. Eu am stat de vorbă cu fiecare, i-am întrebat dacă sunt probleme, că se poate discuta orice și eventual dacă sunt probleme, se pot găsi și soluții. Dar de fiecare dată mi s-a răspuns că e vorba despre probleme personale, că unora nu le convine programul acesta strict, că și-ar dori mai multă libertate, unii au și asociații și ...mă rog, așa au considerat dânșii că este mai bine. Aici se lucrează totuși după un program foarte bine stabilit, opt ore pe zi. Noi respectăm decizia fiecăruia”, a explicat Leonid Moscviciov. 

Pregătirea viitorilor angajați e de durată 

În total, în prezent, Serviciul Salvamont lucrează cu nouă voluntari, toți adulți. 

Avem persoane din mai multe domenii. Chiar polițiști, de exemplu. Sunt diverse persoane, cărora le place foarte mult drumeția, le place muntele și au un devotament față de ceea ce înseamnă Salvamont”, ne-a explicat Leonid Moscviciov. 

Problema cea mai mare este aceea că pentru a pregăti un voluntar să devină salvamontist cu „acte în regulă” este nevoie de mult timp, în sensul în care este necesară o atestare specială, care cere studiu, examene, activități practice. 

Durează această pregătire, dar interesul nostru este ca fiecare colaborator să finalizeze cursuri. (...) Depinde și de perseverența persoanelor interesate, pentru că sunt mai multe etape care trebuie parcurse până să devii salvator montan cu atestat. Dacă se dorește într-adevăr, se poate ajunge la etapa finală. Se cere un efort, trebuie să dea examene, trebuie să se pregătească, ceea ce înseamnă timp”, a punctat șeful Salvamont Covasna. 

Un post este deja scos la concurs, restul... urmează 

Între timp, un post de salvamontist a fost scos la concurs și în curând va fi programată și data de examen, ne-a mai spus directorul Moscviciov. Acesta a punctat și că se fac demersuri pentru a majora numărul posturilor existente în organigrama Salvamont, pentru că și așa erau puține pentru a acoperi tot județul Covasna. 

Urmează să mai scoatem în viitor încă două posturi la concurs. Tot în viitor ne dorim chiar să creștem numărul angajaților. Poate că și asta a reprezentat un stres. Așa este, erau prea puține persoane, dar asta e, trebuie să ne descurcăm cu ce avem, cu resursele pe care le avem. Chiar dacă sunt și au fost puține, noi trebuie să ne facem treaba și să mergem înainte”, a concluzionat Leonid Moscviciov. 

Serviciul Public Judeţean Salvamont Covasna a fost înființat în 2017, după ce Consiliul Județean aproba în luna august a aceluiași an, printr-o hotărâre, angajarea a patru salvatori montani. 

„Conform legislației în vigoare, consiliile judeţene în a căror rază administrativ-teritorială se află trasee turistice montane şi/sau pârtii de schi, au obligativitatea înfiinţării serviciilor publice judeţene Salvamont. Activitatea de bază a serviciului cuprinde patrularea preventivă, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la autospeciala de salvare”, motiva, atunci, Consiliul Județean Covasna, decizia adoptată în plen. 

Până la finele anului 2017, în judeţul Covasna, salvarea montană a fost asigurată în colaborare cu Asociaţia Alpinsport. 

Anual, salvamontiștii covăsneni au aproximativ 10 intervenții, iar cele mai multe cazuri se referă la persoane dispărute, rătăcite prin pădurile din județ, ne-a mai spus directorul Leonid Moscviciov, care a punctat că, din fericire, în zona județului Covasna nu au fost până în prezent cazuri foarte grave. Pe lângă acestea, se mai adaugă activitățile derulate din preajma pârtiilor de schi, care mai plusează cu alte 10 sau 15 intervenții pe sezon pentru salvatorii montani.  

În plus, pe lângă activitatea de salvare, Serviciul Salvamont desfășoară și campanii de informare, în special în școli, cu accent pe prevenire, prim-ajutor sau comportament corect în drumeții. 

Și Jandarmeria are o secție specială de salvamont, însă, probabil, nici lor nu le va fi ușor fără sprijinul acordat la capacitate de 100% de către Serviciul Județean Salvamont Covasna. 

Așa că, poate mai mult ca niciodată, fiți cu băgare de seamă în drumețiile prin zonele montane și nu vă aventurați pe trasee nemarcate sau periculoase! 

Sursa foto: Facebook/ Salvamont Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.