ACTUALITATE 10 martie 2010

Demersuri pentru Asociaţia Părinţilor cu Copii Dislexici

de Covasna Media | 448 vizualizări
În această seară are loc o întâlnire la care sunt așteptaţi părinţi ai copiilor dislexici Mai mulţi părinţi ai unor copii dislexici se vor întâlni în această seară, la ora 17, la sala de conferinţe a Bisericii Unitariene din centru, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă acești copii și cum îi pot ajuta. Scopul ar fi înfiinţarea unei Asociaţii a Părinţilor Copiilor Dislexici, care să funcţioneze fie pe lângă o asociaţie de profil deja existentă în Tg.Mureș

În această seară are loc o întâlnire la care sunt așteptaţi părinţi ai copiilor dislexici

Mai mulţi părinţi ai unor copii dislexici se vor întâlni în această seară, la ora 17, la sala de conferinţe a Bisericii Unitariene din centru, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă acești copii și cum îi pot ajuta.

Scopul ar fi înfiinţarea unei Asociaţii a Părinţilor Copiilor Dislexici, care să funcţioneze fie pe lângă o asociaţie de profil deja existentă în Tg.Mureș, fie separat în Covasna, dar care să vină în întâmpinarea problemelor acestor copii și implicit ale părinţilor.

Unul dintre părinţi, Szabo Ildiko, spune că soluţia cea mai bună ar fi înfiinţarea unor clase separate pentru copiii dislexici, întrucât de multe ori integrarea într-o clasă normală nu este prea reușită.

„E ca și cum ai integra un pitic între baschetbaliști. Niciodată nu va avea satisfacţiile celorlalţi copii. Noi am vrea să facem o asociaţie și am cere ajutorul instituţiilor să vedem ce putem face, legislaţia nu prea permite nimic”, a spus Szabo Ildiko.

Potrivit acesteia, din câte spun logopezii și psihopedagogii, acești copii nu sunt de școala ajutătoare, ci au o inteligenţă medie sau peste medie, de asemenea sunt și copii foarte inteligenţi, dar au deficienţe de învăţare și au nevoie de ajutor.

Foarte important este de asemenea ca ei să fie testaţi încă de când sunt mici, dar uneori fie părinţii nu știu ce să facă, fie neagă situaţia reală a copilului lor și nu fac nimic, Astfel, copiii nu au certificat de evaluare pentru dislexie. Testarea se poate face numai dacă părintele este de acord, iar riscurile dacă copilul nu este ajutat este ca la maturitate să cadă într­una din cele două extreme – fie devin depresivi, fie agresivi.

„Sper ca cu ajutorul părinţilor să putem face ceva. Să vină și pedagogi, că sunt interesaţi”, a mai spus Szabo Ildiko.

Dislexia o deficienţa de învăţare frecventă care împiedică dezvoltarea capacităţii de a citi. Cititul nu este un act primordial la om. El trebuie învăţat. Pacienţii cu dislexie nu au un nivel mai scăzut de inteligenţă şi nu învaţă mai greu alte lucruri în afară de citit. De fapt, majoritatea dislexicilor au o inteligenţă peste medie. Totuşi, incapacitatea de a citi repede sau fluent poate face multe arii de studiu greu de urmat.

Alte sinonime pentru dislexie sunt: deficienţă de citire, incapacitate de citire. Cititul este un proces cognitiv complex. Copiii învaţă să citească prin „traducerea“ sau decodificarea sunetelor ce formează un cuvânt (foneme). De exemplu, cuvântul pat are trei foneme, sunetele p, a şi t. Combinaţia între aceste sunete formează cuvântul pat. Pe măsură ce copilul începe să recunoască cuvintele, citirea devine un proces automat.

Ana Sidon

Teme articol: asociatie Dislexici
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.