ACTUALITATE 27 august 2019

Defilare militară la 75 de ani de la Ziua Eliberării Orașului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3245 vizualizări

Evenimentul se marchează în 8 septembrie cu obișnuitul ceremonial militar 

La Sfântu Gheorghe se va marca duminică, 8 septembrie, Ziua Eliberării Orașului de sub ocupație horthystă. În program se regăsește obișnuitul ceremonial derulat în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, care cuprinde și o defilare a militarilor și depuneri de coroane. 

Ca în fiecare an, activitatea debutează la ora 12:00 în fața plăcii comemorative de pe fațada Primăriei Sfântu Gheorghe. Ceremonia militară și religioasă debutează cu întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul judeţului, însoţit de comandantul garnizoanei) și continuă cu prezentarea onorului militar de către garda de onoare, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi salutul drapelelor de luptă, intonarea instrumental şi vocal a imnului naţional al României, oficierea serviciului religios, rostirea alocuţiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe”, premierea/recompensarea pentru rezultate deosebite a unor tineri din județul Covasna, depunerea coroanelor şi jerbelor de flori și se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Ceremonia se mută apoi, de la 13:30, pe rând la „Troiţa general Grigore Bălan” (Localitatea Arcuş, Str. Arcuşului), Primăria comunei Arcuş, U.M. 01630 Arcuş, la Monumentul „Locotenent Păiuș David” din Sfântu Gheorghe (Municipiul Sfântu Gheorghe, poligonul de garnizoană) și U.M. 01048 Sfântu Gheorghe, unde se vor depune coroane, buchete şi jerbe de flori. 

Personalităţile civile şi militare ale judeţului Covasna, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidele politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii instituţiilor de învăţământ din Sfântu Gheorghe, reprezentanţii mass-media, membrii societăţii civile din localitate sunt rugaţi, ca în măsura posibilităţilor, să participe alături de noi la aceste activităţi”, arată, ca de fiecare dată, comunicatul de presă transmis de Prefectură. 

Sfântu Gheorghe este primul oraș românesc din Transilvania eliberat de sub ocupația horthysto-fascistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actul de la 8 Septembrie 1944 marchează deopotrivă încetarea unei ocupații militare temute în întreaga lume, dar și începutul refacerii statului național român. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.